Unul dintre talentele romanilor este sa evite subiectele neplacute si sa lase impresia ca le abordeaza frontal.

Grigore Prodan (foto), "Comisarul General" al Comisariatului pentru Societatea Civila, a organizat, la hotelul Dacia Continental din Oradea, o conferinta de presa "fulger", ca urmare a recentelor dezvaluiri facute in GAZETA de Oradea vizavi de activitatea - cel putin dubioasa - membrilor acestei ONG.

In prezenta jurnalistilor, seful nou-aparutei organizatii neguvernamentale - care si-a propus sa unifice si sa reprezinte tocmai ea cele aproximativ 30.000 de ONG-uri existente in Romania! - a dorit sa convinga asistenta de marea nedreptate ce i-a fost facuta.

„Am fost facuti impostori intr-un mod nejustificat" si-a inceput discursul Prodan. „Sintagma de comisariat nu a fost folosita pentru a ne umfla in pene. Cuvantul este similar cu cel folosit si in tarile Uniunii Europene(!!).

Cat despre acuzatia ca m-as lauda ca sunt finul lui Petre Roman, nu pot sa spun decat ca nu m-am folosit niciodata de acest lucru" afirma Prodan.

In ceea ce priveste dosarele penale pe care le are, finul-comisar afirma ca toate sunt "rautati ale unor persoane care vor sa-i desfiinteze pe cei care chiar vor sa faca ceva pentru societatea umana. Totul a inceput in momentul in care, in urma cu cativa ani, am vandut un Opel cu 1.000 de marci germane.

Peste trei saptamani, noul proprietar a venit la mine sa-mi returneze masina motivand ca am vrut sa-l insel. M-am trezit cu un proces verbal si de aici a inceput tot scandalul" se apara Prodan. Cam greu de crezut ca de la atat i s-au mai deschis alte sase dosare penale, zicem noi.

In general, "comisarul" sef a batut apa in piua, cum, de altfel, a procedat si intr-un comunicat trimis GAZETEI, evitand cu un ton impertinent problemele de fond ridicare de ancheta noastra.

Teodora David, comisarul-sef al filialei din Oradea a fost si ea „deranjata" de dezvaluirile Gazetei. "Dupa parerea mea, este compatibila meseria de avocat cu aceea de comisar al Comisariatului. Daca ne uitam la statutul avocatului, pe lista de incompatibilitati nu se regaseste interdictia de a manageria.

Iar rolul comisarului sef este de a manageria" a spus comisarul-avocat-manager David, facandu-se ca nu a auzit de articolul 41 din Legea nr. 5171995, privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

I-l reamintim noi: „Este interzis avocatului ca in mod nemijlocit sau prin persoane interpuse sa foloseasca procedee incompatibile cu demnitatea profesionala in scopul dobandirii clientelei". Si ii improspatam memoria si cu o intamplare in care a fost implicata in dubla ei calitate.

Teodora vrea sa dea legitimatii la tot cartierul

Joi, 15 septembrie 2005, Consiliul de Conducere al Baroului Bihor a stabilit ca urmeaza sa se faca investigatii preliminare fata de avocata Teodora David, „comisara sefa" de la CSC Bihor.

Au fost exprimate nemultumirile mai multor avocati oradeni, pusi in situatia unei concurente neloiale din partea colegei lor. Ea isi recruta o parte din clientela cu momeala „comisariatului". Zicea clar ca nu i se inchide in fata nici o usa din Bihor.

Unul dintre fostii ei clienti ne-a povestit: „Subsemnatul Mudure Ghe. Ioan, domiciliat in Austria, am angajat-o pe doamna avocat Teodora David sa-mi reprezinte interesele intr-un proces penal in care am fost implicat in calitate de parte vatamata.

Cine mi-a recomandat-o mi-a spus ca Teodora este si „comisar", fapt ce mi-a sporit increderea ca va avea mai mult succes in cauza in care urma sa ma apere. Am discutat cu ea si despre acest subiect si mi-a confirmat ca are o dubla posibilitate de actiune, atat ca avocat, dar si in calitate de "comisar".

Mi-a propus sa fiu „numit" Comisar-General pentru Austria. Poate ca as fi acceptat si as fi platit si cei 2000 de EURO cat zicea ca ma costa „inscrierea si numirea", dar nu aveam timp sa ma ocup de astfel de probleme".

Dubla misiune

Desi cazul era relativ simplu (Mudure fiind victima unei agresiuni intr-un bar din Oradea), avocatul-comisar David a pornit prost „afacerea" judiciara a clientului ei. In loc sa se adreseze politiei pentru identificarea tuturor agresorilor, Teodora "a incercat sa ma impace cu unul dintre ei, Luncan Adrian.

Nici macar nu a incheiat contract de asistenta juridica cu mine, asigurandu-ma ca, oricum, il poate face ea pe principalul vinovat de scandal sa raspunda pentru tot ce mi-a facut. M-a chemat si din Austria pentru acest motiv, dar am venit degeaba. Cand am ajuns mi-a spus ca este plecata „in misiune" la Zalau.

Intamplator l-am vazut pe Doany, omul ei „bun la toate", in compania lui Luncan si am aflat ca firma de constructii a celui care ma batuse „sponsoriza" amenajarea sediului „Comisariatului" din Oradea, unde are si ea cabinetul de avocatura".

Sedus si abandonata

„Deoarece eram nemultumit de tergiversarea cazului, am insistat sa-mi spuna ce se intampla cu el si m-a asigurat ca este la agentul sef Pavel Gal, ceea ce acesta a negat.

In cele din urma am aflat ca doamna comisar, pardon, avocat, a depus plangerea in mod gresit la Judecatorie, devreme ce nu se cunosteau datele personale ale agresorilor, si abia de cateva luni judecatorul a dispus trimiterea dosarului la Politia Oradea si se afla in fisetul subofiterului Nica Nicolae.

Am renuntat la serviciile doamnei David si am inteles ca a amestecat calitatea de avocat cu aceea de „comisar", altfel nu inteleg de ce nu mi-a cerut sa o platesc pentru serviciile de avocat.

Urma sa recupereze de la cei cu care ma judecam! Am fost obligat sa-mi angajez avocat si sper ca jocurile ei nu mi-au compromis cauza."

Cum Mudure nu este singurul nemultumit, vom reveni.

„Comisariatul pentru Societatea Civila isi propune sa devina un mediator, cu mandat de reprezentare a celor mai importante ONG-uri din Romania, intre societatea civila, pe de o parte si institutiile reprezentative ale statului si ale forurilor de decizie internationala, pe de alta parte"!!! "Comisarul General" Prodan

nu a putut explica ce indreptateste CSC la o asemenea pretentie, in defavoarea unor ONG-uri consacrate si cu vechime in reprezentarea intereselor societatii civile.

Comisariatul pentru Societatea Civila isi momeste „colaboratorii" cu legitimatii ce redau stema Romaniei si „stelele" albe pe fond albastru ale Uniunii Europene! Cum sa nu fie astfel indusi in eroare cei care apeleaza la „serviciile" struto-camilei „ONG de stat"? Prodan a semnat legitimatii CSC

pe care era mentionat – pentru "impresie artistica – chiar si NATO. Teodora David poate sa-si impresioneze clientii cu o astfel de recuzita.

Aurelia Stan, fosta sefa de cabinet a deputatului PSD Salaj, Valentin Paduroiu, a fost filmata si prinsa in flagrant in timp ce primea 500 de EURO de la denuntatorul Marian Luput.

In calitatea ei de „comisar sef" al Comisariatului pentru Societatea Civila Salaj, femeia a pretins si primit acesti bani de la nemultumitul caruia ii promisese ca ii va „rezolva" problema „recuperarii" unui autocamion indisponibilizat de Politia de Frontiera Bihor.

Inregistrarile audio, inscrisurile si alte probe ale dosarului au demonstrat ulterior ca nu era singurul caz de trafic de influenta realizat de madam „comisar" sub acoperirea CSC.

Cele mai importante personaje implicate in scandal sunt primii procurori ai judetului, Mircea Marincas si adjunctul sau, Chivu Papita, despre care femeia comisar sef a declarat ca le-a dat in mod repetat bani pentru a fi rezolvate favorabil problemele „clientilor" Comisariatului Salaj.

Este cercetata in continuare in stare de arest si are multe de spus despre „partea" ce-i revenea „Generalului" Prodan.