La Satu Mare s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute un seminar intitulat "Integrarea europeana - implicatii pentru Romania". Manifestarile au fost organizate de TNL Satu Mare in colaborare cu Fundatia "Friedrich Naumann".

Tema principala si cele ce decurg din ea, au fost prezentate de doi lectori din cadrul Ministerului Integrarii Europene, Marius Ciprian Toth si Victor Tilea. Invitati speciali la manifestari au fost satmarenii Romeo Nicoara, consilier al primului ministru si Nicolae Lazin, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

30 de liberali din 7 judete in cautarea unei idei

Manifestarile au fost deschise vineri, 30 septembrie, de consilierul pe probleme de tineret al primului ministru, Romeo Nicoara. In ziua urmatoare, in Sala mica a Prefecturii, a fost abordata tema principala, si anume implicatiile integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana (UE).

Secretarul de stat Nicolae Lazin, cel care a deschis lucrarile, le-a prezentat celor peste 30 de participanti din 7 judete (Maramures, Salaj, Bistrita Nasaud, Cluj, Bihor, Mures si Satu Mare), importanta integrarii si cite consideratiuni legate de implicatiile acesteia asupra agriculturii romanesti.

Oficialul Ministerului Agriculturii a vorbit despre bugetul institutiei pentru anului viitor, greutatile cu care se confrunta fermierii romani, importanta consiliilor pe produse, importanta infiintarii unor ferme familiale si a asociatiilor de producatori, precum si despre politica UE din domeniul agriculturii.

Dinsul a subliniat faptul ca "Nu este adevarat ca dupa integrare, in tara noastra vor supravietui numai marile unitati de prelucrare a laptelui si carnii. Este nevoie de multe unitati mici, repartizate pe intreg cuprinsul tarii, care preiau materia prima dintr-o anumita zona si produc cantitati mai mici pe care le desfac in aceeasi zona".

Romeo Nicoara - despre valorile clasice liberale

Romeo Nicoara a prezentat in citeva cuvinte valorice clasice liberale dintre care cele mai importante, in contextul temei seminarului, sint proprietatea si competivitatea. Cei doi lectori au abordat apoi temele pregatite intr-un mod dinamic si interactiv. In fapt, participantii au raspuns la intrebarile puse de cei doi, intrebari de genul "Ce este Uniunea Europeana?", Cum functioneaza UE?", "Institutii ale UE si procesul de luare a deciziilor", dupa care fiecare subiect a fost dezbatut pe larg.

Duminica a fost reluat un subiect inceput in ziua anterioara si anume cel legat de Fondurile europene de preaderare ISPA, SAPARD, PHARE si cele structurale de postaderare, FEOGA, FSE si FEDER. Si la aceste subiecte, metoda aleasa de lectori a fost cea interactiva, cu intrebari si raspunsuri, urmate de dezbaterea fiecarui subiect in parte.

Presedintele TNL al judetului Satu Mare si consilier municipal, unul din principalii organizatori ai manifestarilor, s-a aratat multumit de modul in care au decurs acestea. "Am promis ca vom organiza cit mai multe astfel de manifestari si aceasta este una dintre ele.

Din ceea ce mi-au spus colegii din Satu Mare si din celelalte judete, am dedus ca temele abordate si modul de prezentare au fost interesante si utile, fapt ce imi intareste hotarirea de a organiza si alte asemenea actiuni menite a informa pe larg tinerii liberali in ce priveste importanta si implicatiile integrarii europene a tarii noastre", a conchis Darius Bör.