In cele ce urmeaza GAZETA isi propune sa va deschida portile Imperiului Puterii. Un club select unde au acces doar acei oameni care prin bani, forta politica sau alte mijloace reusesc sa se faca ascultati si reusesc sa incline balanta judecatii in favoarea lor.

GAZETA nu are pretentia de a fi intuit topul perfect, dar cu siguranta ca nu multe locuri au fost gresit. Iata asadar care sunt cei mai puternici 10 clujeni.

1. Virgil Ardelean, "Vulpea" (55 de ani)

Despre vulpe se spune ca l-a pacalit pe urs, punandu-l pe acesta sa pescuiasca in apa inghetata cu propri-ia coada, iar Mos Martin a ramas fara ea.

Este o poveste pe care o stiti cu totii, la fel de cunoscuta fiind si viclenia vulpii, calitate care i-a adus acesteia porecla de "roscata cea sireata". De asemenea, Vulpea are vederea si auzul foarte bune.

Chestorul Virgil Ardelean (poreclit "Vulpea"), seful celui mai temut serviciu secret din Romania, coordoneaza dinainte de anul 2000 Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a ministerului de interne.

In ciuda mediului modest in care a crescut, "originea sanatoasa" i-a deschis portile lui Virgil Ardelean. In 1974, Ardelean era deja absolvent al Scolii de Ofiteri Activi de Militie Baneasa - sectia Militie Economica. Primul loc de munca l-a avut la Campia Turzii ca ofiter criminalist.

Aici a intrat in cercul lui Lelut Vasilescu, Gelu Rosu sau Cozmin Gusa cu care a ramas in relatii amicale si in prezent. Apoi, Vulpea a devenit sef al Politiei Municipiului Cluj Napoca, iar in 1997, in timpul guvernarii CDR, datorita excelentelor relatii cu ministrul de interne Gavril Dejeu, a ajuns seful Politiei Bucuresti, iar un an mai tarziu a fost numit in fruntea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a ministerului de interne.

Treptat, "Vulpea" a acumulat informatii pe care le-a gestionat cu chibzuinta, astfel ca detine recordul de cel mai longeviv sef de serviciu secret, rezistent la toate schimbarile politice din ultimii ani. Nici macar Traian Basescu nu l-a inlaturat din functie!

In ceea ce priveste dusmanii lui Ardelean, trei ar putea fi numiti "dusmani de moarte": Sorin Ovidiu Vantu, Marius Vizer si Ovidiu Tender.

Fiind "copoi de economic", Vulpea a adus informatii subtantiale pentru punerea cap la cap a acuzatiilor din dosarul de urmarile penala a lui Sorin Ovidiu Vantu cu privire la falimentarea Bancii Romane de Scont, dosar care in prezent se afla pe rol.

Cercetarile legate de omul de afaceri oradean Marius Vizer au fost "inspirate" si "lucrate" cu ajutorul ofiterilor din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MI, ofiteri care au actionat sub directa indrumare a lui Ardelean.

In consecinta, in prezent Vizer este dat in consens la frontiera, oradeanul evitand astfel sa se mai intoarca in Romania. Mai departe, Ovidiu Tender, omul economic de baza al lui Ion Iliescu a fost "lucrat" tot cu ajutorul Vulpii. Dosarul de urmarile penala a lui Tender se afla in prezent la Parchet.

Un motiv pentru care Ardelean a ramas in functie si dupa alegerile din 2004 il constituie excelenta sa colaborare cu presedintele Basescu in cadrul celului de criza din timpul rapirii ziaristilor romani in Irak.

Punctele forte ale "Vulpii" ar fi: politist "de economic" bine pregatit profesional, a participat in fruntea subordonatilor sai la actiunile de teren (flagranturi), abilitate in curtarea legaturilor politice la nivel inalt inca de pe vremea comunismului si faptul ca are multi prieteni in randurile oamenilor de afaceri cu greutate din Cluj si Bucuresti.

Punctele slabe ar fi firea alunecoasa precum si faptul ca are putini prieteni in randul colegilor.

Intrucat Virgil Ardelean este inca foarte influent, nimeni din "sistem" nu a dorit sa isi exprime opiniile referitoare la Vulpe. Un fapt este cert, multi din Politie si indeosebi SRI nu-l agreaza deloc. In schimb, Vulpea se afla in relatii excelente cu aproape toti ceilalti componenti ai topului nostru.

2. Ilie Botos, un cap ravnit de multi (40 de ani)

Ilie Botos este, cu siguranta, unul dintre cei mai puternici oamneni ai Clujului. Din august 2003, el ocupa functia de Procuror General al Romaniei, dupa ce, in prealabil, a ocupat mai multe functii importante in Justitia romana.

In anul 2000, Botos a devenit doctor in drept la Univesitatea "Babes Bolyai", universitatea in cadrul careia a absolvit Facultatea de Drept in anul 1990. CV-ul lui Botos este cu atat mai impresionant, cu cat experientei obtinute in tara i se adauga cea obtinuta in Italia si SUA.

Participand la seminariile si schimburile de experienta din aceste tari, Botos a dobandit competenta in diferite domenii, printre care antiterorism, narcotice si criminalistica. Cu toate acestea, au existat destule voci care sa-i ceara demirerea.

Printre ele se numara reprezentantii Partidului Initiativa Nationala (PIN), care au fost foarte nemultumiti de nesolutionarea cererii de cercetare a presupuselor fraudari electorale de la alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004.

Drept urmare, acestia au solicitat ministrului justitiei, Monica Macovei, demiterea procurorului general. Unele organizatii nonguvernamentale au cerut acelasi lucru, acuzandu-l pe Botos de partinire in cazul "Petromidia", in ceea ce-l priveste pe Dinu Patriciu.

Pana si reprezentantii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) au dorit destituirea lui Botos din functie. Acestia s-au declarat nemultumiti de modalitatea de anchetare a zecilor de simpatizanti MISA si au cerut pedepsirea magistratilor care s-au ocupat de caz.

Botos nu le-a dat raspuns afirmativ, iar reprezentantii miscarii s-au aratat revoltati. Cu toate ca acestea nu sunt singurele cereri de desituire, Botos ocupa in continuare inalta functie. Se pare ca el a gasit un aliat in pesoana presedintelui tarii, Traian Basescu.

Iar "alianta" lui Botos cu presedintele vine dupa excelenta colaborare dintre cei doi in cadrul crizei ziaristilor rapiti in Irak. Atunci, presatatia lui Botos in cadrul celului de criza a fost una mult laudata.

De asemenea, se pare ca Botos este mentinut in functie si datorita legaturilor stranse pe care le are cu serviciul secret israelian – Mossad si cu serviciul secret american – CIA.

Gurile rele spun ca intr-o intalnire de taina cu presedintele Basescu, Botos a acceptat ca politica de cadre sa se faca in conformitate cu indicatiile venite de la Palatul Cotroceni.

3. Emil Boc, Cosasul (38 de ani)

Primarul Clujului, in acelasi timp lider al Partidului Democrat, Emil Boc, este unul dintre cei mai influenti clujeni, gratie puterii sale politice si nu ca urmare a celei financiare.

Boc s-a nascut in satul clujean Rachitele, intr-o familie modesta, fiind mezinul familiei, cel insarcinat sa aiba grija de rate. In timpul copilariei, Boc a deprins toate muncile campului, inclusiv cositul pe care l-a folosit ca atribut in campania electorala pentru Primaria clujenaa.

Dupa finalizarea cursurilor liceale, Boc s-a inscris la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", activand ca membru in UASCR, fiind un fel de om de legatura al acestei organizatii cu "Judeteana" de Partid.

In timpul facultatii il cunoaste pe Andrei Marga, iar in conflictul dintre Marga si Vasile Musca pentru sefia facultatii, Boc il sustine pe cel dintai, alaturi de Vasile Boari si Liviu Pop.

Apoi, Boc se inscrie si la cursurile Facultatii de Drept unde pune accent pe cursurile de Drept Constitutional, materie pe care o preda mai apoi la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative.

In timpul facultatii, Boc o cunoaste pe viitoarea sa sotie, Ioana, cu care are in prezent doua fetite. Dupa finalizarea cursurilor de Drept, Boc este angajat drept consilier juridic in cadrul Primariei Cluj, sub administratia Funar.

Stagiatura si-a facut-o la cabinetul lui Viorel Burzo, fostul sef al Sectiei Penale a Curtii de Apel Cluj, arestat apoi intr-un dosar de luare de mita. Boc a fost apoi asistent si profesor de drept constitutional la Facultatea de Drept si la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative.

Este considerat un bun teoretician, atat de catre colegi, cat si de catre studenti. In calitate de profesor a reusit sa se apropie foarte mult de studentii de la facultatile la care a predat, motiv pentru care, in timpul campaniei electorale, studentii i-au acordat un imens capital.

Pe plan politic a urcat foarte repede in ierarhie, mai cu seama dupa preluarea PD Cluj, odata cu schimbarea din functie a fostului senator Iuliu Pacurariu. Norocul nu l-a parasit nici atunci cand a ales cartea castigatoare, mizand pe tabara Basescu, in lupta acesteia cu cea a lui Petre Roman.

Ascensiunea politica a inceput odata cu castigarea mandatului de deputat de Cluj, perioada in care s-a remarcat drept unul dintre cei mai activi parlamentari romani, dar si ca unul dintre cele mai vandute produse politice. A candidat la primaria clujeana din partea Aliantei D.A.

PNL-PD si a castigat alegerile in turul secund, infruntandu-l pe fostul ministru pesedist, Ioan Rus. Este considerat, in prezent unul dintre cei mai apropiati oameni ai presedintelui Traian Basescu, executantul ordinelor acestuia pe linie politica.

Punctele sale forte sunt ambitia, diplomatia, puterea de munca, capacitatea de a vorbi despre orice subiect (indiferent de domeniu). De asemenea, Boc stie sa se vanda foarte bine ca produs politic, este charismatic si un bun teoretician.

Din pacate insa vorbeste prea mult, este incapatanat, nu are simtul umorului, are slabe capacitati manageriale si este un slab practician. Momentul sau de glorie a fost castigarea alegerilor locale din iunie 2004.

Daniel Buda, coleg de partid si prieten afirma despre Boc ca "este o perosana extrem de ambitioasa, un om inzestrat cu rabdare, cu capacitatea de a lua decizii rapide. Printre aspecte negative as mentiona incapatanarea. Pot sa spun insa ca Emil Boc e un om pe care multi si l-ar dori in preajma ca prieten".

Ioan Rus, liderul PSD Cluj, considerat dusmanul lui Boc, a refuzat sa faca vreo declaratie despre primarul Clujului.

4. Arpad Paszkany, "Onoare muncii grele" (34 de ani)

Arpad Paszkany este printre putinii oameni de afaceri clujeni care a investit masiv si in sport. A copilarit in cartierul Manastur, a urmat Scoala Generala nr. 17 si Liceul de Matematica-Fizica nr. 3, actualul Bathory Istvan.

Si-a inceput cariera in afaceri cu produse de drogherie, a continuat cu domeniul auto iar apoi cu sectorul imobiliar.

Tanarul om de afaceri Arpad Paszkany, alaturi de afacerile imobiliare si cele din domeniul auto (dealer Opel si Chevrolet) are un proiect de 140 de milioane de euro la Cluj - Polus Center - si unul de un miliard de euro – Esplanada - la Bucuresti fiind, de asemenea, si patronul clubului de fotbal CFR Ecomax.

"Am avut o copilarie fericita si am facut inca de mic sport - polo, judo - si pot sa va spun sincer nu mi-a placut niciodata scoala. Am considerat ca se predau unele lucruri inutile, pe langa cele care ne sunt cat de cat folositoare.

Eu am stat peste cinci in Germania si acolo sistemul este mult mai bine pus la punct", a declarat Paszkany. Tatal sau, Paszkany Arpad senior, il considera "un copil minunat, care ne-a adus multe satisfactii inca de mic si ne aduce si acum. Eram convins ca va ajunge sus, pentru ca i-am insuflat niste valori foarte bune.

Ii placea fotbalul si imi aduc aminte ca avea in camera un covor alb din lana si impreuna cu un prieten a desenat cu carioca un teren de fotbal, pe care se jucau cu figurine din plastic", a marturisit Paszkany senior. In cadrul unui concert caritabil desfasurat la Cluj, Paszkany jr a donat cei mai multi bani pentru sinistrati.

Pe bancile facultatii Paszkany jr l-a cunoscut si pe actualul viceprimar al Clujului, Adrian Popa. "Fiind amandoi manastureni, ne-am imprietenit. Arpi este o persoana vioaie, cu un caracter foarte bine format. Daca raspundea profesorilor o facea intr-un mod foarte politicos.

Eu il consider un om corect, silitor si stiu ca daca are cineva o problema il ajuta cu placere", a spus Popa. "L-am cunoscut in 1995, pe cand avea 23 de ani si era proaspat intors din Germania. M-a impresionat prin maturitatea de care dadea dovada.

In 1999 mi-am dat demisia dintr-o functie importanta pentru a deveni colaborator la una din firmele sale, iar in 2002 Paszkany mi-a propus sa devin presedinte la CFR Ecomax. Este modest si nu-i place publicitatea", a precizat Iuliu Muresan, presedintele executiv al CFR Ecomax. "Este omul care vorbeste putin, dar face foarte multe.

E echilibrat, serios, sufletist si sobru. Eu il pun pe cea mai de sus treapta in randul oamenilor din Cluj", ne-a declarat Dorinel Munteanu, antrenorul jucator al feroviarilor clujeni.

Si dusmanii lui Paszkany jr au cuvinte de lauda despre acesta. "Pe Paszkany il cunosc, ne salutam respectuos, dar nu suntem apropiati. Il apreciez pentru calitatile lui ca om de afaceri si se cunoaste mana lui la CFR. Cred ca are dusmani, dar cine n-are dusmani, n-are valoare", a spus directorul executiv de la "U" Cluj, Cristi Dulca.

"Il cunosc prea putin, dar pot sa va spun ca este un om puternic", a marturisit rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Liviu Marghitas. "Din punct de vedere profesional nu se poate pune problema gloriei.

Afacerile inseamna munca de uzura cu multa oboseala si bucurii putine. Eu nu sunt un om influent. Daca as fi, s-ar intampla multe lucruri bune in beneficiul a 80% din clujeni. Ma simt un om puternic din punct de vedere fizic si psihic. Momentul meu de glorie a fost venirea pe lume a celor doi fii ai mei", a marturisit Paszkany.

"Cele mai puternice trairi mi-au fost aduse de sport. In afaceri ele vin mai greu. Daca as primi un pret corespunzator pe firme – incat sa stiu ca trei generatii de acum incolo o vor duce bine – as renunta la afaceri.

Fotbalul e plin de sentimente, afacerile nu au sentimente si ma obosesc deja, dar vorba aceea pe care le-o spun si jucatorilor, Onoare muncii grele!", a incheiat Paszkany.

5. Marius Nicoara, Nababul (46 de ani)

Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj si presedintele Consiliului Judetean Cluj, poate fi considerat unul dintre cei mai puternici clujeni. Pe langa puterea politica detinuta pe plan local, Nicoara se poate lauda si cu o oarecare influenta in mediul de afaceri.

Cu o avere cifrata la aproximativ 11 milioane de dolari si cu afaceri in diverse domenii, Nicoara este una dintre cele mai puternice si ascultate voci pe plan local. Nicoara a fost coleg de liceu cu Horea Uioreanu, unul dintre cei mai buni prieteni ai sai.

Liderul PNL a urmat cursurile Facultatii de Politehnica, pentru ca dupa absolvire sa fie angajat ca inginer la "Gospodarirea Comunala".

Evolutia sa politica a venit ca o consecinta a puterii economice. Dupa revolutie, Nicoara a inceput sa faca bani din comert, vanzand pantofi marca Clujana in Ungaria si Turcia, de unde aducea in tara produse cerute la acea vreme de piata autohtona - aur, blugi, guma de mestecat, incaltaminte.

Mai apoi, impreuna cu Uioreanu, a deschis la Cluj o casa de schimb valutar si a devenit reprezentantul unei marci auto. Mai apoi, cu banii stransi, Nicoara a infiintat, impreuna cu cativa prieteni, de care se simte si in prezent legat, Banca Transilvania.

Cooptarea lui Nicoara in PNL s-a facut pe filiera Ioan Deac, la acea vreme una dintre cele mai puternice figuri pe plan local ale PNL, dar nu gratie atributelor sale politice ci mai degraba datorita puterii sale financiare, fiind practic, unul dintre finantatorii PNL Cluj.

Nicoara a preluat conducerea PNL Cluj dupa ce a reusit, impreuna cu un grup restrans de liberali sa il inlature de la putere pe Anton Roman, principalul sau rival in interiorul partidului.

Marius Nicoara a devenit presedintele Consiliului Judetean in 2004, mai mult ca o consecinta fireasca a castigarii Primariei de catre Emil Boc, "partenerul" sau de Alianta pe plan local.

Investirea in fruntea Consiliului Judetean a lui Nicoara s-a realizat in ciuda faptului ca acesta este cunoscut si drept un apropiat al PSD, mai cu seama din perioada in care PNL se afla in opozitie si nu avea nici un "angajament" fata de democrati.

Nicoara este un excelent constructor al relatiilor in interes personal, este ambitios si un bun negociator. Din pacate insa liderul PNL este usor influentabil, afiliat unor grupuri de interese, sters in materie de comunicare, lipsit de charisma si de putere de negociere in vederea realizarii unor obiective comunitare.

6. Dorel Goia, Profesorul milionar (51 de ani)

Dorel Goia si-a inceput cariera ca profesor de istorie si acum, dupa ce si-a vandut participatiile la Astral TV pentru UPC, s-a trezit cu cinci de milioane de euro in cont. Nu sunt de lepadat nici cele trei procente din actiunile Banca Transilvania.

Inceputul erei capitaliste in Romania l-a determinat pe Goia sa renunte la postul de profesor de istorie de la Liceul Industrial nr. 8 din Cluj Napoca si sa intre in afaceri. La inceput ele au fost marunte, importuri de produse diverse. Apoi, Goia si-a deschis pizzeria Regal, prima din oras.

In 1994 Goia a infiintat, impreuna cu Horia Ciorcila si cu Sorin Ghite, compania de televiziune prin cablu Astral TV.

Un an dupa infiintarea Astral, Goia, impreuna cu alti parteneri, a pus bazele, fabricii de procesare a carnii Maestro Industries, care, in 2002, a avut o cifra de afaceri ametitoare, 172 de miliarde de lei vechi.

Nu e de lepadat nici ponderea pe care o are Dorel Goia in calitate de actionar al Parc SA, societate care detine intre altele si cladirea cazinoului Chios din Cluj Napoca. Goia este actionar majoritar la Parc SA impreuna cu Radu Ster si cu Mircea Ilea.

Acesta din urma are sub 20 la suta din actiuni la Parc SA si il cunoaste pe Goia de aproape zece ani. Cu toate acestea tot ceea ce Ilea a putut spune despre Goia este ca „e un om de treaba". „Nu am nimic sa-i reprosez", a conchis Ilea. In schimb, Radu Ster, un prieten vechi al lui Goia, s-a aratat mai slobod.

„Aratati-mi orice alt SRL care se vinde cu 400 de milioane de dolari (este vorba de Astral Telecom SA, care a fost infiintata in 1994 ca o societate cu raspundere limitata-n.red.) si eu imi ridic palaria. E cea mai mare afacere din Romania, pornita de la zero", a spus Radu Ster despre cea mai banoasa afacere a lui Goia.

7. Gheorghe Buta, Judecatorul sensibil (50 de ani)

Atunci cand se vorbeste despre Gheorghe Buta, unii clujeni se gandesc implicit la Curtea de Apel Cluj, unde acesta a fost vicepresedinte in perioada noiembrie 1998-februarie 1999 si apoi presedintele Curtii de Apel Cluj in perioada februarie 1999-iunie 2004.

Nascut pe 21 iunie 1955 in localitatea Sercaia, judetul Brasov, Gherorghe Buta se poate mandri cu o vasta experienta profesionala. A fost pe rand judecator, procuror local si judetean in Bistrita si membru in Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

Momentan, este lector universitar doctor la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj Napoca si, incepand cu data de 18 iunie 2004, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie( ICCJ).

Buta si sotia sa Mariana, se mandresc cu o famile fericita si implinita, avand doi copii: Paul George - absolvent al Facultatii de Stiinte Politice si al Facultatii de Drept, momentan masterand si Octavian Vasile - elev in clasa a XII.

Judecatorul Buta se descrie ca fiind tenace, perseverent si echilibrat, motiv pentru care se poate si explica de ce a fost sef de promotie al Colegiului National "Radu Negru " si absolvent al "Facultatii de drept" din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" cu media 9,97 si o diploma de merit.

Palmaresul judecatorului include si Studii de drept comunitar pe langa Curtea Europeana de studii comerciale (la Universitatea Libera din Bruxelles) si doctoratul in drept cu distinctia "Summa cum laudae" al Univerisitati "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.

Despre el, Buta Gheorghe vorbeste cu modestie "Am fost un copil sensibil, timid si doritor sa invat, sa aflu orice. Am multe amintiri frumoase din copilarie, majoriatea fiind legate de mediul in care am crescut si de familia de care ma simt foarte legat".

In ceea ce priveste defectele sale, judecatorul marturiseste: "Sunt lipsit de spontaneitate si sunt prea credul in ceea ce priveste relatiile cu oamenii. Am o incredere uneori neconfirmata in buna-credinta a oamenilor.

Cu toate astea, meseria pe care am imbratisat-o imi da posibilitatea de a valorifica cel mai bine calitatile profesionale si umane pe care le detin".

Aflat in postura de a alege cel mai frumos moment din cariera sa, Gheorghe Buta, declara ca "sunt mai multe momente de maxima intensitate, care difera in functie de etapa si de semnificatie. As putea insa aminti obtinerea titlului de doctor in drept, numirea ca Presedinte al Curtii de Apel Cluj, intrarea in CSM si ICCJ.

Aceasi nehotarare o am si in privinta dosarelor pe care le solutionez. Nu pot sa afirm cu certitudine ca am amintiri placute sau neplacute cu unul dintre cele peste 20.000 de dosare care au trecut prin mana mea. Toate am avut un impact special, aducandu-mi satisfactie preofesionala".

8. Andrei Marga, Tatucul universitarilor (59 de ani)

Andrei Marga are pe mana sa aproape trei sferturi din studentii clujeni. A fost Ministru al Educatiei Nationale in perioada 1997-2000, rector al Universitatii Babes-Bolyai intre anii 1993-2004, decan din 1990 pana in 1992 si prorector din 1992 pana in 1993.

In prezent este membru al unor asociatii si institutii academice de prestigiu din Europa si din lume, presedinte al Conferintei Rectorilor Universitatilor Danubiene, presedinte al Consiliului Academic al UBB, profesor de Filosofie contemporana si Logica Generala al Facultatii de Studii Europene a UBB, iar incepand cu anul acesta este profesor invitat la Universitatea ,,Paul Valery" din Montpellier - Franta.

Din 2004, profesorul universitar Andrei Marga este membru al Consiliului Universitatii ONU (UNU-Tokyo), calitate pe care o va pastra pana in 2010.

A primit numeroase distinctii, dintre care amintim Doctor Honoris Causa al Universitatii din Chisinau (1998), al Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (1999), al Universitatii din Debrecen (2003), Mare Ofiter al Ordinului National de Merit al Republicii Franceze (1999), Medalia Ierusalimului (2002), Marea Cruce de Merit a

Republicii Federale a Germaniei (2003), premiul ,,Herder" (Austria-Germania, 2005). Conform declaratiilor unor profesori din cadrul UBB, profesorul Andrei Marga a fost artizanul singurei reforme de succes din Romania in domeniul educatiei.

Totodata, acesti profesori considera ca dezvoltarea universitatii clujene, din punct de vedere cantitativ si calitativ, deschiderea internationala, dezvoltarea infrastructurii si a specializarilor, i se datoreaza fostului rector.

Ovidiu Pecican, purtatorul de cuvant al Universitatii Babes-Bolyai este unul din cei mai apropiati prieteni ai lui Marga. ,,Acum sunt coleg cu profesorul Marga, dar inainte de toate i-am fost student. Ca profesor, Andrei Marga era foarte apropiat de studenti. La ore venea imbracat lejer si nu la costum.

Era degajat, dar cursurile sale erau foarte consistente. De-a lungul anilor am observat ca Andrei Marga este si un manager extrem de talentat, un bun gospodar si un om cu ajutorul caruia s-a putut organiza si dezvolta Universitatea Babes-Bolyai.

Are opinii foarte ferme, pe care le sustine cu argumente. Nu cedeaza din simpla complezenta. Dupa anii dificili ai tineretii a ajuns la o maturitate a creatiei, iar cu echipa cu care lucreaza va merge mai departe. Retragerea sa din politica a fost o decizie de moment si oricand se poate reveni.

Abilitatile sale civice sunt remarcabile si adeseori incomode pentru unii", a declarat Ovidiu Pecican, purtatorul de cuvant al Universitatii Babes-Bolyai.

Din alte surse am aflat ca Andrei Marga a fost presedintele Asociatiei Studentilor Comunisti, iar apoi a fost promovat in functia de presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti Romani pe Centrul universitar Cluj. Se pare ca datorita acestei functii Marga a obtinut in 1975 o bursa in Germania.

In timpul absentei sale, casatoria sa cu Carmen Marga s-a destramat, iar la intoarcere s-a produs divortul. Andrei Marga s-a recasatorit, noua sa sotie, Delia, fiind vicepresedinta UASCR si nepoata lui Ion Ursu, adjunctul Elenei Ceausescu.

Dupa Revolutie, Marga a fost cooptat inPartidul Taranesc, iar mai apoi in Partidul Liberal. In decembrie 2004 Marga a ratat fotoliul de ministru al Educatiei.

9. Daniel Morar, Incoruptibilul (39 de ani)

Daniel Marius Morar s-a nascut in 1966 in orasul Ludus, judetul Mures. A urmat liceul "Avram Iancu" din Aiud, judetul Alba, pe care l-a absolvit in 1984. La 2 ani de la finalizarea studiilor, s-a inscris la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai pe care a absolvit-o in 1990 cu media generala 9,84.

A parcurs rapid toate stadiile profesionale, de la procuror stagiar (1990-1992) pana la procuror sef la Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj. Daniel Morar a detinut aceasta functie timp de trei ani (1999-2002) mandatul fiind finalizat prin demisie.

Din 2002 este procuror la sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj. Anul 2005 a adus o noua schimbare in cariera lui Morar, acesta fiind numit Procuror general al Parchetului National Anticoruptie, noul Departamentului National Anticoruptie (DNA).

Tanarul procuror a solutionat mai multe cazuri complicate. Printre cele mai rasunatoare amintim arestarea si condamnarea fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru acuzat de fraudarea BRD sau condamnarea judecatorului Viorel Burzo, fostul sef al Sectiei Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influenta.

Un alt caz important instrumentat de procurorul Morar a fost cel al fraudarii Bancii Dacia Felix, in care au fost trimisi in judecata Sever Muresan, fost actionar si membru in consiliul de administratie, alaturi de Mircea Horia Hossu, fost prim-vicepresedinte al bancii.

Cei doi au fost acuzati ca au sustras, prin mai multe inginerii financiare, aproximativ 160 de milioane USD.

Totusi dosarul procurorului Morar nu este lipsit de pete. De numele lui Morar este legat dosarul "Alimentara", in care fostul primar Gheorghe Funar a fost acuzat de abuz in serviciu. Procesul s-a finalizat prin scoaterea de sub urmarirea penala a fostului primar.

O alta pata din dosar o constituie acuzarea fostului sef al Directiei Drumurilor Nationale Bistrita si vicepresedinte PD Bistrita, Liviu Ciupe.

La fel ca in cazul "Alimentara", acuzatiile care il priveau pe Liviu Ciupe au fost retrase, mai mult statul roman fiind nevoit sa-i plateasca lui Ciupe despagubiri de 1,4 miliarde lei vechi pentru cele patru luni de arest.

In declaratia de avere din 2003, procurorul Morar afirma ca detine un teren forestier de 1.000 de metri patrati, un teren intravilan de 305 mp, un apartament de 126 mp care valoreaza 1,4 miliarde de lei vechi, si un autoturism Opel Vectra.

In declaratia din 2004 nu mai apare apartamentul, dar rasare o casa de locuit, cu suprafata de 250 mp, aceasta fiind evaluata la peste 2 miliarde lei vechi. Procurorul Morar are si datorii, cuantumul lor fiind in jurul valorii de 18.000 USD. Morar a obtinut in 2004 din salariul de procuror venituri de aproape 300 de milioane de lei. Vechi.

Sotia lui, care este avocat, a avut in 2004 un venit de peste 500 de milioane de lei, conform aceleiasi declaratii de avere.

Fostul judecator clujean Cristi Danilet, in prezent consilier al ministrului Macovei este unul din prietenii procurorului. "Daniel Morar este unul dintre cei mai buni profesionisti ai meseriei, un om integru, care nu se lasa influentat de nimeni si nimic.

Dupa parerea mea aceastea sunt calitatile principale pentru care a fost desemnat in functia de procuror sef al DNA. Ca individ, el este un familist convins si o persoana pe care te poti baza", afirma Cristi Danilet, consilierul Ministrului Justitiei, Monica Macovei.

10. Stefan Vuza, Tanchistul (35 de ani)

Stefan Vuza, presedintele Grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), cel mai puternic grup insustrial cu capital romanesc, nu se considera un clujean puternic si influent. "Nu cred ca m-as clasa nici macar in topul primilor 100 de clujeni", a spus Vuza.

Cu toate acestea, Vuza nu se sfieste sa declare ca in domeniul sau, industria, are un cuvant greu de spus. Stefan Vuza s-a nascut la Iasi, intr-o familie modesta. Mai are un frate - Eduard si o sora, care a emigrat in America prin programul Loteria Vizelor. Parintii sai au divortat cand Stefan era inca mic.

Vuza nu si-a dorit de mic sa devina om de afaceri, initial el alegand uniforma militara. Dupa absolvirea Liceului Militar de la Craiova, Vuza a continuat pe aceeasi linie si a urmat cursurile Scolii Militare de la Pitesti, sectia Tancuri.

Inca din perioada Liceului Militar, Vuza a incercat sa se reorienteze catre o cariera civila, dar rigorile de atunci nu permiteau asemenea schimbari de atitudine.

Norocul i-a suras abia dupa Revolutie, cand s-a reorientat si a intrat la Academia de Studii Economice, intr-un mod extrem de curajos: a trimis o scrisoare la CPUN ( Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala) in care mentiona "Ce vreti, un ofiter prost sau un economist destept?".

Vuza a urmat apoi Faculatea de Drept, studii post-universitare de Stiinte Politice, un masterat in Psihologie Industriala si Organizationala, iar din 2002 este doctorand la Facultatea de Stiinte Economice in Relatii Economice Internationale Cluj-Napoca. Inca din perioada studentiei, Vuza s-a apucat de mici afaceri.

Una dintre cele mai interesante, inedite si frumoase experiente din viata sa a constituit-o perioada cand a fost administratorul cabanei Dochia din masivul Ceahlau. Timp de trei ani, a fost pentru oamenii de acolo "si preot si politist si primar".

Vuza este indragostit de munte, obisnuieste sa spuna ca "muntele triaza oamenii, nu urca oricine, ci numai oamenii de calitate". Stefan Vuza declara ca experienta de la cabana Dochia l-a invatat sa lucreze cu oamenii.

Fiind atat de pasionat de munte, Vuza a fondat in 1994 si sponsorizeaza in totalitate Federatia Romana de Turism Sportiv (FRTS), al carei presedinte onorific este. La Cluj, Stefan Vuza a ajuns acum 10 ani, in 1995. La Cluj a stabilit "cartierul general" pentru centrele din Transilvania, patru la numar (Cluj-Napoca, Dej, Sibiu, Targu Mures).

Industriasul spune ca a ales Clujul ca sediu central pentru grupul sau deoarece aici, calitatea fortei de munca este superioara. Pe sotia sa, Ramona, a cunoscut-o la Bucuresti, la Festivalul Om Bun, dar relatia lor s-a cimentat la Cluj, oficializarea avand loc in 1998. Din viata de student, Vuza are numai amintriri placute.

Acesta spune ca a frecventat toate localurile pe care, de obicei le "vizitau" studentii. La ora actuala, Grupul SCR este format din 17 societati, iar in total, Vuza are in subordine 7000 de angajati. Tocmai de aceea, Stefan Vuza pune intotdeauna pe primul loc job-ul, pe locul doi este muntele, iar familia este abia pe locul trei.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care industriasul nu are inca copii, sotia sa fiind si ea ocupata. Aceasta este de profesie medic chirurg. Vuza isi estimeaza averea in jurul sumei de 205 milioane de dolari, in crestere fata de anul trecut.

Aceasta deoarece, intre timp, a mai achizitionat trei fabrici mari: Somes Dej (din care detine 62%), Caromet Caransebes si Novatex Pitesti. In ceea ce priveste prietenii si posibilii dusmani, Stefan Vuza crede ca are foarte multi prieteni si nici un dusman, doar concurenti sau competitori.

Prietenii pe care ii are provin din toate etapele vietii personale si profesionale: din timpul facultatii, din randul oamenilor de munte si chiar din randul angajatilor. Posibilii concurenti sunt Dinu Patriciu, Ovidiu Tender, George Copos sau Ioan Nicolae.

Vuza recunoaste ca ascensiunea sa profesionala a fost uneori stopata si de evenimente mai putin placute. La capitolul "minusuri" pot fi incluse erorile comise, cum ar fi pierderea unor licitatii din cauza unei evaluari incorecte sau din pricina unei intarzieri. Dar din greseli se invata.

Multi oameni de afaceri au facut trecerea de la afaceri la politica din diverse motive. Vuza insa nu este interesat de politica. Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca peste 20 de ani sa devina om politic. Majoritatea prietenilor lui Vuza sunt parte din Grupul SCR.

Acestia au mare incredere in deciziile si politica manageriala a lui Vuza, desi unii dintre ei recunosc ca la inceput au avut senzatia ca o persoana atat de tanara nu are puterea necesara pentru a conduce societati atat de importante.

Rezerva de lux

Daniel Buda, studentul cu bata (35 de ani)

Daniel Buda s-a nascut pe 11 ianuarie 1970 in Romanasi, judetul Salaj. A absolvit Facultatea de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole Cluj in anul 1994, obtinand titlul de inginer zootehnist cu media 9,30.

In 1997 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Balyai, obtinand licenta in stiinte juridice cu media 9,90, media generala de licenta fiind 9,17.

Din anul 2000 Daniel Buda este doctorand in filozofie politica si stiinte politice, cu teza "Raporturile parlamentului cu principalele institutii ale statului". A efectuat stagiul de perfectionare pe probleme de administratie publica la University of Albany din New York si la Michigan State University.

Inca din anii de studentie a activat ca inspector in cadrul Directiei de protocol, secretariat, relatii externe, mass-al Primariei Cluj-Napoca.

Dupa absolvirea facultatii, din 1998, a activat ca avocat in cadrul Baroului Cluj si ca asistent universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes Balyai. In 1998 a intrat in politica, la Partidul Democat, ca membru al filialei Cluj, iar in anul 2000 a devenit vicepresedinte al filialei.

Din iunie si pana in decembrie anul trecut, Buda a fost consilier in cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, functie la care a renuntat in favoarea celei pe care o are acum, de deputat PD.

Deputatul PD considera ca a ajuns atat de sus "arzand fiecare clipa. Treapta cu treapta, am incercat sa-mi fac datoria acolo unde am fost" spune el. "Am intrat in politica din nevoia de a face ceva pentru cei de langa mine. Am incercat sa ma fac util.

Ma uitam la politicieni, vedeam ca nu toti isi merita pozitia si am vrut sa fac ceva mai bun" a continuat deputatul. Daniel Buda se considera o persoana ambitioasa si cu o vointa "aproape de fier". "Daca-mi propun ceva, fac orice pentru a-mi atinge scopul. In limitele bunului simt insa.

Nu ma consider nici inteligent, nici puternic, doar ambitios" ne-a declarat deputatul. Tot el ne-a mai dezvaluit si un defect, acela ca nu intotdeauna are rabdare sa asculte oamenii. "Cand eu stiu ceva ma las cam greu convins de o alta parere" spune Buda.

Deputatul isi aminteste cu placere de anii de studentie de la Cluj, considerand momentul in care a intrat la Facultatea de Drept ca fiind cel mai important din viata lui. "Am invatat mult, eram la zootehnie si invatam pentru Drept.

La zootehnie aveam si cate 40 de examene pe sesiune asa ca pentru a intra la Drept am stat doua veri in Cluj, singur prin camine, eu si tiganii... Cateodata dormeam cu ditamai bata la cap..."