Firme din afara judetului care nu detin nici un metru de cablu incep sa deruleze afaceri lunare de miliarde de lei vechi din vinzarea curentului.

Fara sa aiba in proprietate capacitati de producere, de transport sau distributie, acestea au reusit sa obtina de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) licente pentru furnizarea energiei si au spart monopolul Electrica Botosani.

Firmele au incheiate contracte cu societatile producatoare de energie, Termoelectrica sau Hidroelectrica, cu Transelectrica, adica unitatea de transport a curentului si in final cu Electrica SA, pentru distributie.

Cu toate ca lucreaza practic "cu materialul clientului ", agentii economici licentiati obtin un pret pe kwh mai redus decit cel al Electrica si in consecinta cistiga segmente de piata. Tintele acestora sint marii consumatori de energie, cu putere financiara, fara datorii la stat si care isi platesc cu regularitate facturile la curent.

Elcomex EN SRL Bucuresti este primul agent economic de profil care a convins societati botosanene sa renunte la contractele pe care le aveau cu Electrica. Una dintre ele este Serconf, care din aceasta luna nu mai are vreo relatie cu Electrica. "Ei au venit cu o oferta, nu noi i-am cautat. Am negociat si cu ei si cu alte societati ", afirma Manuela Zarug, directorul general al Serconf.

Potrivit acesteia, contractul cu Elcomex EN ar urma sa aduca firmei pe care o conduce o economie lunara de peste 100 milioane lei vechi. In afara de pret, reprezentantii Serconf sustin ca oferta facuta de societatea din capitala este mult mai flexibila.

Astfel, daca in relatia cu Electrica trebuie previzionat consumul, iar o depasire a acestuia atrage plata unui pret mai mare, in cazul noii societati marja de incadrare in consum este mai mare.

La serviciile Electrica a renuntat si Conted Dorohoi, una din cele mai profitabile societati din judet. Alte firme botosanene au purtat discutii cu noii agenti economici licentiati de ANRE, insa au preferat sa ramina la Electrica.

"De la 1 iulie toti abonatii care nu sint casnici sint eligibili si orice astfel de consumator este liber sa isi aleaga furnizorul dorit ", spune Sorin Munteanu, purtatorul de cuvint al Electrica Botosani.

Politicieni implicati in afacerile cu electricitate

Toate aceste lucruri sint posibile ca urmare a adoptarii unor acte normative privind deschiderea pietei energiei, prin care Electrica nu mai detine monopolul in furnizarea curentului. Astfel a fost posibil sa se ajunga ca societati care nu au reprezentante in anumite judete sa deruleze afaceri de miliarde lei vechi pe luna.

Neavind retele de intretinut si nici de facut investitii importante, precum Electrica, firmele in cauza nu au nici personal numeros, unul dintre directorii societatilor botosanene contactate de acestea catalogindu-le chiar ca fiind "de apartament ". Astfel, cheltuielile se reduc simtitor si se poate oferi un pret mai redus pe Kwh.

Printre firmele licentiate de ANRE se afla si Grivco SA, in spatele careia se afla presedintele Partidului Conservator Dan Voiculescu si o alta, controlata de fostul director national al Electrica, Lucian Boghiu.

De altfel, multe firme sint controlate de oameni care au plecat de la Electrica sau din sistemul energetic, care au cunoscut ce presupune liberalizarea pietei energiei si au actionat rapid.

Un alt motiv pentru care Electirca nu poate oferi un pret mai mic este, se pare, faptul ca prin lege este obligata sa cumpere energia de la Hidroelectrica sau Termoelectrica la un anumit tarif, in timp ce societatile nou licentiate au libertatea negocierii.

In aceste conditii Electrica trebuie sa isi reconsidere rapid pozitia intrucit risca sa ramina doar cu abonatii casnici, al caror consum este redus, doua treimi dintre acestia fiind facturati la tariful social si cu agentii economici cu probleme financiare sau cei care platesc energia prin compensare.

De altfel, realizind ca incepe sa piarda cei mai importanti clienti, Electrica a venit in unele cazuri cu oferte noi. "Nu am semnat contract cu un alt furnizor, dar aparitia acestora ne-a folosit pentru ca Electrica a venit cu o oferta mai buna ", afirma Eugen Mirauta, directorul general al Firmelbo, societate a carei factura lunara la curent este de circa cinci miliarde lei vechi.

Fenomenul din electricitate se petrece si in privinta gazelor, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale licentiind zeci de firme pentru furnizare, desi majoritatea acestora nu detin capacitati de productie, inmagazinare, transport sau furnizare. (Sergiu BALASCAU)

Licente de furnizarea energiei obtinute cu usurinta

Licenta pentru furnizarea energiei electrice se poate obtine numai cu respectarea a 14 criterii impuse de ANRE. Conditia cea mai dificila de indeplinit o constituie aceea ca valoarea capitalului social si/sau a depozitelor sale bancare sa fie de minim 100.000 euro, la cursul valutar al Bancii Nationale a Romaniei, valabil la data inregistrarii cererii de acordare a licentei.

Printre altele, firmele care doresc sa dobindeasca documentul in cauza trebuie sa prezinte situatiile financiare ale anului anterior, o fisa cu privire la personal care sa ii ateste calificarea in activitatile pentru care se atesta licenta, plan de afaceri pe doi. Totodata, solicitantul trebuie sa faca dovada achitarii catre ANRE a contributiei anuale si a contravalorii analizei documentatiei.

In Romania sint licentiate 99 de societati pentru furnizarea energiei electrice, doar una singura, Termica SA, avindu-si sediul in Botosani.