Pentru unii primari din Botosani, acordarea de ajutoare sociale a devenit un mod de a obtine cit mai multe voturi. Reprezentantii Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) spun ca unii administratori aproba toate cererile primite in acest sens, ceea ce duce la creseterea cheltuielilor facute cu ajutoarele sociale.

Acestia dau drept exemplu orasul Stefanesti si comunele Santa Mare si Curtesti, unde numarul beneficarilor de venit minim garantat a crescut de la inceputul anului in medie cu 50 de persoane. In Stefanesti erau, la sfirsitul anului 2004, in jur de 520 de persoane singure si familii care beneficiau de venit minim garantat, iar in septembrie 2005, 570.

Primarul orasului, Stefanel Rusu, considera ca este normal sa aprobe majoritatea cererilor pentru acordarea de venit minim garantat in conditiile in care majoritatea locuitorilor zonei sint saraci.

"Or avea ei pamint, dar la pretul porumbului si al griului nu prea pot sa cistige cev ", a mai spus primarul din Stefanesti, unde anual se cheltuie peste cinci miliarde de lei vechi pentru asistatii social. Si in comuna Santa Mare numarul de asistati social a crescut de la 340, la sfirsitul lui 2004, la 391, in septembrie 2005.

Romel Duduc, viceprimarul comunei, este convins ca aceste date sint eronate, sustinind ca numarul ajutoarelor sociale achitate in Santa Mare scade in fiecare lunca cu aproximativ 20. "La noi numarul asistatilor social este in continua scadere. Cu toate acestea mai exista, inca, multi oameni saraci care au nevoie de sprijinul statului ", spune Romel Duduc.

Numarul beneficiarilor de venit minim garantat a crescut si in Cristesti, de la 408 la 471, si in Hlipiceni de la 188 la 222. In cazul comunei Broscauti, datele existente la DMSSF, arata ca au fost aprobate toate cererile depuse pentru acordarea de ajutoare sociale, astfel ca numarul beneficiarilor a crescut de la 63, in octombrie anul trecut, la 81 in septembrie 2005.

Primarii sustin numarul mare de asistati

Majoritatea primarilor care acorda ajutoare sociale intr-un mod superficial invoca faptul ca zona geografica a localitatilor pe care le conduc face ca lumea sa fie saraca. Totusi acest lucru este infirmat de faptul ca sint localitati invecinate al caror numar de asistati social difera foarte mult.

Este cazul comunelor Paltinis care are 48 de asistati social si Hudesti care are 324, de peste sase ori mai mult. Dana Darea, seful Biroului Ajutoare Sociale, spune ca astfel de situatii sint posibile pentru ca primarii au ultimul cuvint in privinta acordarii de venit minim garantat, iar anchetele sociale facute de subordonatii acestora sint superficiale.

"Chiar daca descoperim ca ajutorul social se acorda nedrept, tot ce putem face este sa suspendam plata acestuia. Primarul nu pateste nimic ", spun reprezentantii DMSSF. Faptul ca unor primari le convine sa aiba multi asistati social in comuna este evidentiat si de dezinteresul acestora fata de normele legale privind angajarile in interes comunitar.

"Incercam sa convingem primarii sa incheie conventii pentru ca asistatii social sa lucreze la primarie, dar cu unii intimpinam mari dificultati pentru ca pur si simplu nu-i intereseaza. Oamenii au miini, au picioare dar nu vor sa munceasca fiindca primarul le da ajutor social sa-l voteze ", spune Iulia Cocris, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Aceasta isi spijina afirmatiile pe faptul ca, desi au fost anuntati de "Caravana Ocuparii ", unii primari nu s-au sinchisit sa-i informeze despre aceasta pe beneficiarii legii privind venitul minim garantat.

Numarul asistatilor social a scazut in acest an cu aproximativ 2.000 ajungind in septembrie la 12.931. Cei mai multi beneficiari de venit minim garantat sint in municipiile Botosani si Dorohoi, unde sint aproximativ 1.000, respectiv 500 de asistati social.

In municipiul Botosani, de la inceputul anului, numarul asistatilor social a scazut cu peste 400, in urma unui control care a scos la iveala ca multi primeau sprijin de la stat, desi erau plecati in strainatate sau aveau alte surse de venit.