Lacasurile sfinte ale evreilor din judetul Mures au cazut din nou prada profanatorilor. De aceasta data, un grup de persoane au patruns, in noaptea de vineri spre sambata, in curtea Sinagogii din Targu-Mures si au desenat insemne naziste pe fatada cladirii.

Sambata dimineata, inainte de inceperea serviciului religios, trei zvastici si inscriptia "C.C.C.P.", toate realizate cu vopsea neagra, au fost descoperite de membrii comunitatii evreiesti din oras. "Eu am dat imediat telefon la Politia Comunitara pentru ca avem o conventie cu ei, au venit imediat si au inceput cercetarile.

Au fost aici toate organele de cercetare - SRI-ul, Politia", a declarat Teodor Schvartz, unul dintre membri acestei comunitati.

Barbatul a adaugat ca in urma cu cativa ani si cimitirul evreiesc de aici a cazut prada profanatorilor care au pictat inscriptii antisemite pe gardurile acestuia. La randul sau, secretarul comunitatii evreiesti de la Targu-Mures, Alexandru Ausch, spera ca persoanele care si-au permis sa deseneze insemnele naziste pe Sinagoga vor fi identificate de organele de cercetare.

"Nu putem sa banuim cine a fost pentru ca este un caz unic, nu avem cunostinta ca la sinagogi sa se mai fi petrecut astfel de lucruri. Chiar nu imi dau seama ce au cu templele, cu un lacas sfant. Speram sa fie descoperiti si sa aflam de ce au facut asta", a spus Alexandru Ausch.

La doar cateva ore, politistii mureseni au reusit identificarea autorilor. Este vorba de patru tineri, cu varste cuprinse intre 17 si 21 de ani, din Targu-Mures si Sangeorgiu de Mures. "Autorii sunt cercetati in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 4 din OUG 31/2002, respectiv "raspandirea si confectionarea de simboluri fasciste si xenofobe", pedeapsa prevazuta pentru o asemenea fapta fiind inchisoarea cuprinsa intre 6 luni si 5 ani", se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de reprezentantii IPJ.

Din acelasi document mai reiese ca, in urma extinderii cercetarilor, s-a stabilit ca in aceeasi noapte cei patru au desenat zvastica si pe soclul gardului a doua imobile de pe strada Bradului din Targu-Mures.