Cinci vami din Banat, subordonate Directiei Regional-Vamale Timisoara, au, incepand de astazi, noi sefi. In urma unui concurs sustinut, la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti, au fost declarate castigatoare persoane de a caror nume se leaga scandaluri rasunatoare.

Este, de pilda, cazul noului, dar si mai vechiului, sef al Vamii Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara, Emil Craciunoiu.

In urma unor verificari ale Agentiei Nationale de Control, derulate anul trecut, acesta a fost demis de fostul ministru social-democrat Ionel Blanculescu, dupa ce mai multi vamesi au fost acuzati ca ar conditiona intrarea in tara a unor oameni de afaceri straini de plata unor sume in valuta.

Scandalul iscat atunci a bulversat, pentru o perioada, activitatea unor lucratori vamali de la aeroport si s-a ajuns pana acolo incat chiar consulul Italiei la Timisoara a intervenit pe langa institutiile abilitate ale Statului Roman, solicitand verificarea abuzurilor reclamate de unii dintre oamenii de afaceri din Peninsula care au investit in zona de vest.

Scandalul a avut ca rezultat demiterea sefului de vama, Emil Craciunoiu, dar si a altor lucratori vamali, intre care si Ana Cumpanasoiu, sotia lui Ciceronis Cumpanasoiu, fost candidat PSD la Senat, care este si directorul Directiei Sanitar-Veterinare Timis, implicat intr-un alt scandal de proportii privind colecta de bani pentru partid.

Un alt castigator surpriza al concursului este si Leonid Baltaretu, care va conduce de acum inainte destinele Vamii Cenad.

Surse locale sustin ca desemnarea lui Baltaretu la Cenad nu ar fi una tocmai intamplatoare, ci el s-ar afla bine "infipt" in sistemul vamal din judet, prin legatura de rudenie pe care o are cu fostul sef al Directiei Regional-Vamale Timisoara, Gheorghe Ciobanu, casatorit chiar cu sora sa.

Nici Vama Moravita nu face nota discordanta atunci cand este vorba despre "coincidente de familie". Asa se face ca proaspatul sef de la Moravita, Ionut Popovici, ar fi - mai sustin sursele noastre - chiar nepotul directorului general al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Dumitru Popovici. Nici Vama Resita nu sta mai "rau".

Numele noul ei sef, Gheorghe Verdet, a fost vehiculat in urma cu cativa ani in contextul unor dezvaluiri privind contrabanda din Clisura Dunarii. De asemenea, noul sef al Vamii Naidas (Caras-Severin), desemnat in urma concursului, este George Milutin.