Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj au oprit temporar produsele de la comercializare si, in plus, au retras de pe piata aproape 35 de kilograme de carne de pasare alterata.

Florin Cosma, seful Cita Import Export, una dintre firmele unde s-au gasit produse cu miros impropriu consumului uman, spune ca nu intelege de ce este atat de important sa vorbeasca despre neregulile descoperite la magazinul Cita de pe strada Horea nr. 96.

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj au efectuat controale la 24 de agenti economici care comercializeaza carne de pasare, patru producatori, trei importatori si 17 comercianti. In urma actiunii de control, au fost verificate aproape 200 de tone de carne, din care, la mai mult de jumatate, s-au constatat abateri.

In consecinta, reprezentantii OJPC au aplicat 10 amenzi contraventionale, in valoare de 3600 lei.

"Consumatorii trebuie sa fie deosebit de atenti la produsele refrigerate, care trebuie sa aiba pe eticheta specificata data la care expira, iar la cele congelate trebuie verificata existenta mentiunii «a se consuma de preferinta inainte de».

De asemenea, cetatenii trebuie sa aiba grija ca produsele sa nu aiba lipite autocolante care pot fi dezlipite usor si inlocuite", a declarat Lenuta Suteu, director interimar OJPC Cluj.

Consumatorii, ignorati

Produsele comercializate pe raza judetului Cluj care sunt procesate de catre SC Avicola Iasi au fost identificate ca avand inscrisa data durabilitatii minimale de consum pe un autocolant. "Acesta poate fi usor dezlipit si exista riscul ca sa fie chiar inlocuit de catre agentii economici si, astfel, sa fie incalcate drepturile consumatorilor", au precizat reprezentantii OJPC Cluj.

Totodata, s-a constatat existenta unor produse din carne de pasare cu resturi de continut intestinal, impuritati si pene, care erau comercializate dupa bunul plac al agentilor economici. Florin Cosma, seful Cita Import Export, care comercializa produse lipicioase si cu miros impropriu consumului de catre cetateni, recunoaste ca a avut probleme. "Zau ca nu mai inteleg nimic.

Ce relevanta are pentru dumneavoastra daca au fost probleme la noi? Acum, daca eu va spun ca s-au gasit produse neconforme, nu inteleg de ce vreti sa stiti", a declarat Cosma. El a adaugat ca nu vrea sa discute despre astfel de chestiuni la telefon.

Desi reporterii ZIUA s-au deplasat la fata locului, Cosma, care are biroul in incinta magazinului Cita de pe strada Horea nr. 96, nu a mai fost gasit. Angajatele ne-au declarat ca nu stiu cand se intoarce si nu ii cunosc numarul de mobil.

SC Cita Import Export apare inregistrata in evidentele electronice ale Ministerului Finatelor Publice din 27 noiembrie 2002, iar in 2004 a realizat o cifra de afaceri de peste 1,2 milioane de lei, avand declarate pierderi de 1.065 de lei.

Produse alterate s-au mai gasit si la SC Valsan, dar societatea nu figureaza cu numar de telefon in reteaua Romtelecom. "Cel mai important pentru consumator este ca, pe langa a fi atent la ce cumpara, sa pastreze bonul fiscal de la orice produs pe care-l achizitioneaza.

In cazul in care produsul este neconform, in urma reclamatiei, cetateanul poate primi contravaloarea produsului de la unitatea in cauza", a spus Suteu.