La Parchetul de pe langa Tribunalul Mures, obiectele care constituie probe in anchetele penale pot oricand sa dispara. Desi ar trebui pastrate in conditii speciale, acestea sunt aruncate la gramada, intr-o anticamera. Parchetul e chirias la Tribunal. Lipsa de spatiu e cronica.

Institutia a solicitat ministerului un sediu adecvat, dar inexistenta fondurilor necesare a exclus aceasta varianta. Pentru a face loc altor probe, procurorii se straduie sa rezolve cat mai repede cazurile existente

Parchetul de pe langa Tribunalul Mures are un spatiu inchiriat in cladirea tribunalului. Lipsa spatiului propriu al institutiei a dus la unele masuri extreme de pastrare si depozitare a obiectelor care constituie probe in anchetele penale.

Aceste obiecte sunt depozitate intr-o camera, iar in cazul in care aceasta devine neincapatoare, obiectele sunt tinute in dezordine in fata biroului unde se ancheteaza cazurile.

"Nu avem un regulament bine stabilit in vederea pastrarii probelor, dar evident, acestea trebuie pastrate in conditii speciale. Sunt obiecte care ruginesc sau care se deterioreaza daca sunt pastrate in conditii de umiditate sau in spatii improprii", a declarat procurorul Dan Oltean.

Potrivit acestuia, Parchetul de pe langa Tribunalul Mures a solicitat la Bucuresti un sediu pentru institutie, dar inexistenta fondurilor necesare a exclus posibilitatea de achizitionare a acestui sediu. "Conditiile existente si faptul ca noi stam aici in chirie nu ne permit sa avem pretentii prea mari.

Pentru pastrarea probelor avem o camera speciala, iar cand aceasta se umple nu avem ce face si le scoatem intr-o antecamera. Singurul lucru pe care il putem face este sa incercam sa rulam aceste obiecte cat mai repede, sa rezolvam cazurile, pentru a face loc altor probe", a declarat procurorul Oltean.

Prevederi legale

Conform prevederilor articolului 94 din Codul de procedura penala, referitor la materialele care constituie probe in anchetele penale, toate obiectele care contin sau poarta o urma a faptei savarsite, precum si orice alte obiecte care pot servi la aflarea adevarului constituie mijloace de proba si trebuie pastrate in conditii speciale.

Daca aceste probe sunt secrete ori confidentiale, prezentarea sau predarea se face in conditii care sa asigure pastrarea secretului ori a confidentialitatii. Aplicarea unei etichete si a unui sigiliu este absolut necesara in cazul probelor care urmeaza a fi folosite in procese aflate pe rol.

In momentul in care un caz este rezolvat si probele nu mai sunt necesare si nici nu pot fi restituite, se va dispune, in baza unui acord special, distrugerea lor, dupa o anumita perioada de prescriptie.

Situatia reala

Nici IPJ si nici Parchetul de pe langa Tribunalul Mures nu au alocat un spatiu special destinat depozitarii obiectelor considerate probe in anchete penale. Drept pentru care, la intrarea in anticamera biroului de ancheta penala de la Parchet stau aruncate la gramada haine pline de sange, bate, furci si sape.

Singura protectie impotriva furtului acestora este o foaie lipita pe un dulap, pe care scrie cu litere de-o schioapa "Atentie! Obiecte contaminate! Pericol de infectie!"