Virusul H5N1, care provoaca gripa aviara, poate fi mortal pentru oameni. Primele focare au fost depistate in Tulcea, iar Vrancea face parte din

"zona tampon" a bolii. Deja tirgurile de animale au fost inchise, iar circulatia animalelor este monitorizata strict. Si stolurile de pasari migratoare,

care raspindesc boala, sint urmarite. Autoritatile au transmis o serie de masuri pentru a limita transmiterea gripei aviare

Vrancea se afla foarte aproape de virusul gripei aviare, dupa ce citeva cazuri de pasari domestice bolnave au fost confirmate la Ciumurlia de Jos,

in judetul Tulcea, la o distanta mai mica de 150 de kilometri. Autoritatile au intrat in alerta, dat fiind ca virusul gipei aviare ar fi putut suferi o mutatie

genetica care il face mortal pentru oameni. De la primele contaminari prin contact direct pasare-om din Hong Kong, in 1997, s-a raportat un numar

semnificativ de infectii si decese in Asia. Rata ridicata a mortalitatii este explicata prin lipsa unui sistem imunitar uman "specializat" impotriva

acestui virus. Deja tirgurile de animale din judet au fost inchise, iar activitatea fermelor de pasari este monitorizata mai atent. Inca de simbata a fost

activitat Comandamentul Judetean Antiepizotic si s-au activat celulele de criza la nivel local. Autoritatile recomanda vrincenilor sa nu intre in panica,

dar sa respecte cu strictete toate recomandarile venite de la autoritati.

Cu toate ca in judet inca nu au fost semnalate suspiciuni de gripa aviara, confirmarea unor focare ale virusului in Tulcea a facut ca in Vrancea sa fie

instituita stare de alerta, pentru a preveni raspindirea acestei boli. Romania nu s-a mai confruntat cu un caz de gripa aviara in ultimii 60 de ani, existind

riscul ca epidemia sa se raspindeasca acum in statele cu deschidere la Marea Neagra, dar si in Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Imediat dupa aparitia

primelor cazuri de gripa aviara vineri, in Tulcea, la Directia

Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea s-a instituit stare de urgenta, iar personalul institutiei face permanenta. Potrivit unei informari

transmise tuturor mijloacelor de informare in masa, sursele de infectie sint reprezentate de secretiile respiratorii, fecale, precum si toate partile carcasei

animalului bolnav. Virusul este eliminat in timpul perioadei de incubatie, respectiv 4, 5 zile, si pentru o perioada limitata, in perioada convalescentei.

Boala poate aparea brusc intr-un efectiv de pasari, si mai multe animale mor fara sa prezinte semne premonitorii, precum depresia, lipsa poftei de mincare,

infoierea penelor si febra. Alte pasari prezinta slabire si imobilitate. Gainile pot initial sa faca oua cu modificari ale cojii, dupa care urmeaza sistarea ouatului.

Pasarile afectate prezinta adesea o stare comatoasa, cu capul atingind pamintul si cu scurgeri abundente din cavitatile nazale si bucale. Crestele si barbitele

sint vinetii si pot prezenta hemoragii. De asemenea, acestea prezinta, in mod frecvent, diaree apoasa, uneori cu urme de singe si sete acuta. Respiratia este

greoaie si pot aparea hemoragii pe pielea fara pene. DSVSA Vrancea avertizeaza populatia si asupra unor masuri pe care fiecare trebuie sa le ia. Astfel,

pasarile cumparate in aceasta perioada nu trebuie tinute alaturi de celelalte decit dupa minim 15 zile, iar in cazul in care vor exista pasari moarte sau

suspecte de imbolnavire proprietarii nu trebuie sa le sacrifice sau sa le atinga. De asemenea, veterinarii zonali supravegheaza teritoriul prin examinari

clinice si anatomopatologice ale pasarilor din gospodarii, motiv pentru care oamenii sint obligati sa anunte medicii in cazul in care sint pasari care prezinta

semne de boala sau mor. In aceasta perioada vinatoarea este strict interzisa, iar tirgurile sint supravegheate cu un plus de atentie, cele programate sa se

desfasoare ieri fiind anulate. Iulian Cucoli, inspector la DSVSA Vrancea, a cerut sprijinul prefectului Ion Oprea si al Politiei pentru a limita intrarea animalelor

din Galati si Braila, zone in care poposesc pasari migratoare care pot fi purtatoare de virus. Asa se face ca orice miscare interjudeteana a efectivelor de pasari

va fi avizata de directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. Proprietarii ale caror animale vor fi omorite primesc despagubiri.

Sanatatea populatiei nu este in pericol

Chiar daca Vrancea nu se invecineaza direct cu Tulcea, Ialomita si Constanta, judetele care prezinta cele mai mari suspiciuni de gripa aviara, medicii vrinceni

au anuntat luarea unor masuri suplimentare, dat fiind ca Vrancea face parte din zona tampon, potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur. Cu toate acestea,

autoritatile recomanda populatiei sa nu intre in panica, gripa aviara nefiind confirmata oficial in Romania. "In cursul zilei de azi (ieri- n.r.) au fost aduse in Vrancea

15.000 doze de vaccin antigripal, iar vaccinarea va incepe chiar de miine", a declarat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea. Oficialul sanitar

a adaugat ca pina in prezent in Vrancea nu s-au luata masuri exceptionale, desi aparitia cazurilor de gripa aviara la Tulcea a creat o adevarata isterie cu privire la

posibilitatea transmiterii virusului la oameni. Medicii afirma insa ca, in cazul in care se respecta masuri minime de igiena si profilaxie, transmiterea bolii la

oameni ar putea fi evitata.

Restrictii pentru calatorii in zonele cu risc

Pentru a minimaliza posibilitatea infectiei, persoanele care calatoresc trebuie sa evite contactul cu pasari (pui, gaini, rate, giste, porumbei, prepelite) sau orice

alte pasari salbatice, si sa evite zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si pasarile din pietele de

pasari vii. Nu consumati produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mincaruri care contin singe provenit de la acestea.

Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe miini cu atentie si frecvent. Spalatul frecvent al miinilor, folosind apa

si sapun indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele si ajuta la prevenirea transmisterii bolii. Cind nu exista sapun la dispozitie si miinile nu sint vizibil

murdare se poate folosi alcool pentru stergerea miinilor. Cind preparati hrana separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de

consumat. Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sint gata de consumat. Spalati-va pe miini intre operatiile

de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic. Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de

a fi prelucrata. Toate alimentele provenite de la pasari trebuie prelucrate termic. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Deoarece virusurile

gripale sint distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii trebuie sa fie mai mare de 70°C. Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu

apa cu sapun, iar dupa aceea spalati-va pe miini. Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic. Dupa manipularea pasarilor sau

oualelor crude, spalati-va pe miini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun. Daca credeti ca ati fost expus gripei aviare, urmariti-va starea

de sanatate timp de 10 zile. Daca prezentati febra, tuse sau dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in perioada de 10 zile, consultati un medic. Inainte de a

incepe consultatia spuneti medicului ce simptome aveti, daca ati venit in contact direct cu pasari si unde ati calatorit. Nu calatoriti in timp ce sinteti bolnavi si

limitati-va contactul cu alte persoane cit de mult posibil pentru a preveni raspindirea oricarei boli infectioase.

Masuri pentru limitarea epidemiei de gripa aviara

Potrivit directorului DSVSA Vrancea, Luigi Munteanu, in gospodariile populatiei, supravegherea efectivelor de pasari se realizeaza prin masuri severe privind circulatia

pasarilor si a produselor avicole care provin din acest sector, astfel:

a) medicii veterinari sint obligati sa supravegheze teritoriul prin examinari clinice si anatomopatologice ale tuturor pasarilor din gospodariile populatiei

b) pasarile achizitionate de proprietar nu se vor introduce in efectivele constituite decit dupa o perioada de cel putin 15 zile , cit vor fi tinute izolate intr-un adapost separat

c) cu ocazia vinzarii, a trecerii in proprietatea altor persoane, in cazul taierii pentru consum public, organizarii de expozitii si in cazul oricaror transporturi cu mijloace auto,

feroviare, navale, aeriene, detinatorii de pasari sint obligati sa posede acte care sa adevereasca proprietatea si sanatatea pasarilor

d) proprietarul are obligatia sa permita medicului veterinar oficial sa verifice starea de sanatate a pasarilor din gospodarie si sa il sprijine in efectuarea operatiunilor sanitar veterinare

e) proprietarul este obligat sa anunte medicului veterinar oficial aparitia unor semne de boala de la primele cazuri de moarte sau taieri de necesitate, iar pina la sosirea personalului

veterinar sa izoleze pasarile bolnave, sa pastreze pasarile bolnave, sa pastreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la pasarile taiate de necesitate, fiind

interzisa folosirea sau comercializarea acestora

f) se va evita contactul direct cu pasarile moarte sau suspecte de imbolnavire, si mai ales o atentionare mai deosebita pentru copii, avind in vedere posibilitatea mai accentuata de a

contacta boala

g) proprietarul are obligatia sa respecte regulile sanitare veterinare privind conditiile de taiere a pasarilor si de valorificare a produselor obtinute de la acestea

h) se va evita pe cit posibil sacrificarea pasarilor bolnave sau suspecte de imbolnavire

i) se va organiza supravegherea sanitara veteirnara permanenta a pasarilor

j) se va interzice vinatoarea pasarilor salbatice