Producatorii de carne de pui spun ca, in nici un caz, nu vor resimti o scadere a consumului de carne de pui ca urmare a aparitiei gripei aviare, cu atat mai mult cu cat producatorii romani, in ansamblul lor, asigura doar 45% din consumul de carne de pui la nivel national, restul provenind din import.

Inclusiv spre stupefactia reprezentantilor Directiei Agricole Cluj, Roso Star s-a transformat in ultima luna in firma de investitii imobiliare. "In ultima luna si jumatate, mi-am lichidat tot efectivul de pasari si am schimbat obiectul de activitate al firmei", a declarat managerul Roso Star din Cluj-Napoca, Nicolae Pop.

El spune ca deja a transformat jumatate din halele de productie in spatii de locuinte si birouri. "Suntem intravilan si nu mai putem creste animale in aceste conditii. Mai mult, conditiile pe care ar fi trebuit sa le indeplinim dupa 2007 m-au determinat sa ma reorientez. Asa ca m-am axat pe constructii si imobiliare", a precizat Pop.

Roso Star a fost unul dintre crescatorii de pui pentru carne de talie medie din judet si isi desfasura activitatea in halele dezafectate ale CAP-ului, spun oficialii Directiei Agricole Cluj. Acestia apreciaza ca investitia initiala in amenajarea halelor nu a depasit 1 000 de euro.

"Spatiile pe care le reamenajez si le construiesc acum sunt destinate atat vanzarii, cat si inchirierii", a conchis Pop.

Piata nu a fost afectata

In judetul Cluj exista doar doi mari procesatori de carne de pui, SC Oncos SRL si SC Salprod SRL. Cel mai mare procesator, Oncos - Floresti, crede ca in nici un caz desfacerea carnii de pui nu va avea de suferit si ca nici consumul nu va scadea in Cluj si pe pietele de desfacere ale producatorilor clujeni. "Procesam pe zi aproximativ 18.000 de capete de pui.

Populatia va continua sa consume carne de pui", a declarat directorul economic al Oncos, Luminita Macicasan.

Ea spune ca situatia de acum, vizavi de consumul de carne de pui, nu este similara cu cea care a avut loc in urma cu cativa ani, vizavi de consumul de carne de vita, dupa aparitia antraxului in Europa si in Romania. "Oamenii s-au reorientat atunci spre consumul de carne de porc si datorita preturilor de vanzare la desfacerea carnii de vita", apreciaza Macicasan.

Ea spune ca, datorita faptului ca Clujul nu se afla in zona afectata de virusul gripei aviare, dar si pentru ca Oncos nu achizitioneaza pui vii din acea zona, consumatorii clujeni nu au motive de teama. Opinia ei este sustinuta si de Nicolae Cobarzan, managerul SC Amareto SRL, un alt producator de carne de pui.

"Firma Amareto nu desface carne de pui in regim cu amanuntul, deci noi nu resimtim nici un recul al consumului de carne de pui", spune Cobarzan.

El spune ca nu crede ca amenintarea cu imbolnavirea cu gripa aviara nu va poate afecta productia de carne de pui romaneasca. "Noi romanii abia producem 45% din cat consumam in ceea ce priveste carnea de pui. Restul, pana la 100%, provin din importuri.

Cat putem exporta in aceste conditii? Nu cred ca ne va afecta prea mult amenintarea gripei aviare, nici ca productie, dar nici consumul", a conchis Cobarzan. Amareto SRL produce intre 4 000 si 6 000 de capete de pui pe luna. Productia este procesata si distribuita in trei judete transilvane, conform declaratiilor managerului firmei, Nicolae Cobarzan.

"Atentie – dar fara panica"

Reprezentantii Directiei Agricole Cluj spun ca, in acest moment, pietele sunt inchise pentru comertul cu animale vii. "In nici o piata din judet nu mai pot fi vandute gaini si pui vii.

Am trimis avertizari si Asociatiei Columbofile din Cluj, pentru a inchide zborurile internationale si intrajudetene, iar expozitia columbofila care ar fi trebuit sa aiba loc peste cateva saptamani probabil nu va mai avea loc. In orice caz, nu vor avea voie sa expuna pasarile", a declarat directorul Directiei Agricole, Iuliu Suatean.

El spune ca clujenii pot consuma fara nici o teama produse din carne de pui pe care le cumpara din supermarketuri. "Nu exista nici un risc de infectare cu virusul gripei aviare in fermele de productie si nici la procesatori. Fermele de productie sunt zone inchise, unde animalele se afla sub permanenta supraveghere a unui veterinar", a mai precizat Suatean.

El spune ca si ouale care sunt stampilate si care pot fi, de asemenea, cumparate din magazine, nu reprezinta un pericol. "In plus, noi romanii nu consumam carnea in stare cruda. Se stie ca preparata la 80 de grade Celsius, carnea de pui nu mai reprezinta un pericol, pentru ca virusul este anihilat la acea temperatura", a mai adaugat Suatean.

El spune ca toate institutiile implicate se afla in stare de alerta, iar populatia care se afla in jurul suprafetelor cu luciu de apa cum ar fi Taga sau Martinesti, a fost avertizata si informata pentru a se proteja.