Sectie clinica a Spitalului Judetean, dar subordonata Universitatii de Medicina si Farmacie Mures, Clinica de Neuropsihiatrie Infantila, este locul unde parintii copiilor cu probleme specifice vin cu speranta. Dar aceste boli sau deficiente necesita multa rabdare, deoarece tratamentele pot dura ani de zile. "In clinica noastra tratam bolnavii acuti.

Multa lume confunda titulatura clinicii noastre cu alte institutii, ceea ce nu e cazul.

De la nou nascuti pana la implinirea varstei de 18 ani, pacientii nostri sunt cei care prezinta simptome de epilepsie prin crize specifice, tulburari comportamentale, paralizii cu instalare acuta, paralizii vechi pentru recuperare, sugari cu retard de dezvoltare, copii cu hidrocefalii sau microcefalii. Ne confruntam zilnic cu multa durere", ne-a spus seful clinicii, prof. univ. Voica Foisoreanu.

Rezerve la rezerve

Acum cativa ani, numarul de paturi al clinicii a fost redus din ordinul DSP, deoarece la acea vreme se considera ca este nerentabila. S-a pus atunci problema rentabilitatii, desi era vorba, ca si acum, de copiii nostri. La ora actuala, clinica are 11 saloane pentru mame si copii, spatiu care devine, de multe ori, insuficient.

In fisa nou nascutului sunt trecute toate problemele depistate la nastere. Primul informat despre eventualele deficiente ale copilului este tatal, deoarece mama este foarte vulnerabila emotional. Este de datoria medicului de familie sa asigure consilierea mamei inainte de a-i spune despre problemele copilului.

O data ajunsa la clinica, pe langa ajutorul de specialitate acordat copilului, mama este "scolarizata", deoarece acesti copii au nevoie de ingrijiri speciale. Este usor sa ridici un bebe de trei kilograme, dar situatia sta altfel cand copilul creste. Pe langa tratamentul medicamentos si afectiune, copiii cer din partea parintilor si multa rabdare.

Sali de joaca si sport

La fiecare pas, picturile de pe peretii clinicii, realizate cu mai bine de 20 de ani in urma, iti dezvaluie frumusetea basmelor copilariei. Realitatea dintre aceste ziduri este, in acest fel, putin mai suportabila. Copiii au la dispozitie o sala de joaca, unde sunt prinsi in activitati de stimulare a memoriei.

Alexandra are 8 ani si reuseste sa puna laolalta piesele unui puzzle pentru copii de trei ani. Acelasi lucru incearca sa-l faca Erika, in varsta de 6 ani. "Daca le-am spune acestor copii sa puna piesele la locul lor, nu ar vrea. Ca oricare copil sanatos, de altfel. Dar cand e vorba de joaca, totul devine usor.

Simplul fapt de a apuca cu degetele o piesa de puzzle si a o lasa sa pice cativa centimetri mai incolo este o victorie pentru unii dintre ei", considera educatoarea copiilor din clinica.

In sala de recuperare, trei profesori se ocupa de recuperarea fizica a acestor copii. "Avem obligatia sa le spunem parintilor daca boala este vindecabila si este explicabil acest lucru. Dar in acest domeniu, vindecarea se face in timp. Despre epilepsie de exemplu, spunem ca este vindecata daca timp de 5 ani, sub tratament, copilul nu mai face crize.

Si am ales ca exemplu aceasta boala, pentru ca este una care se vindeca doar la varsta copilariei. Psihologi, medici, asistenti, personal mediu, ducem zilnic lupta cu boala. Pentru ca echipa noastra sa fie completa am avea nevoie de un logoped specializat. Asta in ceea ce priveste echipa.

Ce ar trebui pentru o buna functionare a clinicii, este o alta poveste", spune Voica Foisoreanu.

S.O.S.

De prea multi ani, in biroul conducerii clinicii zace un dosar care cuprinde un proiect de modernizare a acestia. Din cauza fondurilor, insa, realizarea lucrarilor este amanata an de an. Este vorba despre un proiect de supraetajare a bucatariei, pentru obtinerea de spatiu suplimentar, foarte necesar clinicii.

Nu sunt bani nici pentru refacerea izolatiei termice sau a celei impotriva apei, astfel ca ploile au patruns in saloane, iar caldura iese nestingherita. Geamurile si usile sunt vechi de cand lumea. Singurele ajutoare pe care clinica le primeste din afara sistemului medical constau in jucarii si hainute pentru copii.

Centrala termica, instalata in urma cu trei ani, a costat aproximativ 600 de milioane. De atunci, clinica are ori incalzire, ori apa calda. Pentru ca atunci cand cineva vrea sa foloseasca apa calda, incalzirea se intrerupe, motiv pentru care exista un program de folosire alternativa.

Totusi, e vorba de o clinica unde pacientii sunt copii mici, care chiar nu stiu ce e acela un program de functionare. Copii mici si bolnavi, care peste catva timp vor simti crivatul batand prin geamurile stirbe. Aceiasi copii care au privit in timpul verii cum apa se scurge pe peretii saloanelor.

Daca cineva ar face gestul, firesc pana la urma, de a acorda un ajutor sau o sponsorizare pentru refacerea cladirii, trebuie sa stie ca nu o face pentru confortul medicilor. O face pentru acesti copii loviti de soarta, care isi petrec aici o mare parte a copilariei.