Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat ca, incepand cu 1 septembrie, noua denumire a LPS sa fie Liceul cu Program Sportiv "Szasz Adalbert". Fost director al LPS pana in 2003, Sasz Adalbert s-a sinucis anul trecut, aruncandu-se sub rotile trenului.

Decizia a starnit controverse la nivelul unitatii scolare, al Inspectoratului Scolar Judetean si in lumea sportiva mureseana, insa influenta senatorului UDMR Frunda Gyorgy, care ii datoreaza fostului sau prieten o reparatie morala, a fost mai puternica.

Cu toate acestea, Ordinul MEdC nu este suficient pentru ca liceul sa poarte numele fostului director, fiind nevoie si de o hotarare a Consiliului Local Targu Mures, precum si de avizul Comisiei judetene de atribuire de denumiri din cadrul Prefecturii Mures.

Ceremonia oficiala in urma caruia Liceul cu Program Sportiv din Targu Mures va avea, incepaad cu anul scolar 2005-2006, o alta denumire este programata pentru 14 octombrie.

Controversat si ilegal

Ministerul Educatiei si Cercetarii a avizat solicitarea directorului institutiei, Szabo Ferenc, fara a tine cont de controversele de la nivel local si motivele pentru care institutiile publice primesc numele unor personalitati. Conducerea scolii nu tine cont nici macar de toti pasii ce trebuie urmati pentru a nu intra in ilegalitate.

In argumentul principal al directorului Szabo, Ordinul MEdC nr. 4208 din 30 mai 2005, care aproba atribuirea numelui, este amintita O.G. nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, care spune ca aceasta se face "de catre consiliile locale, prin hotarare, pentru obiective si institutii de interes local aflate in subordinea lor" (art. 2 punctul d). Mai mult, la art.3 se mentioneaza ca astfel de hotarari ale CL privind "atribuirea ca denumire a unor nume de personalitati vor putea fi adoptate numai dupa ce au fost analizate si avizate de comisia judeteana".SAceasta comisie, care functioneaza in cadrul Prefecturii, trebuie sa se pronunte in majoritate, iar avizul este obligatoriu.

"Hotararile adoptate fara avizul comisiei de atribuire de denumiri sunt nule de drept" (Art 5, alin. 2, O.G. 63/2002).

Politica bate filmul

Conform precizarilor directorului LPS, Szabo Ferenc, ceremonia prin care va fi oficializata noua denumire este programata pentru 14 octombrie. Vor fi invitati numerosi politicieni, reprezentanti ai administratiei publice locale, cei mai multi dintre ei fara sa stie exact ceea ce se petrece, prezenti doar pentru a mai bifa un eveniment pe agenda.

Iar elevii, care vor citi in fiecare dimineata numele de pe frontispicul scolii, ar trebui sa retina ca acea personalitate este un modeI pentru ei.

Deocamdata, demersul nu pare sa deranjeze pe nimeni. Conform informatiilor primite de la Zamfira Pora, secretarul general al Prefecturii, nici o solicitare privind schimbarea denumirii LPS nu a ajuns la institutie. Prin urmare, o hotarare a CL in acest sens ar fi nula.

De altfel, nici CL Targu Mures n-a emis vreo hotarare prin care sa aprobe noua denumire. "Nu exista o hotarare a CL Targu Mures pentru atribuirea acestui nume.

La dosar sunt depuse doar Ordinul MEdC si decizia Inspectoratului Scolar Judetean Mures", ne-a declarat Bako Attila, directorul Compartimentului de Evidenta si Gestiune Patrimoniu Invatamant, din cadrul Primariei Targu Mures.

Directorul LPS este insa hotarat. "Vom organiza ceremonia pe 14 octombrie. Am invitat politicieni si factori de raspundere din administratie. Nu sunt de acord cu invocarea politicului in acest caz. Noi nu suntem de o anumita culoare politica, albi sau negri. Suntem toti albastri si vorbim limba sportului", ne-a declarat Szabo Ferenc, directorul LPS.