Cazul celor citeva sute de pasari moarte aruncate pe un teren viran in apropiere de satul Stroiesti, din comuna Lunca, a intrat si in atentia autoritatilor judetene si chiar nationale. Astfel Guvernul a emis, ieri, un comunicat de presa, prin care arata ca pasarile nu au murit din cauza gripei aviare, ci a holerei, o alta boala contagioasa extrem de grava.

Sesizati de ziaristi asupra situatiei de la Lunca, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si cei ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) au trimis mai multe echipe la fata locului. Acestea au recoltat probe care au fost supuse apoi unor teste, care sa stabileasca din ce cauza au murit pasarile.

"Analizele de laborator au confirmat ca in aceasta situatie a fost vorba de pasteureloza aviara sau holera. Cei de acolo nu au luat nici un fel de masuri pentru a afla cauzele mortii pasarilor sau pentru a igieniza zon ", a precizat Vladimir Rizac, directorul general al DSVSA.

Acesta a mai spus ca, dupa incheierea anchetei, vor fi aplicate mai multe sanctiuni, primii care risca amenzi fiind primarul si medicul veterinar. Acestora li se vor adauga, insa, si satenii care au contribuit la crearea acestei situatii. Si Doina Bucsa, director executiv adjunct in cadrul DSP, a criticat modul in care autoritatile locale din Lunca au ales sa gestioneze situatia de la Stroiesti.

Aceasta a spus ca o echipa a DSP a fost ieri dimineata in comuna si, ajutata de sateni, a igienizat zona, dind foc tuturor pasarilor gasite pe cimp. "Am discutat si cu oamenii si am ars pasarile care mai erau pe cimp, pentru ca multe dintre ele au fost deja strinse de catre sateni si primar. Le-am reamintit ca mai ales in aceasta perioada trebuie sa fie foarte atenti cu pasarile moarte.

Le-am tinut o ora de educatie sanitara, dar si civica ", a adaugat directorul adjunct al DSP, potrivit careia satenii din Stroiesti au fost vaccinati, ieri, impotriva gripei.

Directorul general al DSP a spus, dupa videoconferinta de ieri de la Prefectura, ca intreaga situatie putea fi evitata daca ar fi existat o colaborare mai buna a celor din comuna.

"Este extrem de grav ca nici un factor de decizie din acea comuna sa nu ia nici o masura, sa ajunga duhoarea de pe cimp pina la ei si ei sa n-o simta, sa se duca presa si sa-i traga de nas si ei nici atunci sa nu creada ", a spus Rodica Bontas.

In urma unei sesizari, primite de la un localnic, reprezentantii presei botosanene au fost, luni, la Stroiesti, acolo unde au gasit sute de pasari moarte aruncate pe cimp. Desi informat despre situatia creata, primarul comunei, Marcel Marcu, a raportat DSP ca situatia este sub control.

Abia dupa ce ziaristii au insistat, Directia de Sanatate si Directia Sanitar Veterinara au trimis in zona echipe de control.

Situatia pasarilor gasite moarte pe cimp in apropiere de satul Stroiesti a ajuns si in atentia Guvernului. Ieri, reprezentantii acestuia au emis un comunicat de presa prin care a fost prezentata cauza mortii pasarilor. "In localitatea Lunca din judetul Botosani, au fost gasite de medicii veterinari, la marginea satului 15 gaini moarte.

Dupa analize specifice de laborator, acestea s-au dignosticat cu pasteureloza aviara ", scrie in documentul mentionat. Acesta abunda, insa, in inexactitati. Prima dintre ele ar fi ca pe cimpul de la Stroiesti nu au fost aruncate 15 pasari, ci citeva sute, in zona putind fi vazuti saci plini cu mortaciuni. In plus, situatia a fost raportata autoritatilor de ziaristi, nu de medicii veterinari.

Comunicatul mai spune ca, la cererea satenilor, impotriva acestei boli s-au luat deja masuri profilactice de vaccinare a pasarilor.

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au anuntat, de asemenea, ca vor continua actiunile de supraveghere a pasarilor din gospodariile populatiei si recoltare a probelor pentru examenele virusologice si serologice, care vor fi trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, din Bucuresti