Presedintele Fundatiei Mecena, Kiss Alexandru a incercat sa pacaleasca fetele bisericesti in afacerea cu terenul de sport al liceului Lorantffy Zsuzsana. Initial, pana a obtinut acordul si bunavointa preotilor parohiei Sfanta Treime din Oradea, seful Consiliului Judetean le-a prezentat acestora doar fateta de mare mediator al situatiilor de criza.

A fost de acord cu toate clauzele impuse de ortodocsi in calitatea lor de proprietari ai terenului ravnit de episcopul reformat Laszlo Tokes. Dupa ce a obtinut acordul Consiliului Local Oradea, Kiss s-a razgandit si a marit miza.

In acordul de principiu prezentat, spre aprobare, Consiliului Local, Kiss Alexandru in calitate de presedinte al Fundatiei mediatoare Mecena, isi asumase raspunderea pentru respectarea a trei puncte esentiale ale actului: sa gestioneze terenul de sport, cu obligatia de a construi un zid despartitor intre liceu si parohie, sa nu semneze alte contracte cu terte persoane juridice sau fizice si sa respecte un orar fix de exploatare a terenului, adica in perioada programului scolar sa aiba acces elevii Liceului Lorantffy Zsuzsana, iar in afara programului scolar, tinerii ortodocsi. Numai ca imediat dupa ce "afacerea" i-a fost pecetluita, printr-o hotarare a Consiliului Local, Kiss a crescut pretentiile.

"Eu nu as dori, pentru nimic in lume, ca imaginea Fundatiei Mecena sa sufere vreun prejudiciu, pentru ca, in perioada cand am avut conflicte, domnul Kiss a fost singurul care a intrat in dialog cu noi si a promis ca va gasi o solutie amiabila pentru toata lumea.

Acuma nu stiu ce s-a intamplat, dar au fost eliminate clauzele din anexa ontractului. Adica vor sa cedeze terenul nostru liceului iar parohia sa-l poata folosi doar la cerere", ne-a declarat parintele Florin Puscas, punand schimbarea de atitudine a lui Kiss pe seama unor presiuni care s-ar fi facut asupra acestuia.

Kiss indica vinovati si le arata pisica

"Fundatia Mecena nu avea nevoie de acest teren, intervenind doar ca mediator in momentele de criza. Impasul negocierilor a determinat fundatia sa faca acest demers, cand a constatat ca cei care ar fi trebuit sa intervina neglijeaza acutizarea conflictului. (…) implicarea noastra avand ca unicul scop ca liceeni reformati sa beneficieze de terenul se sport," se arata in comunicatul de presa al conducerii Fundatiei.

Presedintele acesteia pretinde ca nu i-a iesit impaciuirea din cauza presiunilor facute asupra preotilor ortodocsi. "Contractul de parteneriat transmis de catre Parohia ortodoxa Fundatiei face imposibila atingerea acestui scop", se spune in comunicatul lui Kiss, sugerand ca vinovat pentru acesta stare de lucruri ar fi de fapt PRM-ul.

Liderul acestui partid, deputatul Paul Magheru, prorector la Universitatea din Oradea, "a alimentat o campanie de presa" si a contribuit la sanctionarea preotilor semnatari ai acordului, Aurel si Florian Puscas. "Dupa semnarea acordului, ambii preoti, sunt sanctionati, unul cu retragerea functiei de protopop, altul cu pierderea orelor de curs de la universitate", se precizeaza in comunicatul Fundatiei.

Totodata Kiss, le arata pisica potrivnicilor lui. "La toate acestea se mai adauga faptul ca domnul episcop Tokes Laszlo a declarat ca va continua «lupta» in instanta", scrie Kiss, pasand raspunderea Primariei Municipiului, careia ii sugereaza sa preia gestionarea terenului si se intreaba retoric, "ce cauta Fundatia in acest triunghi?". Da, chiar asa.

Reglari de conturi bisericesti

"Demiterea tatei a fost premeditata si nu are nici o legatura cu PRM-ul. El a fost demis pentru ca nu a dat dezmintire la un articol de presa in care se spunea ca Episcopia a facut presiuni asupra lui. N-a dat dezmintire pentru ca ziaristul care a scris, a scris asa, de la sine fara sa ne intrebe pe noi.

De altfel, si spune ca nu a putut sa ne contacteze, si atunci am considerat ca nu avem la ce sa dam dezmintire, pentru ca nu noi am facut afirmatia. In ce ma priveste, despre retragerea orelor de la Facultatea de Teologie, avem indicii cu sase luni in urma ca asa se va intampla", ne-a precizat preotul Puscas, evitand sa spuna clar daca aceste "persecutii" au vreo legatura cu controversatul teren.

Reprezentantii Episcopiei ortodoxe din Oradea regreta ca sfanta biserica a fost bagata in aceasta "afacere". „Episcopia este amestecata fara nici un amestec. Noi avem legiuirile noastre iar parohia are personalitate juridica si independenta de functionare. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni nici la redobandirea terenului dar nici la instrainarea lui", ne-a lamurit o inalta fata episcopala.