Cladirea in care isi desfasoara activitatea Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia este revendicata de Arhiepiscopia Romano-Catolica. Retrocedarea imobilului de catre institutia religioasa are la baza faptul ca in cladirea respectiva a functionat un liceu maghiar.

Primarul municipiului, Mircea Hava, a confirmat acest lucru si a declarat ca spera ca se va ajunge la o intelegere cu reprezentantii Arhiepiscopiei astfel incat sa se acorde o despagubire financiara.

El nu a putut, insa, preciza daca petitia de revendicare a fost inregistrata deja, dar a spus ca va exista cu siguranta o astfel de cerere la comisia din subordinea Guvernului, care va avea ca atributie analizarea cererilor de retrocedare a imobilelor care nu sunt in proprietatea administratiilor locale sau judetene.

"Vom negocia sa punem bani. Nu sunt adeptul sa rezolvam o nedreptate cu o alta nedreptate. Vom vedea ce va decide comisia centrala. Trebuie ca ei sa intre la masa negocierile. Daca vor insista sa primeasca imobilul in natura, atunci va fi sinistru", a spus Hava.

Edilul a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori ai dezvoltarii invatamantului universitar in municipiul pe care il administreaza de noua ani.

"Trebuie sa vedem cine a construit cladirea. Daca a fost a Bisericii Catolice atunci incep discutiile. Cred ca pana la urma ne vom intelege sa le dam bani. O sa am in curand o discutie cu cei de la Arhiepiscopie. Eu cred ca toata lumea are interesul ca Universitatea sa functioneze si sa se dezvolte.

Cine nu are acest interes, atunci va avea de a face cu noi", a mai afirmat Hava, in fata consilierilor locali reuniti intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local. Arhiepiscopia Romano-Catolica a avut in zona Cetatii din Alba Iulia mai multe proprietati care au fost confiscate de regimul comunist.

Dupa 1990, reprezentantii institutiei religioase au obtinut retrocedarea majoritatii imobilelor. Unul dintre acestea este cladirea celebrei Biblioteci "Bathyaneum", monument istoric care detine colectii de carte unice si foarte valoroase. Chiar daca imobilul a fost retrocedat romano-catolicilor, colectiile au ramas in proprietatea Academiei Romane.