Deputatul PSD de Alba, Mugurel Sarbu, si primarul municipiului resedinta de judet, Mircea Hava, se judeca intr-un proces penal aflat pe rolul Judecatoriei Alba Iulia. Partea vatamata este parlamentarul, iar inculpatul este Hava, care este si presedintele al filialei PD.

Procesul a fost determinat de un scandal izbucnit la inceputul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2004, cand exista o veritabila disputa politica pentru putere intre cele doua partide.

In 4 iunie 2004, actualul deputat PSD Mugurel Sarbu, pe atunci prefect al judetului si presedinte al filialei PSD, a depus la Parchetul de pe langa Judecatorie o plangere penala "impotriva unor persoane care au procedat la mistificarea adevarului in privinta participarii mele in campania electorala, pentru savarsirea infractiunii de calomnie si fals material in inscrisuri oficiale".

Sarbu reclama faptul ca in 2 iunie 2004, la Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) Alba, a fost depusa o plangere din partea organizatiei Partidului Democrat prin care era acuzat ca in 10 mai 2004 a participat la o intalnire electorala.

In plangerea depusa de PD Alba, semnata de presedintele Mircea Hava, se preciza ca actiunea parlamentarului social-democrat era ilegala, in conditiile in care el ocupa functia de prefect. Liderii democrati au depus atunci la BEC si o caseta video prin care doreau sa demonstreze ca Sarbu a participat in 10 mai la lansarea candidatului PSD pentru functia de primar al comunei Blandiana.

"Aceste acuzatii imi aduc atingere grava onoarei si constituie o mistificare a realitatii", sustinea Mugurel Sarbu in plangerea depusa la Parchet. Totodata, fostul prefect a respins toate acuzatiile aduse, afirmand ca evenimentul la care fac referire reprezentantii PD s-a intamplat in 7 mai 2004, inainte de inceperea campaniei electorale.

"Caseta video dateaza din 7 mai 2004, deci inainte de inceperea campaniei electorale. Participarea mea la lansarea candidatului PSD la Primaria Blandiana reprezinta o chestiune ce intra in atributiile mele de lider al filialei acestui partid.

In data de 10 mai 2004 ma aflam la Bucuresti cu probleme de serviciu la Guvernul Romaniei", a mai afirmat Sarbu.Fostul prefect a completat ca afirmatiile din plangere pot fi confirmate de martorii Aurel Marza - pe atunci vicepresedinte al PSD Alba, si Nicolae Gherman - candidatul PSD la Primaria Blandiana.

De asemenea, Sarbu a spus ca poate oferi si delegatia de la Prefectura, datata si stampilata cu data de 10 mai 2004.

Desi plangerea penala a fost inregistrata la Parchet in 4 mai 2004, a ajuns in instanta abia la sfarsitul lunii iunie 2005. In acest timp, procurorii au fost nevoiti sa transmita plangerea la Politia municipiului Alba Iulia pentru identificarea autorilor. Aceasta, in conditiile in care Mugurel Sarbu a formulat plangerea prealabila impotriva "unor persoane" din PD.

Oamenii legii l-au gasit ca "destinatar" al acuzelor formulate de deputatul PSD pe primarul Mircea Hava, care, in calitate de presedinte al filialei democratilor, a semnat plangerea depusa la BEC. De asemenea, in urma cercetarilor, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale impotriva lui Hava sub aspectul savarsirii infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale.

In ceea ce priveste acuzatia de calomnie, Parchetul a transmis plangerea prealabila instantei de judecata care urmeaza sa ia o hotarare in functie de probele administrate la dosar.