Prefectul Ion Oprea declara ca va constitui o comisie speciala care sa verifice legalitatea cu care s-au impartit casele construite cu fonduri guvernamentale. Reprezentantii partidelor politice sint de parere ca PSD a ramas cu obiceiurile din 2000 - 2004. Decebal Bacinschi afirma ca totul s-a facut corect si ca beneficiarii au indeplinit toate conditiile.

Ziarul de Vrancea a descoperit printre locatari si alte posibile "pile" u alte 228 de ANL-uri vor fi date in folosinta anul viitor.

Mai multi tineri aflati pe listele de asteptare pentru a primi o casa din fondul locativ de stat s-au plins de modul cel putin curios in care se impart aceste locuinte. Prefectura Vrancea va cerceta modul in care Primaria Focsani a repartizat apartamentele construite recent prin Agentia Nationala de Locuinte.

Prefectul Ion Oprea spune ca a vazut in presa cine a primit o locuinta construita prin programul Guvernului si ca va constitui o comisie care sa cerceteze eventualele nereguli. "Din informatiile pe care le detin, repartitiile sint mai vechi, insa lucrarile s-au facut mai tirziu. Voi cere constituirea unei comisii care va verifica daca aceste repartitii s-au facut conform legii.

De altfel, noi am mai verificat modul in care s-au atribuit apartamente construite prin ANL, in primavara acestui an", ne-a precizat prefectul Ion Oprea. Interesant este insa faptul ca aceste repartitii s-au facut chiar sub nasul Aliantei D. A., formatiune aflata acum la putere, in conditiile in care cele doua formatiuni politice au reprezentanti in Consiliul Local Focsani.

Dupa ce au vazut lista beneficiarilor ultimelor apartamente finalizate in Focsani prin programul Agentiei Nationale de Locuinte, politicienii vrinceni au luat si ei atitudine, unii fiind mai rezervati, iar altii tot mai scirbiti. Interesant este insa faptul ca, desi sint la putere, liderii Aliantei D. A. din judetul nostru nu vad ce masuri ar putea fi luate pentru ca repartitia apartamentelor ANL sa se faca intii catre cei cu o situatie materiala mai precara si care nu isi pot permite achizitionarea unui apartament.

"E o dovada de nesimtire"

"Ce pot sa zic decit ca lupul isi schimba parul, dar naravul ba! Vom solicita o ancheta la nivelul Institutiei Prefectului si, daca va fi cazul, vom sesiza si organele abilitate", ne-a declarat Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea. Deputatul liberal Nini Sapunaru a caracterizat mai transant repartitia acestor apartamente catre amicii pesedisti. "Eu consider ca este o nesimtire sa vina si sa ceara asemenea case in conditiile in care umbla cu masini care valoreaza cit doua apartamente.

Sint oameni care au familii si care nu au unde sa stea si locuiesc cu chirie si asteapta sa intre in posesia unui astfel de apartament. Nu putem decit sa popularizam acest lucru si sa aratam electoratului ceea ce fac cei din PSD. Este insa dovada de nesimtire", a spus Nini Sapunaru. "De la pierderea alegerilor cei din PSD se pling ca altii fac abuzuri, pozind in victime. De fapt, apucaturile lor au ramas aceleasi. Pentru ei, electoratul nu exista decit in campania electorala.

Dezaprobam aceasta atitudine clientelara, insa este cazul ca si actuala putere sa se trezeasca pentru ca, este culmea, nu poate face nimic deocamdata", a precizat liderul PPCD Vrancea, Nicu Tanase. Primarul pesedist Decebal Bacinschi a incercat sa atenueze citeva din acuzatiile care s-au indreptat impotriva Primariei Focsani imediat dupa impartirea apartamentelor construite de Guvern.

Edilul sef crede ca asa este firesc sa se imparta locuintele, atita timp cit oamenii care le-au primit au indeplinit criteriile impuse de lege. "De ce sinteti impotriva firii? Nu va este frica sa scrieti chestiile astea?

Mie mi se pare normal. Veniti sa verificati punctajele fiecaruia si sa vedeti ca apartamentele au fost repartizate asa cum a aprobat Cosiliul Local, care este de altfel si raspunzator pentru lista pe care a aprobat-o. Sint niste criterii si cine le intruneste ia o asemenea casa. Eu nu am vazut om harnic care sa moara de foame. Daca nu poate lua apartament, sa se duca si sa puna mina pe carte. Ce sa fac daca 90% dintre focsaneni sint simpatizanti ai PSD? Sa nu le mai dam case? ", a declarat primarul Decebal Bacinschi.

De precizat faptul ca, in luna noiembrie, consilierii locali trebuie sa aprobe o noua lista cu viitorii beneficiari ai locuintelor pentru tineri care se vor construi in Focsani.

Ziarul de Vrancea a gasit alte pile

Reamintim cititorilor ca, vineri, primarul Decebal Bacnschi si viceprimarul Neagu Nistoroiu, ambii membri PSD, au impartit ultimele 36 de apartamente construite in Cartierul Tineretului prin Agentia Nationala de Locuinte catre persoane apropiate mai mult sau mai putin de PSD si de cei care ne conduc. Practic, jumatate din noii locatari par sa aiba "draganele" pe linga edilii locali, ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire la obiectivitatea cu care s-au facut repartitiile.

Astfel, oameni care se plimba cu masini luxoase, care lucreaza pe posturi extrem de bine platite si, pe deasupra, unii mai sint si simpatizanti PSD, au intrat in posesia rivnitelor locuinte sociale. Pe lista celor care s-au mutat in casa noua se afla Razvan Stoica, fiul fostului senator PSD Fevronia Stoica, consilierul judetean PSD Adrian Grosu, sotia consilierului judetean PSD Gabriel Nedelcu, si fostul prefect pesedist, Catalin Vrabie.

Alti trei subalterni de-ai lui Decebal Bacinschi, functionari in cadrul Primariei Focsani, respectiv Marius Dulea, Monica Teodorescu si Mihai Racovita, fiul consilierului judetean PSD Mihai Jalova Racovita, alaturi de doi angajati ai SC Arco Proiect, firma condusa inainte de inceperea mandatului chiar de primarul Decebal Bacinschi se numara printre cei care au primit case. Monica Teodorescu, angajata a Primariei Focsani, este nimeni alta decit nora Valeriei Teodorescu, director economic al Consiliului Judetean Vrancea si mina dreapta a lui Marian Oprisan.

Monica Nicoleta Drimbu s-a casatorit in octombrie 2003 cu Ionut Teodorescu, fiul sotilor Valeria si Vasile Teodorescu, cuplul alegindu-si ca parinti spirituali unii dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din oras. Nu mai vorbim despre lucratori ai Baroului de Avocati, ai Tribunalului sau ai Judecatoriei Focsani, care au salarii de zeci de milioane de lei vechi si care au cerut locuinte tot de la stat, dar si de Alin Trasculescu, directorul RAR Vrancea, promovat in functie de PSD, prin fostul prefect George Baesu.

Ziarul de Vrancea a descoperit ca in blocurile noi de pe strada Bradului s-a mutat si seful biroului parlamentar al deputatului PSD George Baesu, Moisa Doru Valentin, dar si Daniela Grecu, sefa Biroului de Fond Locativ din Primaria Focsani.

Alte apartamente, alti clienti

Municipalitatea focsaneana mai are de predat inca 72 de apartamente realizate tot pe bani guvernamentali in Cartierul Brailei, care ar trebui finalizate tot in aceasta luna, fapt care inseamna incheierea primei etape de constructie in Focsani. Va urma cea de-a doua etapa, adica constructia a 124 de apartamente in Cartierul Tineretului si 104 in Cartierul Brailei cu termen de finalizare 2006.

Crtiterii de acces la locuintele ANL conform Hotaririi CL Focsani:

1. Titularul cererii care poate deveni beneficiar trebuie sa fie major, in virsta de pina la 35 de ani la data repartizarii locuintei.

2. Titularul cererii de locuinta si membri familiei acestuia sa nu fi detinut o alta locuinta in proprietate si/sau sa fie beneficiarul unei locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, in localitatea in care a solicitat locuinta.

3. Titularul cererii sa isi desfasoare activitatea in localitatea care sint amplasate locuintele.

Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj:

1. Situatia locativa actuala:

- chirias in spatiu din fond locativ privat 10 pct

- tolerat in spatiu 7 pct

- suprafata locuibila detinuta 5 - 10 pct, in functie de suprafata

2. Starea civila actuala:

- casatorit 10 pct

- necasatorit 8 pct

- nr. de persoane in intretinere - 1 copil 2 pct

- 2 copii 3 pct

- 3 copii 4 pct

- 4 copii 5 pct

- alte persoane, indiferent de numarul acestora 2 pct

3. Starea de sanatate actuala

- boala de care sufera solicitantul, un alt membru al familiei sau aflat in intretinere, necesita, potrivit legii, insotitor sau o camera in plus 2 pct

4. Vechimea cererii solicitantului

- pina la 1 an 1 pct

- intre 1 si 2 ani 3 pct

- intre 2 si 3 ani 6 pct

- intre 3 si 4 ani 9 pct

- pentru fiecare an peste patru ani 4 pct

5. Nivelul de studii si/sau de pregatire profesionala

- fara studii si fara pregatire profesionala 5 pct

- cu scoala generala, cu/fara pregatire profesionala 8 pct

- cu studii medii, fara pregatire profesionala 10 pct

- cu studii medii sau profesionale de specialitate si/sau cu studii

superioare de scurta durata 13 pct

- cu studii superioare 15 pct

6. Situatii locative sau sociale deosebite

- tineri proveniti din case de ocrotire sociala si care au implinit 18

ani 15 pct

- tineri care au adoptat sau care adopta copii 10 pct

- tineri evacuati din case nationalizate 5 pct

Nota: in cazul inregistrarii unor punctaje egale, solicitantii vor fi departajati in functie de situatia locativa constatata la data efectiva a repartizarii locuintelor avind prioritate, numai in acest caz, solicitantii a caror situatie locativa este sau poate deveni, in mod iminent, grava. Daca nici acest criteriu nu este suficient, departajarea se poate face in functie de vechimea cererii solicitantului, luindu-se in considerare data efectiva a inregistrarii cererii, avind prioritate, in acest caz, solicitantul a carui cerere are o vechime mai mare.

In cazul cind departajarea nu se poate efectua nici in baza acestor priterii, au prioritate solicitantii care au punctajul mai mare acordat pe baza criteriilor cu caracter de protectie sociala (stare civila ^ starea de sanatate).