Judetul Botosani este singurul din tara fara medic de medicina muncii. Singurul medic cu aceasta specializare a trecut de aproape un an in sistemul privat, iar, de atunci, Directia de Sanatate Publica (DSP) nu mai are o situatie la nivel de judet privind incidenta bolilor profesionale. "Aceasta este situatia.

Avem medici din judet care urmeaza aceasta specializare si vor intra in sistem peste un an sau doi. Vom scoate posturi de medicina muncii la concurs, dar nu stim daca vor fi si candidati. Medicii de medicina muncii prefera sa lucreze in sistemul privat, unde veniturile sint mult mai mari decit in sistemul de stat", afirma Rodica Bontas, directorul DSP Botosani.

Astfel, daca in anii trecuti erau inregistrate zeci de cazuri de imbolnaviri profesionale, din cele mai diverse sectoare de activitate, in ultimul an nu mai poate fi gasita la nici o institutie botosaneana o astfel de statistica.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sustin ca nu poate fi vorba de o reducere a numarului de cazuri de boli profesionale in judet, cu atit mai mult cu cit sint depistate in fiecare luna abateri in societatile verificate de inspectori, privind respectarea conditiilor ce asigura sanatatea si securitatea in munca a angajatilor.

Silvia Pasat, inspectorul sef al ITM, afirma ca "s-ar putea sa mai fie in judet medici de intreprindere, cu competenta in medicina muncii, care trebuie identificati". Cum insa acesti medici sint angajati de societatile la care lucreaza, este putin probabil sa comunice cazurile de imbolnaviri profesionale din unitatile respective.

Si acordarea unor sporuri salariale a fost impiedicata in ultimele luni de lipsa unui medic de medicina muncii. Astfel, cadrele medicale care lucreaza in salile de operatii si cele din serviciile de urgenta, care ar fi trebuit sa incaseze deja sporuri de 25%-50%, nu si-au putut obtine aceste drepturi pentru ca judetul nu are specialist care sa evalueze locurile de munca respectiva.

Situatia este cunoscuta si la Ministerul Sanatatii. Cu doua zile in urma, la solicitarea reprezentantilor sindicatelor din spitalele botosanene, directorul DSP a discutat telefonic cu reprezentanti ai Ministerului Sanataii pentru a cere lamuriri despre cum sa procedeze pentru a le acorda unor categorii de cadre medicale sporurile la care au dreptul dupa publicarea actului normativ in acest sens.

"Locurile de munca respective trebuie sa fie evaluate de un medic de medicina muncii, dar din sistemul de stat. La noi nu se poate face acest lucru pentru ca nu avem medic. Am primit insa permisiunea celor din minister de a acorda sporurile pe baza avizului pentru locurile de munca respective obtinute anul trecut, cind inca aveam medic de familie", mai spune Rodica Bontas.