Considerat drept un salvator al Vaii Jiului de catre unii, un demagog de Bucuresti de catre altii, Octavian Costescu a fost, timp de trei ani, primul si ultimul guvernator al Vaii Jiului, masura exceptionala a numirii lui vrand sa arate, la vremea respectiva, cat de importanta e aceasta regiune pentru mai-marii tarii.

Dupa ce a fost retras din functie, la sugestia Bancii Mondiale, Costescu a fost demis, zilele trecute, si din functia de consilier al primului ministru, declarand ca se va intoarce in sectorul privat, unde, inainte de investirea in functie, se ocupa cu vanzarile unei importante firme de incaltaminte sportiva.

Tot el a fost si presedintele Asociatiei Valea Jiului, o organizatie neguvernamentala constituita la sugestia sa, dupa numirea in functe, asociate care a editat, cu banii Bancii Mondiale, un fel de revista de promovare, a sprijinit organizarea unui spectacol folcloric la Bucuresti si a intocmit o lista de prioritati cu proiecte de dezvoltare.

In rest, multe certuri, o sumedenie de demisii, si cotizatii la greu: cate trei milioane de la membri, cinci milioane de la firmele inscrise si 10 milioane de la consiliile locale si consiliul judetean.

Bun sau rau, Octavian Costescu si-a spus vorbele de adio intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta, in care a demostrat ca e extrem de diplomat cand e vorba de discutat lucruri concrete.

Guvernatorul unei strategii iluzorii

Apogeul proiectelor si programelor cu care fiecare guvern a incercat sa readuca Valea Jiului pe linia de plutire a fost atins in 2002, cand Adrian Nastase a lansat, la Petrosani, strategia de dezvoltare socio-economica a Vaii Jiului, document la care se lucra deja de doi ani.

Demna de literatura SF, strategia propunea o serie de proiecte pe termen lung, pentru care au fost prevazute finantari totale de zeci de miliarde de lei, avand ca scop final schimbarea imaginii zonei, inbunatatirea conditiilor de viata si crearea unui climat propice investitorilor, care sa genereze locuri de munca.

Pentru punerea in aplicare a planurilor guvernamentale a fost numita o comisie interministeriala, iar pentru supervizarea intregului proiect a fost numit singurul guvernator din Romania, in afara de cel din Delta Dunarii si de seful Bancii Nationale, in persoana tanarului Octavian Costescu.

Bun vorbitor si excelent cunoscator al stiintelor comunicarii, Costescu a reusit sa creeeze impresia unui om hotarat si energic, dispus sa sprijine intru totul aplicarea acestei strategii.

Dupa nenumarate intalniri cu primarii si oamenii de afaceri, dublate de studii ale Bancii Mondiale in zona, Costescu a initiat infiintarea unei asociatii, pentru a-i invata pe factorii de decizie sa lucreze impreuna. "Cred ca aceasta e cea mai importanta lectie pe care am invatat-o in Valea Jiului, dar nu stiu in ce masura a fost asimilata pe plan local.

Oamenii de aici trebuie sa invete sa gandeasca singuri, pentru ca Guvernul trebuie sa fie un partener al comunitatii, nu cel care da directiile de dezvoltare. Cel mai important lucru in toti acesti ani este ca am reusit crearea unei atitudini asupra modului in care trebuie sa se faca dezvoltarea locala si comunitatea are acum o gandire proprie in acest sens", a declarat Octavian Costescu.

El a mai declarat ca, dupa infiintarea asociatiei, a existat "un val de entuziasm", in sensul ca toti voiau sa faca parte din ea, insa pana la urma s-a ajuns la un fenomen invers, si primul care a partasit Asociatia a fost chiar unul dintre membrii fondatori, Alexandru Blaj.

Octavian optimistul

Pentru Octavian Costescu, lipsa alternativelor pentru fostii mineri inseamna ca nu se intalneste cererea cu oferta, ca locuri de munca ar fi. "Mergem acum la Agentia Locala de Ocupare, sa vedeti cate locuri de munca sunt. Problema e ca nu se intalneste cerearea cu oferta, si problema asta e aceeasi in toate zonele cu o industrie predominanta.

Oamenii au lucrat intr-o alta industrie, mai bine platita, si cu alt regim de lucru, si acum ar trebui sa corespunda altor criterii, sa primeasca probabil mai putini bani si sa lucreze mai mult. Exista o perioada de trecere, cand fiecare se adapteaza. ", a declarat fostul guvernator.

El a mai spus ca, in primele sase luni de la emiterea strategiei, reprezentantii Bancii Mondiale au colectat din Valea Jiului peste 500 de idei si proiecte, dintre care 156 erau pe termen scurt, iar restul au fost directii de dezvoltare. Potrivit fostului guvernator, toate proiectele cu obiective imediate au fost realizate, desi nu a dat exemple care sa sustina aceasta informatie.

Cert e ca tot reprezentantii Bancii Mondiale au fost cei care au criticat Autoritatea Guvernamentala pentru Valea Jiului, care ii justifica functia de guvernator, aceasta institutie fiind desfiintata in cadrul unui program mai amplu al guvernului, care viza reducerea numarului de agentii.

In rest, Octavian Costescu s-a mandrit cu sustinerea procesului de cedare a unor terenuri si imobile din proprietatea Companiei Nationale a Huilei in patrimoniul primariilor si a declarat ca Asociatia a reusit sa atraga in zona patru investitori, care au creat circa doua sute de locuri de munca.

El si-a exprimat speranta ca succesorul sau in fruntea Asociatiei Valea Jiului va fi un om "hotarat si pregatit" - lasand sa se inteleaga ca acesta ar fi fostul demisionar Alexandru Blaj - si a declarat ca are de gand sa investeasca in turism in Straja, unde va construi o cabana, pentru ca are incredere in potentialul turistic al zonei.

Pana va reveni ca investitor, Octavian Costescu ramane, pentru multi, un posibil salvator al Vaii Jiului, sau un demagog de Bucuresti.