In iarna anului 1999, sotia patronului unei brutarii din Oradea a fost gasita moarta in curtea casei sale. Principalul suspect era chiar patronul, Dinu Ghiurau, despre care se banuia ca si-a strangulat sotia cu un cablu.

Nu existau martori sau dovezi, motiv pentru care stabilirea vinovatiei cuiva a fost amanata cativa ani. Totul a devenit clar in momentul in care la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor a fost audiata patroana unui salon de masaj thailandez, Simona Hexan.

Invinuita de inlesnirea practicarii prostitutiei, femeia a dat anchetatorilor o informatie capitala: a fost martor ocular la comiterea crimei de la brutarie. Dupa toate aparentele, ea a povestit anchetatorilor tot ce a vazut in acea zi de iarna, promitandu-i-se ca nu va intra in arest.

Din acest motiv, marturia ei a fost pusa sub semnul intrebarii. Totusi, pe baza probelor adunate, inclusiv aceasta marturie, in primavara lui 2003 Dinu Ghiurau a fost arestat. A stat mai bine de un an in stare de arest, iar familia sa considera ca retinerea lui s-a facut fara temei, motiv pentru care, in mai 2004, mai multe rude s-au adunat in fata Palatului de Justitie, inarmati cu pancarte.

Cei trei frati, patru surori, parintii si copiii invinuitului au ales aceasta metoda de protest deoarece credeau ca ar trebui sa se faca lumina in acest caz, invocand faptul ca o persoana nu poate fi privata atata timp de libertate fara a exista indicii certe privind vinovatia lui. "Eu cred ca, daca ar fi existat aceste indicii, ar fi fost de mult trimis in judecata. Faptul ca n-a fost deferit Justitiei nu inseamna, oare, ca nu existau suficiente dovezi?", se intreba, la acea ora, fratele arestatului.

De mentionat ca, in 17 noiembrie 2003, Tribunalul Bihor l-a achitat pe Dinu Ghiurau, considerandu-se ca nu au existat suficiente dovezi care sa ateste vinovatia sa. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunal Bihor au considerat ca aceasta decizie nu este conforma cu realitatea, astfel ca au declarat apel.

Pentru ca nu avea incredere in obiectivitatea judecatorilor oradeni, Dinu Ghiurau a solicitat stramutarea judecarii cauzei, care a ajuns, in urma deciziei Inaltei Curti de Justitie si Casatie, pe rolul Curtii de Apel din Timisoara.

Vinerea trecuta, aceasta ultima instanta s-a pronuntat: pe baza probatoriului administrat, Curtea de Apel Timisoara a casat sentinta Tribunalului Bihor si l-a condamnat pe Dinu Ghiurau la 18 ani de inchisoare, pentru omor calificat.

Decizia este supusa recursului, competenta revenindu-i Inaltei Curti de Casatie si Justitie.