O noua afacere cu parking-uri scoate la iveala un hatis de personaje si firme ciudate, pe care reprezentantii Primariei Cluj le tin la secret, fie din ignoranta, fie din interese oneroase.

Afacerea „IMMO Management", adica realizarea unui parking suprateran langa Cimitirul Central, se face in taina, prin proceduri ciudate precum corespondenta prin e-mail, si fara ca cineva sa aiba habar cine sunt beneficiarii, din tara sau strainatate. Societatea IMMO Management nu are nici o referinta de activitate si este plina de pierderi financiare.

De mai bine de un an, Primaria se chinuie sa atraga investitori pentru a realiza in parteneriat mult promisele parcari supraterane. Parkingurile au devenit in acest interval cosmarul numarul unu al primarului Emil Boc, pentru ca nici o propunere venita din partea firmelor interesate nu s-a concretizat.

Intentiile de asociere de pana acum s-au lasat cu scandal, un exemplu edificator in acest sens fiind asocierea cu societatea MTS Leasing pentru realizarea unui parking in spatele Primariei. Filiala din Romania a MTS Leasing a dat faliment cu o saptamana inainte ca Primaria sa incheie contractul. Nici recenta afacere „IMMO Management" nu a fost gandita foarte bine de administratia locala.

Propunere (in)decenta prin e-mail

In sedinta extraordinara a Consiliului Local de marti, societatea „germana" IMMO Management a obtinut un acord de principiu pentru o viitoare colaborare la realizarea unui parking pe strada Avram Iancu, vizavi de sediul RADP. „Afacerea" s-a facut, asa cum am relatat in editia de ieri, pe baza unei oferte trimise de firma prin intermediul postei electronice, adica printr un banal e-mail.

Primarul Emil Boc a sustinut in sedinta de CL ca firma a trimis scrisoarea prin e-mail, deoarece nu vroia sa piarda data limita de depunere a ofertelor. Reprezentantul Primariei in discutiile cu „IMMO Management" a fost, nu intamplator, viceprimarul Boros Janos.

Oferta firmei a fost trimisa pe 15 august si contine prevederi nu tocmai favorabile administratiei locale, cum ar fi garantarea profitului din subventii publice pentru investitor sau asocierea intr-o societate pe actiuni in care Consiliul Local sa detina doar 10 la suta.

Hatisul IMMO

ZIUA de Cluj a luat urmele pretinsei firme germane si a descoperit cateva amanunte interesante. In primul rand, firma germana nu este tocmai germana, chiar daca scrisoarea de intentie trimisa Primariei a fost redactata in limba lui Goethe. Documentul ajuns la Primarie poarta antetul firmei „Immo Management Romania", inregistrata la Bucuresti pe data de 14 iulie 200

Asociatul unic al acestei firme este IMMO - Management Romania Holding Gmbh, societate inregistrata in Austria, la adresa Wasagasse 2, 1090 Viena. Numele firmei apare intr-o singura baza de date ce contine fime austriece, fara insa sa ii fie indicat patronul.

Administratorii firmei "IMMO" din Bucuresti sunt Elisabeth Koch, cetatean german de origine romana, si Rudolf Marwan - Schlosser, cetatean austriac domiciliat la Viena. O alta firma care poarta tot numele de "IMMO", de data asta "IMMO Property", apartine Elisabethei Koch, dar este inregistrata la Cluj in 29 iulie 2005.

In aceasta firma, Koch este asociata cu "juniorul" Rudolf Nemes, cetatean maghiar in varsta de numai 25 de ani, ce locuieste la Budapesta.

"Fantome" austriece cu datorii

Un amanunt extrem de interesant este ca Rudolf Marwan-Schlosser, in varsta de 37 de ani, este nascut in aceeasi localitate, Wiener Neustadt, ca si un parlamentar austriac pe nume… Rudolf Marwan-Schlosser, decedat in 1993.

Contactata telefonic, Elisabeth Koch, cea care a purtat discutia cu viceprimaul Boros, a refuzat sa ofere vreo informatie despre proiect sau despre asociatul ei, austriacul Schlosser.

Asa cum spuneam, firma mama, IMMO Management Romania Holding Gmbh din Viena, Austria, nu are nici macar o referinta in domeniul financiar sau al constructiilor de vreun fel. Societatea nu are nici macar o adresa de internet, o banalitate pentru companiile din strainatate.

"Puiul" romanesc al firmei austriece, IMMO Management din Bucuresti, are pierderi declarate la Fianante de aproape sase miliarde de lei vechi pe anul fiscal 2004. O intrebare fireasca se impune: de unde vor veni banii pentru realizarea parking-ului, in conditiile in care o astfel de investitie se ridica la circa 3 milioane de euro?