Consiliul Judetean a emis o hotarare care prevede demararea proiectului noului stadion de pe Valea Garbaului, in conditiile in care un numar de cetateni din municipiul Cliuj Napoca si comuna Floresti revendica circa 22 de hectare din suprafata totala.

Mai mult, Nicoara si-a facut deja planuri sa imparta o parte din teren unor potentiali investitori, fara a avea vreo certitudine in ce priveste finalitatea proceselor de revendicare.

Terenul pe care Marius Nicoara intentioneaza sa construiasca noul stadion este, in mare parte, revendicat in instanta de catre proprietari. Primarul comunei Floresti, Ioachim Vancea, a declarat ca din suprafata de 60 de hectare situata pe Valea Garbaului, 1/3 este administrata de institutia pe care o conduce.

Destul de evaziv in declaratii, Ioachim a recunoscut ca este destul de complicata situatia cu terenul de pe Valea Garbaului, iar asta, in primul rand, pentru ca o parte din teren este revendicat in instanta de catre proprietari.

"Este adevarat ca noi am primit, de la Ministerul Apararii Nationale, acordul in ceea ce priveste cedarea terenului de pe Valea Garbaului catre Consiliul Judetan", a declarat Vancea, precizand insa ca, din intreaga suprafata de 60 de hectare, 22 sunt administrate de primaria Floresti.

"Din cele 22 de hectare, cetatenii din Floresti au revendicat 8, restul de 14 hectare fiind revendicate de cetatenii din Manastur", a precizat acesta.

Ceea ce poate prelua fara dificultate Consiliul Judetean este o suprafata de teren de 38 de hectare. Acesta nu poate, sub nici o forma, sa gazduiasca un nou stadion care sa se ridice la normele UEFA si cu atat mai putin sa mai aiba pe langa si parcari sau un complex expozitional. Altfel spus, hotararea emisa de Consiliul Judetean, in ceea ce priveste locatia noului stadion, este complet falsa.

Nu exista nici o garantie ca presedintele CJ, Marius Nicoara, s-ar putea invoi cu cei care disputa terenul in instanta, cu atat mai mult cu cat situatia acestuia este complet incerta. Surse care au tinut sa-si pastreze anonimatul ne-au informat ca Armata a preluat terenul de pe Valea Garbaului construind acolo un poligon, fara a avea a-l si intabula. Ca atare, fostii proprietari au toate sansele sa-si recastige pamantul.

Planuri peste lege

Nu doar stadionul a fost preconizat sa fie construit pe Valea Garbaului. Presedintele CJ, Marius Nicoara, a declarat ca aceasta suprafata ar fi indeajuns si pentru o serie de investitii.

"Am primit mai multe oferte de la investitori, insa nu am identificat spatiul pe care l-am putea aloca acestora", a declarat Marius Niocara, precizand ca o eventuala impartire s-ar putea face cu acelasi teren de pe Valea Garbaului.

"Poligonul de tragere al armatei reprezionta una dintre suprafetele care pot fi date in folosinta unor potentiali investitori", a facut Nicoara planul, dar fara a avea certitudinea ca va putea cadea la intelegere cu viitorii proprietari.

Pe de alta parte, nimeni nu poate estima cat anume ar putea sa fie tergiversate procesele de punere in posesie, ceea ce insa nu l-a impiedicat pe Nicoara se promita ca, in 3 ani, vom avea stadionul cel nou de pe Valea Garbaului.

Conform Hotararii emise de CJ in ultima sedinta publica, pentru realizarea noului stadion, cu tot ce mai implica o astfel de constructie, ar fi necesari cel putin 60 de hectare de teren. Marius Nicoara a sustinut in repetate randuri ca terenul de pe Valea Garbaului va fi preluat gratis.

"Consiliul Local va suporta cheltuielile de infrastructura, noi vom plati noul stadion cu banii pe care ii vom scoate din cel vechi, iar reprezentantii Expo Transilvania vor contribui pentru amenajarea complexului expozitional", sustinea acesta.

Mai trebuie precizat ca sub stadionul "Ion Moina" se afla o suprafata de 66.000 de metri patrati, deci cu mult peste suprafata destinata constructiei de pe Valea Garbaului.