A fost, mai intai, ziarist, apoi a navalit, intempestiv si plin de ambitii, in politica. In scurt timp a ajuns la varful PSD (secretar general), partid aflat, in acel moment, la putere. Daca mai adaugam originea sa clujeana, am putea spune ca a avut o traiectorie similara celei a lui Emil Boc.

S-a suparat pe Nastase si Hrebenciuc si a plecat din PSD, iar, in scurt timp, a ajuns coleg de partid cu Boc. I s-a pus frana (statutara, s-a spus) cand a dorit sa candideze la presedintia PD si a plecat si de acolo.

Pana la urma, si-a facut propriul partid. I s-a reprosat ca vrea functii si nu are rabdare sa astepte pentru a le obtine. S-a sugerat ca ar fi fost „calul troian" al lui Nastase in partidul lui Basescu. Face declaratii socante, nu intotdeauna acoperite de argumente sau dovezi.

Il cheama Cozmin Gusa, si-a deschis, recent, o filiala a PIN la Cluj si a acceptat un dialog sincer pentru cititorii ZIUA de Cluj.

ZIUA de Cluj: E mai bine in politica decat in presa?

Cozmin Gusa: E la fel de dinamic, dar, spre deosebire de presa, in politica ai impresia, deseori, ca faci constructii similare castelelor de nisip.

ZIUA de Cluj: Chiar are nevoie Romania de PIN?

C.G.: Romania are nevoie de partide noi, care sa nu se supuna mecanismelor statului totalitar. Tara noastra isi va putea schimba sistemul politic intr-unul performant abia atunci cand cel putin o treime din spectrul parlamentar va apartine politicienilor noi, din partide similare PIN-ului. Concluzie: e nevoie de mai multe partide ca al nostru.

ZIUA de Cluj: Ati plecat din PD cand vi s-a refuzat candidatura la presedintia partidului. V-ati facut partid ca sa fiti, in sfarsit, presedinte?

C.G.: Eroare. N-am dorit sa candidez la presedintia partidului, ci mi s-a cerut acest lucru din partea primarilor si parlamentarilor PD. Am plecat din PD din cauze obiective, care tin de Basescu si de lipsa de caracter a majoritatii conducerii acestui partid.

ZIUA de Cluj: Traseismul politic e o forma de pragmatism?

C.G.: Absolut! Si e de doua feluri: cand se realizeaza din opozitie spre putere, ca urmare a nevoii de a satisface niste interese personale, si de la putere in opozitie, cum s-a intamplat in cazul meu, de doua ori.

ZIUA de Cluj: E bun santajul in politica?

C.G.: Se practica peste tot. E cel mai important sa nu poti fi presat cu lucruri grave, pentru ca, in acel caz, nu mai poti fi decat un robotel, teleghidat de baietii care iti cunosc secretele rusinoase sau penale.

ZIUA de Cluj: Spuneati ca PIN va aplica „doctrina potrivita la momentul potrivit". Care ar fi doctrina potrivita in acest moment pentru Romania?

C.G.: Cautarea de profesionisti pe care sa-i asezam la locurile potrivite.

ZIUA de Cluj: Cat mai costa o functie intr-un partid?

C.G.: Depinde de partid, daca e la putere sau in opozitie. Din pacate, nu e legata obtinerea functiei de valoarea personala.

ZIUA de Cluj: Dar un loc in Parlament?

C.G.: Mult mai mult si, din cauza acestui sistem de a se cumpara locurile, sistemul parlamentar din Romania a ajuns in faza de coma.

ZIUA de Cluj: De 15 ani, clasa politica e falimentara. Nu avem profesionisti in Romania sau ei nu sunt interesati de politica?

C.G.: Cum sugeram mai sus, politicienii n-au dorit oameni noi si cu adevarat valorosi in politica, in afara campaniilor electorale cand i-au folosit si apoi i-au uitat. Profesionistii s-au dezamagit, mare parte din ei, unii au plecat pe rand din tara, altii, putini la numar, mai spera ca vor putea fi de folos la un moment dat.

ZIUA de Cluj: Se poate scapa de „dinozaurii" din politica sau trebuie sa asteptam disparitia lor biologica?

C.G.: Se va scapa in timp foarte scurt. Viitorul va fi bulversant din punct de vedere al schimbarilor in politica.

ZIUA de Cluj: Spuneti acum ca Ioan Rus ar fi fost un primar mai bun decat Emil Boc. Adrian Nastase ar fi fost un presedinte mai bun decat Traian Basescu?

C.G.: Doar daca ar fi trecut printr-un tratament drastic, similar celui pe care il suporta acum.

ZIUA de Cluj: La plecarea din PSD ati fost ofertat de PNL? Daca da, de ce ati refuzat?

C.G.: Nu sunt un politician de dreapta si n-aveam de gand sa reintru in politica atat de repede. M-a convins fostul meu camarad, Basescu, prin proceduri similare episodului "retragerea lui Stolo".

ZIUA de Cluj: Unde aveti mai multi prieteni, in PSD sau in PD?

C.G.: N-am numarat, dar am multi.

ZIUA de Cluj: Unde a fost mai rau, in PSD sau in PD?

C.G.: Am avut momente de satisfactie in ambele partide. Si dezamagiri finale...

ZIUA de Cluj: Cu cine ati iesi mai degraba la o bere, cu Nastase sau cu Basescu?

C.G.: Cu fiecare dintre ei, dar mai interesant ar fi cu amandoi deodata.

ZIUA de Cluj: Daca ramane votul pe liste si sondajele nu va trec pragul electoral, cu cine v-ati alia ca sa intrati in Parlament?

C.G.: Am trecut deja pragul electoral in perceptia publica, si nu ma bazez pe sondajele prezentate public cand spun asta. Imi pun problema cu cine ne-am putea alia pentru o guvernare performanta.

ZIUA de Cluj: Ati pronosticat, prin aprilie, la o emisiune televizata, ca, in cateva saptamani, PD va trada Alianta si se va face Guvern cu PSD-ul. Nu le prea aveti cu profetiile...

C.G.: Am spus asta in februarie prima data si profetia era valabila in conditiile in care Iliescu ar fi devenit presedintele PSD.

ZIUA de Cluj: Care este cel mai mare defect al romanilor?

C.G.: N-au un „cel mai mare defect". Problema noastra e ca inteleptii nostri sunt depasiti si lipsiti de aplomb.

ZIUA de Cluj: Dar cea mai mare calitate?

C.G.: Ca sunt romani.

ZIUA de Cluj: Cu ce ati ajutat, concret, Romania de cand sunteti om politic?

C.G.: Nu cu foarte mult, pentru ca n-am avut nici o functie administrativa pana acum. Sper sa mi se ofere prilejul s-o fac in scurt timp!