PNL traieste o frumoasa poveste de amor cu PSD in curtea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), sub nasul lui Vasile Blaga. Bogdan Draghici, fost om de incredere al presedintelui Traian Basescu, il acuza pe clujeanul Liviu Radu, secretar de stat in MAI, de implicarea in „scandalul Costea-soacra lui Mircea Geoana" si de tolerare a (re)politizarii administratiei.

Radu recunoaste cu jumatate de gura ca este amic cu cativa dintre oamenii PSD-ului care au facut jocurile sub guvernul Nastase.

Numirea lui Liviu Radu, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a UBB, in functia de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a fost, la vremea respectiva, una din surprizele „algoritmului de guvernare". Dupa zece luni de mandat, Radu este acuzat ca a tolerat ca Viorel Coifan, seful Institutului National de Administratie (INA) sa (re)politizeze administratia.

Culmea, acuzatiile vin din partea unui fost om de incredere al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Draghici, fost director in Primaria Capitalei si director adjunct al INA.

Draghici este cel care a dezvaluit ca soacra sefului PSD Mircea Geoana si-a falsificat certificatul de revolutionar. Acelasi Draghici a declarat la Realitatea TV ca, in urma scandalului, i s-a cerut expres de catre ministrul Vasile Blaga si de catre Liviu Radu sa se opreasca din dezvaluiri. Pentru ca nu s-a cumintit, Draghici a fost dat afara de la INA.

Contactat de reporterii ZIUA de Cluj, Draghici a explicat cum a functionat sistemul de presiune asupa sa. Secretarul de stat Radu, sustine Draghici, a introdus-o pe Margareta Costea, soacra lui Geoana, la cabinetul lui Blaga. Imediat dupa discutia cu soacra lui Geoana, atat ministrul, cat si Liviu Radu i-au cerut lui Draghici sa nu mai continue scandalul.

Singurul care a primit functie de la PSD

Ce legatura poate exista insa intre liberalul Radu si conducerea PSD? CV-ul secretarului de stat ascunde amanunte extrem de interesante. Desi a fost coleg cu presedintele PD Emil Boc la Facultatea de Stiinte Politice, secretarul de stat a primit recomandarea PNL pentru a intra in conducerea MAI, minister alocat prin algoritm politic democratilor.

Radu a fost consilier judetean PNL la Cluj in mandatul 1996-2000, fiind un apropiat al fostului sef al PNL Cluj, ex-deputatul Anton Ionescu.

Legaturile dintre Radu si PSD sunt mult mai stranse decat s-ar putea astepta cineva.

In intervalul 2000-2003, in plina politizare a administratiei locale de catre PSD, operatiune instrumentata de Octav Cozmanca, actualul secretar de stat a ocupat functia de director al Centrului Regional Cluj de Formare Continua pentru Administratia Publica Locala, institutie ce apartinea de Institutul National de Administratie, ghidat de acelasi Cozmanca.

Din verificarile efectuate de reporterii nostri rezulta ca Radu a fost singurul membru PNL din judetul Cluj care a ocupat o pozitie de conducere in timpul guvernarii PSD.

In dezvaluirile sale, Bogdan Draghici, care conduce acum ONG- ul „Asociatia Europa", a explicat in profunzime legaturile dintre PSD si Liviu Radu. Fostul secretar de stat PSD pe probleme de reforma in administratie, Marius Profiroiu (omul lui Cozmanca), este prieten la catarma cu liberalul Radu. Intre cei doi exista o prietenie recunoscuta public.

Mai mult, Profiroiu ii ofera consultanta lui Radu pentru ca, spune Draghici, clujeanul nu prea stie ce se petrece in administratia publica si nici nu are viziunea necesara pentru a schimba ceva in sistem.

Intr-adevar, Radu si Profiroiu apar in diverse contexte, dupa 2005, drept participanti la manifestari si programe ale MAI, spre exemplu la o conferinta de la Botosani privitoare la reforma administratiei.

Profiroiu nu mai are nici o calitate in structurile MAI, asa ca prezenta lui in programul ministerului poate fi explicata prin amicitia cu Radu. Contactat telefonic, secretarul de stat a recunoscut ca este amic cu Profiroiu, dar si cu alti membri PSD, dar si ca il cunoaste pe Mircea Geoana, ce-i drept, nu foarte bine.

Tot Radu sustine ca „nu am combinatii cu ei (PSD-istii – n.red.) si nici un fel de relatii" si ca a fost schimbat in anul 2003 din functia de director al centrului de formare al INA de la Cluj, dupa ce au inceput sa vina banii europeni catre institutie.

Sase motive pentru care Liviu Radu trebuie demis

Intr-un memoriu trimis de Bogdan Draghici ministrului Vasile Blaga, secretarului de stat Liviu Radu i se fac o serie de reprosuri si i se cere demisia.

Motivele sunt: - a protejat impostura colegului sau de partid de la conducerea INA, Vioreal Coifan, al carui frate a fost numit adjunct al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici - s-a dovedit total nepregatit pentru o asemenea functie de mare raspundere, fiind de altfel consiliat de omologul sau din epoca Cozmanca, Marius Profiroiu - nu a gestionat profesionist "Schema tinerilor profesionisti" - program al INA cu finantare externa, contribuind astfel la irosirea celor 10 milioane de euro alocate programului - a protejat incompetentii si impostorii din cadrul INA, desi erau mosteniti de la fosta guvernare si existau probe solide impotriva lor - a cerut in mod repetat ca soacra lui Mircea Geoana sa nu mai fie criticata in scandalul falsificarii certificatului de revolutionar, protejand astfel o retea de interese PSD - si-a delegat consilierul personal sa semneze in absenta sa acte oficiale, desi acest lucru nu era legal