Partidul Democrat refuza sa nominalizeze vreun candidat pentru postul de ministru al Educatiei si Cercetarii pana cand coalitia aflata la Putere va accepta sa mareasca suma de bani alocata acestui domeniu. Anuntul a fost facut, la Cluj-Napoca, de catre presedintele PD, primarul Emil Boc.

Ministrul clujean al Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, si-a anuntat demisia din cauza faptului ca Guvernul a alocat invatamantului o suma de bani mai mica decat cea alocata anul trecut. Gestul sau i-a luat prin surprindere pe politicienii romani.

Emil Boc considera ca ar fi rezonabil ca Educatia sa primeasca circa 5 la suta din Produsul Intern Brut. El a adaugat ca Miclea nu s-a consultat cu nimeni din conducerea partidului inainte de a demisiona. Liderul democrat a spus ca a fost informat de ministrul demisionar doar cu zece minute inainte de a-si depune demisia.

Totodata, presedintele PD a afirmat ca a incercat sa il determine pe Mircea Miclea sa se razgandeasca, dar ca acesta a refuzat. Boc este de parere ca Mircea Miclea nu va accepta o noua nominalizare pentru postul de ministru.

Printre argumentele invocate de liderul democrat in cele 25 de minute de conversatie telefonica s-au numarat necesitatea continuarii reformelor si a descentralizarii invatamantului, precum si sustinerea de care s-ar bucura Miclea in mediul academic.

Situatia creata in urma demisiei va fi discutata in cadrul conducerii Aliantei "D.A." si a coalitiei de guvernare, din care fac parte, alaturi de PNL si PD, UDMR si Partidul Conservator. Pana atunci, premierul Calin Popescu-Tariceanu va decide cine va conduce interimar activitatea ministerului.

Din punct de vedere legal, ministrul Mircea Miclea ar putea sa isi continue activitatea pana la numirea unui succesor sau prim-ministrul ar putea desemna un alt ministru care sa gireze activitatea Ministerului Educatiei si Cercetarii. O decizie in acest sens va fi luata de premierul Popescu-Tariceanu in urmatoarele zile.

De asemenea, Emil Boc a spus ca nu se pune problema unui schimb de ministere intre partidele din coalitia de guvernare.