Una dintre firmele din Valea Jiului controlate de afaceristul Adrian Gardean a intrat in atentia Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, dupa ce s-a constatat ca a prejudicat Statul Roman cu aproape 9 miliarde lei.

Dosarul a ajuns la IPJ dupa ce un control al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) a scos la iveala mai multe nereguli grave, cu prejudicii calculate la miliarde de lei.

Fapte de natura penala la SC "Aviatia Utilitara"

Directorul executiv al DGFP, Liviu Heius, a afirmat ca s-au constatat fapte de natura penala, legate in principal de rambursari sau cereri de rambursari de TVA neconforme cu realitatea.

Faptele s-au petrecut prin intermediul SC "Aviatia Utilitara 2000" SRL Petrosani, unde actionar majoritar este SC "Aviatia Utilitara" SA Bucuresti, ambele firme apartinand, din punct de vedere al influentei, controversatului om de afaceri Adrian Gardean.

"In acest caz este o succesiune de fapte produse in perioada 2001-2002, inclusiv de natura penala. Este vorba de rambursari de TVA, impozite neplatite la timp, dar in principal este vorba de rambursari de TVA achitate sau care urmeaza. Asteptam si noi sa vedem solutia Politiei si Parchetului pentru a continua. Trebuie sa se finalizeze partea penala a problemei", a spus Heius.

De mentionat ca, tot la capitolul "nereguli" sunt cuprinse tot felul de contracte incheiate intre cele doua firme sau cu terte societati agreate de acest "cerc" de firme.

Afaceri pe banda rulanta cu aeronave

"Aviatia Utlilitara 2000" Petrosani a intrat in atentia anchetatorilor dupa ce a efectuat o tranzactie suspecta cu aeronavele firmei-mama, adica cea din Bucuresti.

Cele doua societati se folosisera, pentru o certificare a legalitatii tranzactiei, de o asa-numita "banca" pentru care BNR a dispus inca din anul 2001 lichidarea si declansarea procedurii de faliment, respectiv Cooperativa de Credit "Eurocredit" Petrosani.

Conform datelor oficiale, un control efectuat la "Aviatia Utilitara" SA Bucuresti a scos la iveala ca firma a vandut avioane si mijloace fixe in valoare totala de 34,6 miliarde lei, din care TVA de 5,526 miliarde lei, catre societatea din Petrosani.

Tranzactia era in familie, in conditiile in care "Aviatia Utilitara" SA Bucuresti este asociat majoritar la firma din Valea Jiului, cu 99,997 la suta din capitalul social.

Dupa tranzactie, reprezentantii "Aviatiei Utilitare 2000" Petrosani au cerut la DGFP, institutie condusa la acea vreme de Vasile Rusan, rambursarea de TVA, desi firma-mama nu a achitat nici un ban catre stat la acest capitol, suma restanta fiind calculata la peste 9 miliarde lei.

Paradoxal este ca, desi faptele s-au petrecut in perioada cat director al Finantelor hunedorene a fost Vasile Rusan - un personaj controversat, implicat direct, in urma cu ceva timp, in afacerile lui Gardean - acesta nu risca absolut nimic.

Actualul sef al DGFP, Liviu Heius, a spus ca, in principiu oricine poate raspune pentru faptele sale, dar in cazul lui Rusan nu exista nici o proba, in ciuda celor sustinute in repetate randuri chiar de prefectul judetului, Marius Cristian Vladu.

Dupa ce a renuntat la fotoliul de director, Rusan a fost numit sef la serviciul Control Fiscal din cadrul directiei, functie pe care o ocupa si in prezent.

Fara legatura cu cele doua societati apartinand aceluiasi om de afaceri, directorul DGFPS a declarat ca Valea Jiului este patria afacerilor cu cantec. "Este o zona cu grad ridicat de risc din punct de vedere infrctional. Acolo intr-adevar este o problema.

Sper ca pana la sfarsitul anului sa reusesc sa pun niste oameni in functiile de conducere de la administratiile de acolo pentru a imbunatati activitatea fiscala pe Valea Jiului", a completat Heius.