Mai putin de 50 familii din Botosani isi platesc darile la bugetul local printr-unul din sistemele electronice implementate de Directia de impozite si taxe. Platile se pot face prin internet banking sau prin card, insa oamenii prefera sat stea la rind la ghiseu. Contribuabilii pun acest lucru pe seama obisnuintei.

Municipalitatea are in baza de date zeci de mii de contribuabili, care trebuie sa isi achite taxele si impozitele la bugetul local. Cu toate acestea, mai putin de 1% dintre acestia stiu sa foloseasca sistemele de plata electronice.

Oamenii prefera sa plateasca impozitele pe case sau taxele pe masini stind la rind fie pentru ca s-au obisnuit, fie pentru ca nu vor sa plateasca bancilor un comision de efectuare a platilor. Oficialii Directiei de impozite si taxe considera ca reticentaa oameniilor de a plati in sistem electronic este determinata atit de lipsa de informare, dar si de mijloacele electronice de care dispun.

"Multi nu au internet acasa si nu pot face platile. In alte tari, Primaria a incurajat cumpararea de calculatoare si conectarea la internet. Mai este o categorie, a celor care au carduri, si care nu pot face platile decit prin Banc Post, singura banca cu care noi avem incheiata o conventie", sustine Dumitru Neamtu, directorul adjunct al Directiei de Impozite si Taxe Botosani.

Anual, municipalitatea incaseaza din taxe si impozite peste doua sute de miliarde de lei. Aproape toti banii incasati de la populatie sunt obtinuti la casieriile Directiei de impozite si taxe.