ZIUA de Cluj: Considerati justificat gestul lui Mircea Miclea de a demisiona din functia de ministru al Educatiei?

Nicolae Bocsan: E foarte greu sa ma exprim, pentru ca nu cunosc detaliile. Subfinantarea este o realitate si ea trebuie stopata. In acest moment, este o mare confuzie in invatamant din cauza unei legislatii care nu a fost suficient chibzuita si dezbatuta cu universitatile si din cauza masurilor de crestere a veniturilor unor categorii de cadre didactice fara sa existe o acoperire financiara.

ZIUA de Cluj: Aceasta era modalitatea de a se rezolva problema bugetului?

N.B.: Asta nu pot sa spun, nu sunt in pozitia lui Mircea Miclea, nu stiu cum as fi reactionat. Cred ca nu sunt numai motive de aceasta natura, sa zicem financiara.

ZIUA de Cluj: Exista cauze de natura politica atunci?

N.B.: Am impresia ca lucrurile s-au impotmolit in invatamant si ca suntem intr-o situatie de criza. Probabil domnul ministru a incercat sa iasa din situatia asta printr-un gest eroic.

ZIUA de Cluj: Cum a fost, din punctul de vedere al UBB, ministeriatul lui Mircea Miclea?

N.B.: Din pacate, anumite masuri au fost bune in intentie, dar in finalizare nu e ceea ce ne-am asteptat. Cei de la minister au incurcat lucrurile, si in problema restructurarii studiilor, si in problema calitatii, si in cea a doctoratelor. Nu a fost ceea ce ar fi trebuit.

Nu vorbesc numai in numele universitatii, ci in numele intregului sistem de invatamant superior.Problema caminelor tine de mentalitate

ZIUA de Cluj: UBB a avut, anul trecut, aproximativ de 45.000 de studenti. Anul acesta numarul lor a crescut…

N.B. Da, a crescut, acum sunt 48.000.

ZIUA de Cluj: Nu sunt prea multi studenti?

N.B.: In Romania sunt prea putini studenti.

ZIUA de Cluj: Daca ar fi mai multi, universitatea ar avea posibilitatea sa ii sustina in conditiile in care oricum exista problema locurilor in camine, si nu numai?

N.B.: Care este problema caminelor? Sunt probleme, nu neg, dar sa nu absolutizam. Nu exista nicaieri in lume o universitate care sa asigure rezidente studentesti pentru toti studentii. La noi, e o mentalitate de acum 50 ani ca tot studentul sa aiba patul lui, bun, rau, si in conditii de mizerie. Noi facem acum niste rezidente moderne, le curatam pe cele vechi si le modernizam pe cat putem.

Cred ca, prin ce-am facut, si am cumparat atatea imobile si am redobandit atatea imobile, am asigurat o infrastructura adecvata. Nu neg ca nu ar fi de remediat o serie de lucruri si in materie de facilitati pentru studenti, care nu au spatii suficiente de a-si petrece timpul liber. Am cumparat o serie de terenuri, mai trebuie, dar resursele sunt limitate.

ZIUA de Cluj: Exista o serie de probleme legate de camine, cum ar fi traficul cu camere…

N.B.: Am dat dispozitii sa fie reprezentantii studentilor in Senat, sa urmareasca. Mi s-a spus ca au descoperit douazeci si ceva de afise, nu stiu daca i-au descoperit si pe cei care vor sa vanda locurile respective. Am cerut scoaterea totala a "vinovatilor" din camine si sa nu li se mai acorde niciodata, in perioada studentiei, loc in camin.

ZIUA de Cluj: Exista si administratori cu nereguli?

N.B.: Cazarea s-a facut de catre reprezentantii studentilor. Ei au facut parte din comisiile care au stabilit locurile, cei care au dreptul sa primeasca locuri in camin au fost la cazari, nu am alte dovezi ca s-ar fi facut nereguli, abuzuri sau favoritisme.

ZIUA de Cluj: Cei de la locurile nebugetate platesc o taxa, dar pentru locurile din camine au prioritate cei de la buget, indiferent de media lor. E echitabila aceasta situatie?

N.B.: Asta a fost o legislatie anterioara pe care am mostenit-o, din pacate, si acum ne cramponam de ea. Cred ca o sa discutam in toamna aceasta pentru anul viitor, poate la primavara, criterii noi care sa tina exclusiv de performanta. Media va fi cea care va conta.

ZIUA de Cluj: Acesta este primul an in care admiterea la UBB se face exclusiv pe baza de dosar. Vi se pare un sistem bun, este eficient?

N.B.: Da, este sistemul international. De sase ani facem admitere pe baza de dosar. Anul trecut numai cateva sectii au avut examene. Noi am introdus sistemul in Romania

ZIUA de Cluj: Nu scade calitatea invatamantului daca se intra doar pe baza unui dosar? Notele de la bacalaureat nu sunt intotdeauna relevante pentru calitatea elevului.

N.B.: In cea mai mare parte au fost preluati cam toti studentii care au optat pentru UBB. Principiul nostru este de a lua un numar cat mai mare de studenti pentru a da o sansa tuturor sa intre si, sigur, dupa aceea sa ridicam standardele. Nu vor termina toti, sunt universitati in care termina 60-70 % dintre cei care incep primul an.

ZIUA de Cluj: Stiti despre protestele studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice. Aveti un raspuns pentru ei?

N.B.: Am sa ma intalnesc si eu cu ei. Stiu ca suntem undeva la nivelul alocatiei per student bugetat. Cred ca au fost reprezentati in Senat si in consiliile profesorale cand s-au stabilit taxele. Atunci au fost de acord sa coboare taxa de la 2 400 la 2 000 de lei. Voi discuta si cu decanul. Sigur ca s-ar putea sa fie ceva defectiuni.

Le promit studentilor ca voi lua in considerare semnalele date prin presa. Vom avea intalniri in cursul acestor zile cu studentii.

ZIUA de Cluj: Exista posibilitatea sa scada taxa?

N.B.: Trebuie sa facem un calcul economic. Daca suma actuala este cea care acopera cheltuielile cu invatamantul per student, atunci ma tem ca e mai dificil. Trebuie sa vedem exact care sunt cheltuielile si cat se acopera din sume si atunci sa luam o decizie impreuna cu ei. Reprezentantii studentilor stiu, au fost de fata, au aprobat taxele. Eu i-am sustinut pentru dezvoltare.

S-au cumparat calculatoare moderne pentru un nou laborator in 2005, exista scoase spre achizitie calculatoare de peste 100 000 de lei noi pentru facultate, studioul de radio este finalizat. De asemenea, s-au scos spre licitatie, s-au inaintat propuneri, pentru un studio de televiziune.

ZIUA de Cluj: E primul an in care se aplica Declaratia de la Bologna. Care vor fi efectele?

N.B.: In mod normal, aplicarea Declaratiei de la Bologna ar insemna sa creasca performanta, calitatea, sa ne faca competitivi. Dupa trei ani, studentul trebuie sa lucreze in domeniul in care s-a pregatit sau sa-si perfectioneze, in urmatoarele niveluri, formatia initiala.

ZIUA de Cluj: Va fi mai eficient noul sistem?

N.B.: Nu sunt foarte sceptic, dar nici prea optimist. Eu cred ca, in virtutea unei experiente universale internationale, ar trebui sa dea rezultate. El trebuie insa gandit mai elastic decat maniera rigida si putin birocratica in care l-am realizat noi, astfel incat nu ne-am putut debarasa de vechile tare ale sistemelor anterioare.

Si sistemul nostru de invatamant este prea umflat, exista multe universitati de stat care inghit bani grei si care nu au rezolvat inca problema calitatii. Avem nevoie de universitati mari.

ZIUA de Cluj: Care ar fi solutia? Alte criterii pentru universitatile nou-infiintate?

N.B.: Da, o evaluare. Si concentrarea in mari universitati. Noi am avut un proiect pentru o universitate metropolitana, o universitate mare care sa cuprinda toate universitatile din Cluj.

ZIUA de Cluj: De ce nu s-a aplicat proiectul?

N.B.: L-am lansat, dar nu a fost agreat la momentul respectiv si nu l-am readus in discutie. Eu cred ca solutia o reprezinta universitatile mari si puternice, nu atat de mici si fara capacitatea de a dezvolta performanta.

ZIUA de Cluj: Care sunt problemele UBB la care lucrati acum?

N.B.: Sunt probleme referitoare la modul in care se aplica doctoratul de asemenea maniera incat sa ramana performant, sa gandim niste masterate internationale performante. Am vrea sa rediscutam, din punctul de vedere al metodicii, al pedagogiei universitare, si curriculum-ul.

Vrem sa trecem pe o formula mai generoasa pentru studenti, mai elastica, in care sa se regaseasca imbinate mai bine formatia teoretica cu cea practica.