Din estimari neoficiale, numarul caselor nationalizate aflate in afara litigiilor din instanta se ridica la peste 7000 de locuinte. Mai mult, arhiva electronica a Primariei a "disparut" din calculator, astfel incat, la ora actuala, orice statistica se reface la cerere, sau in functie de nevoile imediate.

Specialistii pietei imobiliare clujene estimeaza ca numarul locuintelor nationalizate, inclusiv cele aflate in litigii in instantele de judecata se ridica la peste 10 000 de locuinte. Astfel, in acest moment, aproximativ o treime dintre ele fac obiectul proceselor dintre fostii proprietari si statul roman, sau dintre fostii proprietari si chiriasi, deveniti intre timp actualii proprietari.

Restul de peste 7000 de locuinte se afla in cea mai mare parte in plin centrul Clujului si deschid o piata noua, extrem de atractiva pentru investitori, care se ridica la aproape un milion de euro. Estimarile sunt demne de a fi luate in calcul, avand in vedere ca cei mai multi dintre actualii proprietari incearca de mult timp sa le vanda, decat sa investeasca in consolidari si reamenajari.

Traditie in scumpiri la Cluj

"Oricum, nu intra toate locuintele acestea la vanzare dintr-o data. Insa nu cred ca piata se va ieftini. Dimpotriva, ma astept sa creasca preturile", spune managerul agentiei imobiliare Ancuta, Dragomir Barlean.

El spune ca, in ultimii opt ani, de cand opereaza pe piata clujeana, preturile au crescut continuu indiferent de tendintele din celelalte orase, deci nici de aceasta data lucrurile nu vor lua o alta intorsatura.

Andreas Szabo, unul dintre specialistii in piata imobiliara, spune ca scumpirile nu vor aparea imediat in piata si in orice caz nu neaparat datorita scoaterii la vanzare a acestor locuinte. El spune ca miza mare pentru aceste locuinte este tocmai faptul ca majoritatea se afla in centrul orasului si se preteaza la privatizare.

"Foarte multe pot deveni spatii de birouri, spatii comerciale, sedii de firme datorita amplasamentului lor. Cine are curaj sa riste acum si vaneaza locuinte de acest tip, care ies din prescriptia celor 10 ani, poate face bani frumosi prin revanzarea lor dupa expirarea acestui termen, adica in urmatoarele luni", spune Szabo.

De cealalta parte, Barlean spune ca e mult prea riscanta aceasta afacere si ca el nu a sfatuit pe nimeni vreodata sa riste in acest fel.

Vanzare la sub-pret

In acest moment, nimeni in Cluj nu poate estima cate locuinte nationalizate si cumparate de fostii proprietari au fost deja vandute prin metodele de eludare ale legii devenite norme de piata intre timp. "Stiu o multime de oameni care asteapta, inca, sa le poata vinde.

Dar stiu si ca s-au facut ante-contracte si alte specificatii pe la notari in vanzarea unora dintre aceste case sau apartamente", a mai spus Barlean. El spune ca, oricum, in acest moment, casele nationalizate se vand sub pretul lor normal, cu aproape 30%. "Cine stie sa se miste pe piata imobiliara va castiga, pana in 2008, foarte bine.

In ultimul timp, au venit in zona foarte multi investitori straini, care au cumparat teren si case aici sau au facut investitii. Multi sunt romani plecati la munca in strainatate, altii sunt chiar cetateni UE. Dupa estimarile noastre, in 2008 pretul unui apartament de 50-60 de metri patrati in Cluj va ajunge sa coste 100 000 de euro", a mai comentat Barlean.

In plus, Szabo spune ca pretul unei case nationalizate scoasa la vanzare imediat dupa expirarea celor zece ani nu este real. "In timp, preturile pentru zona de centru vor creste tot mai mult.

O casa cu proprietar unic, singur in curte, cu putin teren si cu front la strada va fi o comoara pentru cel care o detine si acesta, in maxim un an, ar putea lua dublu pret pe un asemenea amplasament", a mai adaugat Szabo.

Arhiva "disparuta"

Spre surpriza noastra, Primaria nu are o evidenta statistica clara a locuintelor nationalizate in acest moment.

La solicitarea numarului exact al locuintelor nationalizate si al celor vandute deja fostilor chiriasi sau retrocedate, purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, ne-a spus ca "evidenta se face la solicitare, ca urmare a faptului ca evidentele foarte bine puse la punct in 1997 au disparut din calculator".

Pana la incheierea editiei, nu ne-au parvenit datele oficiale din evidentele Primariei.

Cifrele nationalizarii

Acum, pretul unei case cu spatiu construit de 100 de metri patrati, cu o curte tot de 100 de metri patrati, cu un front la strada de aproximativ sase metri si situata in centrul Clujului, este de aproximativ 150 000 de euro.

In cateva luni, pretul ei ar putea trece de cifra de 200 000 de euro, in conditiile in care acest spatiu ar fi extrem de "vanat" de firme, sau de agentiile imobiliare, care ar ridica in locul casei din exemplul nostru un spatiu de birouri destinate inchirierilor, spun agentii imobiliari.

In urmatorii doi ani, pretul acestei case ar putea sa ajunga la 300 000 de euro, "cu conditia ca ea sa se fie cat de cat bine intretinuta, sau valoarea terenului sa fie mare", spune Barlean.