Demis in urma cu cateva zile de conducerea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, fostul protopop de Oradea, Aurel Puscas, se simte nedreptatit. El a intocmit un comunicat de presa prin care declara, printre altele, ca "totul este o nedreptate si un abuz de putere".

Comunicatul a fost citit de fiul sau, preotul Florin Puscas, cu prilejul unei conferinte de presa pe care a tinut-o, ieri, la sediul parohiei ortodoxe "Sfanta Treime".

In urma litigiului dintre Liceul Reformat "Lorantffy Zsuzsanna" si parohia ortodoxa "Sfanta Treime" pentru terenul de sport, protopopul ortodox de Oradea a fost demis.

Decizia de desfacere a contractului sau de munca a fost luata de conducerea Episcopiei Ortodoxe, fara a se invoca un motiv anume. Pe actul de demitere este precizata ca motivatie hotarirea de revocare a sa din functie, luata de Permanenta Consiliului Episcopal cu acordul celor doi episcopi.

In aceeasi zi, conducerea Episcopiei Ortodoxe a decis incredintarea sefiei protopopiatului de Oradea unui alt preot, prof. Dumitru Meghesan.Incercand ulterior sa afle cauzele demiterii sale, Aurel Puscas a aflat, verbal, de la reprezentantii Episcopiei, ca la baza hotaririi mai-marilor Episcopiei ar sta atitudinea sa de a nu dezminti niste articole publicate in mass-media locala.

Articolele s-au referit la presupuse declaratii din partea sa, potrivit carora s-ar fi facut presiuni asupra lui pentru a nu incredinta folosinta terenului de sport catre Fundatia "Mecena".Aurel Puscas precizeaza ca nu a avut ce sa dezminta, deoarece nu a facut nici o declaratie. Fiul sau, Florin Puscas, sustine ca "nimeni nu putea sa exercite presiuni asupra tatalui meu" si declara ca "sub nici o forma PRM (prin prorectorul Paul Magheru – n.n.) nu a facut nici un fel de presiune asupra noastra".

Pe de alta parte, Aurel Puscas nu reuseste sa vada ce legatura ar putea exista intre activitatea sa de protopop si problemele legate de terenul de sport, in care este implicata parohia la care este preot-paroh. El considera ca "hotarirea demiterii mele a fost premeditata" si sustine ca, atunci cand a fost luata, nu s-a tinut cont de activitatea sa indelungata de preot (42 de ani) si de protopop (20 de ani). Mai mult, fostul protopop considera ca "totul este o nedreptate si un abuz de putere". In ciuda parerii sale, Aurel Puscas precizeaza ca nu doreste sa redobandeasca functia de protopop si ca nu va ataca in nici un fel decizia Consiliului Episcopiei.

Intre ciocan si nicovala

Dupa debutul anului universitar, fiul fostului protopop, Florin Puscas, a inceput sa aiba si el probleme la Facultatea de Teologie Ortodoxa, unde detine un post de asistent si a predat morala crestina si spiritualitate ortodoxa. Mai intai I s-a spus ca va fi dat afara, iar apoi s-a revenit si i s-a comunicat in scris ca i s-a retras postul de asistent pe linie didactica si a fost numit capelan, adica duhovnic al studentilor de la teologie.

Desi a primit instiintare sa se prezinte sambata si duminica la capela pentru a prelua activitatea si a face slujba, Florin Puscas refuza acest lucru. El a intocmit o adresa de raspuns catre conducerea Facultatii de Teologie Ortodoxa, prin care precizeaza ca retragerea postului de asistent si numirea sa ca duhovnic contravine contractului de munca si constituie o modificare unilaterala a raporturilor contractuale.

Preotul ortodox este de parere ca exista o incompatibilitate intre calitatea de capelan si cea de paroh al parohiei "Sfanta Treime" si declara ca, daca ar fi acceptat propunerea facultatii, nu ar mai fi putut desfasura activitatea de preot-paroh. In contextul in care si decanul acestei facultati I-a comunicat ca nu mai sunt ore la Facultate pentru el, Florin Puscas se gandeste ca este posibil sa-si dea demisia de la Universitate.

"Nu voi renunta niciodata la functia de preot paroh", a declarat el.