Judetul Alba ar putea fi aruncat intr-un haos administrativ daca se va dovedi ca alesii locali din 56 de comune nu si-au depus la termenul legal declaratiile de avere. Acest lucru ar insemna ca toate hotararile la a caror adoptare au luat parte de la expirarea termenului, vor trebui anulate, intrucat, potrivit legii, consilierii sunt suspendati.

Legile anticoruptie nu se aplica in Alba. Declaratiile de avere ale alesilor locali din 56 de unitati administrative ale judetului nu pot fi consultate de cetateni, desi termenul-limita pana la care acestea ar fi trebuit facute publice a expirat de cateva luni (din 29 iulie 2005).

Doar 10 primarii ale unor comune au depus declarati-ile de avere ale primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeteni si functionarilor publici la Consiliul Judetean, pentru a fi facute publice.

Directorul executiv al Directiei Juridice din cadrul CJ, Liliana Negrut, a afirmat ca alesii locali care nu si-au depus declaratiile de avere si interese in termenul legal sunt suspendati automat din functii (pe care si le reiau dupa ce depun declaratiile). "Nerespectarea declaratiei privind interesele personale in termenul prevazut la art.79 atrage suspendarea de drept a mandatului, pana la depunerea declaratiei", se precizeaza la articolul 82 al Legii 393/2004 privind statutul ale-silor locali.

Teoretic, aceasta ar insemna ca toate hotararile consiliilor locale adoptate in ultimele luni prin votul celor in cauza ar trebui anulate. Pentru ca aceste hotarari sa devina, insa, nule, Prefectura ar trebui sa se sesizeze si sa le atace in contencios-administrativ, lucru care ar putea sa aduca o multime de probleme pentru fiecare localitate.