Directia Silvica Mures ar putea fi afectata grav de retrocedarea terenurilor forestiere in baza Legii 247/2005, doua treimi din angajatii institutiei riscand sa fie concediati. Pana in prezent, suprafetele revendicate depasesc cu 20 la suta suprafata reala existenta in judet, iar familiile grofilor si baronilor unguri cer intreaga suprafata acoperita cu padure de pe Valea Muresului.

Intre timp, reprezentantii Directiei Silvice constata ca investitiile de zeci de miliarde de lei facute in ultimii ani ar putea ajunge in posesia fostilor proprietari.

Sediile a doua ocoale silvice din judet in care au fost investite in ultimii trei ani aproape 20 de miliarde lei vor fi retrocedate fostilor proprietari odata cu padurile de care apartin. "Este vorba de sediile de la Lunca Bradului si Rastolita", a spus directorul Directiei Silvice, Ioan Chirtes.

Potrivit acestuia, cele doua imobile au fost retrocedate odata in baza Legii 10/1991, dupa care au fost rascumparate si s-au operat lucrarile de renovare, acum sediile urmand a fi reinapoiate in baza Legii 247/2005.

In acelasi context, directorul Directiei Silvice a spus ca dupa aplicarea prevederilor Legii 247/2005, institutia va mai avea in administrare maxim 50.000 de hectare de terenuri silvice in judet.

Aceasta suprafata se poate, insa, reduce pana la 36.000 de hectare, daca asa-numitele "domenii ale coroanei" din zona Gurghiului vor fi date in compensare pentru anumite suprafete de padure din zona limitrofa. Chirtes a mentionat, totodata, ca la ora actuala cererile de restituire a padurilor depasesc deja cu 20 la suta suprafata impadurita existenta in judet.

O situatie interesanta este, insa, cea care vizeaza padurile de pe Valea Muresului, care sunt revendicate de familiile urmasilor unor grofi si baroni unguri. "Se preconizeaza retrocedarea a circa 47.000 de hectare catre mostenitorii familiilor nobiliare Banffy si Kemeny", a mai spus directorul Directiei Silvice, Ioan Chirtes.

El a adaugat ca pentru aceeasi zona exista cereri de retrocedare a unor mari suprafete si din partea Asociatiei "Gudea-Mesterhaza", precum si din partea familiei nobiliare Bethlen.

"Valea Muresului va reveni aproape in totalitate fostilor proprietari. Vom retroceda inclusiv drumuri forestiere, chiar daca sunt construite dupa 1948, fostele sedii de cantoane existente in 1948 sau cele construite dupa acest an, care vor servi in continuare administratiei silvice", a completat Chirtes.

Acesta a mai spus ca din cei 1.200 de kilometri de drum forestier din prezent, Directia Silvica va trebui sa restituie aproape 800 de kilometri.

In ceea ce priveste viitorul Directiei Silvice, directorul institutiei a afirmat ca in cazul in care aceasta va ramane doar cu cele 36.000 de hectare de padure si nu va incheia contracte de administrare cu noii proprietari, atunci circa 400 de angajati vor fi pusi pe liber.