Singurele progrese cu care Guvernul "lauda" judetul Vrancea la Uniunea Europeana sint dosarele de coruptie instrumentate lui Marian Oprisan, Constantin Buza si altor functionari locali.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea are din nou trei dosare la procurorii anticoruptie, dupa ce dosarul cu neregulile de la SC Drumuri si Poduri SA s-a intors pentru cercetari la Departamentul National Anticoruptie

Coruptia din Vrancea pare sa ajute la integrarea in Uniunea Europeana! Dosarele in care sint/au fost cercetati Marian Oprisan si Constantin Buza, fostul director al Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea de procurorii anticoruptie sint mentionate de Guvernul Romaniei ca "factor de progres in justitie" in raportul despre progresele inregistrate de Romania in vederea aderari.

Presedintele Consiliului Judetean este vizat cu achizitionarea Complexului Caprioara, iar fostul prefect si senator Constantin Buza cu afacerea noului sediu al Casei de Asigurari de Sanatate, unde a fost director. Marian Oprisan, cu siguranta "cel mai activ baron", probabil ca nici nu-si imagineaza ca a ajuns subiect de "progres" pentru Romania prin faptele sale din "provincia europeana" Vrancea.

Presedintele CJ are acum inca un dosar la procurorii anticoruptie, cel referitor la neregulile de la SC Drumuri si Poduri SA Vrancea, care s-a reintors la DNA, dupa ce in vara fusese trimis pentru solutionare procurorilor vrinceni.

Vrancea a ajuns acolo unde nu credea nimeni si anume factor de progres privind aderarea la Uniunea Europeana. Nu este vorba insa despre o brusca evolutie in bine a "provinciei europene", ci despre faptele de coruptie de care sint acuzati mai marii sai.

Guvernul Tariceanu se "lauda" cu dosarele nstrumentate acestora la UE, la capitolul progrese in justitie, in "Addendum (iulie - septembrie 2005) la Raportul 2005 asupra progreselor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana". Dosarul lui Marian Oprisan este aratat printre dosarele investigate de PNA, cu privire "la abuz in serviciu, frauda achizitii publice, prejudiciu de peste 500.000 de euro".

Desi nu sint oferite date concrete pentru ca Marian Oprisan nu a fost pus oficial sub acuzare, este vorba cel mai probabil de afacerea Caprioara. Dupa cum se stie, pe 10 noiembrie 2004, CJ a cumparat de la Federalcoop omplexul Turistic si de Agrement "Caprioara" din Cringul Petresti pentru suma de 17,8 miliarde de lei, adica peste 500.000 de euro, suma cu care este mentionat ca fiind cercetat un presedinte de consiliu judetean.

Doua zile mai tirziu, consilierii judeteni au aprobat fara sa aiba habar, deoarece nu s-au prezentat nici un fel de documente, plata primei rate, de 3 miliarde de lei. Dupa ce "Ziarul de Vrancea" a scris despre aceasta tranzactie cel putin dubioasa, PNA a inceput cercetarile in urma plingerilor depuse, fara a le finaliza pina la aceasta data.

Camera de Conturi a confirmat aceste nereguli in urma controlului efectutat in urma cu trei luni, iar dosarul a ajuns in instanta si la PNA. Prejudiciul in acest dosar este de aproape 23 de miliarde de lei, iar alaturi de Marian Oprisan mai sint acuzati o serie de functionari din conducerea administrativa a judetului, dar si citiva primari.

"Toata lumea poate fi cercetata. La cite plingeri a facut actuala putere impotriva mea, mai e vreo problema ca ma cerceteaza PNA?", s-a intrebat Oprisan in discutia avuta ieri cu reporterii nostri. Presedintele CJ a negat ca ar fi vorba despre el in raport si a tinut sa mentioneze ca fost singurul lider politic care a cerut PNA sa fie anchetat in toate acuzatiile care i s-au adus.

Poate nu intimplator in aceasta perioada, Oprisan s-a ales cu titlul de "cel mai activ presedinte de consiliu judetean", cistigat in urma unui concurs de care nu a auzit nimeni. In strainatate se pot cumpara usor diplome in care te poti nume "cel mai cel" dintre toti, la fel cum presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a ajuns "personalitatea anului" la un moment dat.

Buza si Prunache pun umarul la integrare

Constantin Buza, fost director al CAS, fost prefect si senator PSD, este trecut si el in preambulul raportului de tara deoarece a fost trimis in judecata de PNA pentru afacerea cu noul sediul al institutiei de linga Spitalul Judetean, la care se construieste din anul 2000.

"In luna iulie 2005, procurorii PNA au finalizat urmarirea penala privind pe fostul senator si prefect Constantin Buza, precum si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, referitor la organizarea de licitatii si semnarea contractelor pentru echipamente, servicii medicale si sedii, in scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite", se arata in Raportul privind progresele de aderare.

Constantin Buza este acuzat, impreuna cu Gheorghe Bercea, de asemenea fost director al CAS Vrancea, si Emilia Trus, directorul economic al institutiei, pentru neregulile din constructia noului sediu al institutiei. Constructia i-a fost incredintata in anul 2000 firmei Aispa Stars 95, a omului de afaceri Corneliu Prunache, care fost si el trimis in judecata in acelasi dosar.

Pretul initial a fost de aproape 15 miliarde de lei, insa s-a dublat in cei citiva ani in care Corneliu Prunache s-a chinuit sa finalizeze sediul. "La ora actuala, PNA reprezinta un dialog intre putere si opozitie. Totul este mult exagerat in ceea ce ma priveste.

Chiar PNA a demonstrat ca nu era un dosar de coruptie, dar a fost mult fortat de putere. Dosarul nu a fost trimis in instanta ca dosar de coruptie, ci pentru abuz in serviciu si alte acuzatii", ne-a declarat dr. Contantin Buza, fostul director al CAS.

Dosarul "Drumuri si Poduri" mai mult s-a plimbat

Dosarul "Drumuri si Poduri" a pierdut citeva luni pe drumul dintre PNA, Parchetul Judetean si IPJ. In cauza sint cercetati Marian Oprisan, vicepresedintele CJ Mircea Diaconu, Constantin Grigorica, fostul director al Directiei Generale a Finantelor Publice, Teodor Pavel, directorul Administratiei Finantelor Publice Focsani, precum si directorii de la SC Drumuri si Poduri SA.

In luna mai, PNA a dat NUP in acest dosar in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie si l-a trimis procurorilor vrinceni pentru a cerceta celelalte acuzatii. Dosarul a fost inregistrat pe data de 22 iunie la IPJ Vrancea. Ulterior, in urma materialelor care au aparut in presa, fostul procuror general al PNA Ioan Amariei a cerut procurorilor inspectori sa verifice corectitudinea solutiei. In luna iulie, acestia au confirmat NUP-ul, insa presa a aflat abia la sfirsitul lunii trecute de acest lucru.

Motivatia Gabrielei Neagu, purtatorul de cuvint al PNA, a fost ca departamentul de inspectie s-a mutat la CSM, iar grefiera care se ocupa de dosare a fost in concediu.

"Au fost efectuate cercetari sub aspectul savirsirii infractiunilor de abuz in serviciu cu referire la Legea 78/2000- privind combaterea faptelor de coruptie, fals si uz de fals", a fost raspunsul Biroului de presa al IPJ, la o solicitare privind stadiul cercetarii dosarului. Potrivit Politiei, competenta de solutionare a fost declinata Departamenului National Anticoruptie- fostul PNA, iar dosarul a fost inaintat direct acestei institutii.

In mod surprinzator, prim procurorul Ioan Lefter ne-a declarat ca dosarul se afla inregistrat la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea ca fiind inca la IPJ. "Dosarul e inregistrat la noi si va fi instrumentat de DNA", ne-a declarat Alina Tonigaru, purtator de cuvint al DNA.

Marian Oprisan ne-a spus ca i se pare ciudat ca dosarul a ajuns inapoi la procurorii anticoruptie, dupa ce PNA a dat o solutie de NUP in luna mai.

"Deocamdata, solutia data de PNA, de NUP, este in vigoare. Ca vrea cineva sa studieze dosarul, e altceva. Cind dai in luma mai o solutie, iar in luna septembrie iei dosarul inapoi, asta ce e? Sa lasam DNA sa-si spuna cuvintul inca o data. Mai mult cred ca a fost insistenta celor de pe plan local.

Mi-a spus cineva ca l-a vazut pe domnul Serbanoiu (comandantul IPJ Vrancea- n.r.) cu dosarele in brate la PNA", ne-a declarat Marian Oprisan.

Plimbari in familie cu masina drumarilor

Marian Oprisan a fost acuzat pentru ca s-a plimbat de doua ori in Italia cu autoturismul Audi S6, in valoare de peste 65.000 de euro, cumparat de SC Drumuri si Poduri SA, impreuna cu mama sa Lucia Gherarde, Corina Trifan, directorul "Monitorului de Vrancea", dar si mama acesteia, profesoara Caliopia Cercel. Masina a fost cumparata in 2001 pentru a inspecta lucrarile din judet ale drumarilor.

Piesele de schimb si benzina au costat jumatate de miliard de lei, bani care s-au platit pe baza unor referate si nu pe baza foilor de parcurs. Din acest motiv nu se stie exact unde s-a deplasat masina cu Marian Oprisan, sau fara, fapt care nu a stirnit initial suspiciunea PNA. De asemenea, s-au scos 190 de miliarde de lei din conturile Drumuri si Poduri SA, desi acestea erau blocate pentru datorii de 60 de miliarde de lei la buget.

Doar 45 de miliarde de lei au fost platiti pentru plata salariilor, iar restul s-au dus pe plata unor obligatii, cum ar fi plata publicitatii din oficiosul PSD, a carui directoare s-a plimbat in Italia. Directorii societatii au spus ca banii s-au scos la interventia lui Marian Oprisan, care a intervenit in acest sens si pe linga sefii Finantelor locale.