Tocmai de aceea am vrut sa aflam si de ce porecle au avut parte unii dintre clujeni. Cat de mult ii reprezinta si mai ales daca pe parcursul timpului au ajuns sa fie numiti in grupul de prieteni dupa acest "nickname".

Poate lumea muzicii, mai mult decat orice, are parte de porecle. Cei mai multi dintre artisti nu isi folosesc numele adevarat ci un nume "care sa dea bine", un nume de scena. Sunt arhicunoscute, cele precum Pepe – Ionut Pascu –, Cream –Claudia –, Fuego – Paul –. Am vrut sa aflam cum sta treaba in randul unor ardeleni din muzica romaneasca.

Flavius Buzila, solistul trupei Hara recunoaste ca in liceu a avut porecla – Cretul – si, cu timpul, in grupul de prieteni a ajuns sa fie strigat intocmai. "In liceu aveam parul cret si prietenii au ajuns sa-mi spuna Cretul.

Chiar imi aduc aminte de un moment cand in gasca se discuta despre acest subiect, eram singurul care nu avea porecla si colegii se chinuiau sa-mi caute una… si au gasit. Pana si la intalnirea de 10 ani m-au prezentat dupa porecla.

Acum numai colegii de liceu cu care ma mai intalnesc, din cand in cand, imi spun Cretul, ceilalti imi spun pe numele mic", a marturisit Buzila.

Claudiu, unul dintre componentii trupei Sistem spune ca porecla pe care o are – Nasul – si dupa care este recunoscut in trupa si mai ales de fani, se trage de la o melodie pe care o asculta in liceu. "Era o melodie care se numea Nasule si care mie imi placea si de la acea melodie mi-a ramas porecla.

De altfel am si una data de prietenii maghiari si care imi place mult mai mult, cred ca mi se potriveste", a spus Claudiu.

Bateristul trupei Semnal M, Stefan Nagy este cunoscut in randul prietenilor si al fanilor drept Fane. "Nu am nici o porecla ci mai degraba un nume de alint. Toti cei care ma cunosc imi spun Fane si asa mi-a ramas, chiar si in randul fanilor", a precizat Nagy.

Lumea directorilor si a oamenilor de afaceri este si ea presarata cu diferite apelative sau porecle. Cei care au raspuns solicitarii noastre considera ca mai degraba au nume de alint, decat porecle dupa care sunt cunoscuti in randul prietenilor si al familiei.

Directorul executiv al Oficiului Judetean de Protectie a Consumatorului, Lenuta Suteu, spune ca nu are nici o porecla nici macar un nume de alint. "Eu sunt trecuta chiar Lenuta in buletin, nici macar nu imi este nume de alint – de la Elena – asa cum s-ar crede.

De fapt nici nu m-a alintat nimeni asa de mult in copilarie incat sa-mi ramana, alintul ca nume acum", a declarat Suteu.

Vasile Dolean, directorul Casei Judetene de Pensii din Cluj recunoaste ca in copilarie era alintat si strigat Vasilica. "De la Vasile prietenii imi spuneau Vasilica, dar asta cand eram mai mic.

Cu toate acestea si acum cand ma mai intalnesc cu fostii colegi de scoala, care stiu de porecla mea, imi spun Tica, plus cei din familie care cunosc chestiunea", a marturisit Dolean.

Directoarea Bibliotecii "Octavian Goga", Doina Popa a fost alintata in copilarie si nu numai, de prieteni si de familie. "Imi spuneau – Doini – pentru ca ma alintau, dar nu-mi amintesc sa fi avut vreo porecla, care sa dainuie in timp si dupa care sa fiu recunoscuta in randul celor care ma cunosc. Am ramas doar cu numele de alint", a spus Popa.

Nici directorul de la Salprest si Napoget, Eugen Veres nu crede ca are vreo porecla, nu de alta dar asa in fata nu prea ii spune nimeni in nici un fel decat pe numele mic sau pe numele de familie. "In fata nu ma porecleste nimeni, dar poate pe la spate – cine stie – sunt guri care vorbesc.

Totusi imi amintesc ca in copilarie aveam o porecla, cel putin asa cred, mi se spunea – Bulgarul – dupa originea tatalui meu", a precizat Veres.

Nici in randul unor politicieni lucrurile nu stau altfel. Unii dintre ei au mai mult nume de alint decat porecle, pe cand altii nu isi amintesc sa li se fi atribuit vreodata o porecla. Astfel, pentru pasiunea pe care o avea pentru fotbal in copilarie si ca o recunoastere a talentului manifestat pe teren, primarului Clujului, Emil Boc i se spunea Geolgaut.

Consilierul local din partea Aliantei DA PNL-PD, Ciprian Paun, spune ca nu a avut niciodata vreo porecla. "Eu nu-mi amintesc sa fi avut vreo porecla prin anii de scoala. In schimb prietenii ma strigau pe numele de alint – care poate fi considerat intr-o oarecare masura o porecla – Cici si asa am ramas si azi pentru ei", a declarat Paun.

Nicoleta Postolache, si ea consilier din partea Aliantei recunoaste ca "din cate imi amintesc nu am avut nici o porecla in copilarie si nici prin liceu sau facultate. Acum pot spune ca am - in Consiliul Local, fiind blonda, mi se spune Blonda din Consiliu.

Ce-i drept nu pe fata ci, asa, cand nu sunt prezenta, la diferite discutii dintre ceilalti consilieri", a marturisit Postolache.

Cealalta blonda din Consiliul Local, consilierul UDMR, Fekete Emoke, recunoaste ca are mai mult un nume alint sau un "nickname", decat o porecla veritabila. "Mi se spunea intr-o vreme Efi, de la citirea in engleza a initialelor numelui meu. Cat despre o porecla, care sa dainuie in timp si dupa care sa fiu recunoscuta, nu cred ca am", a incheiat consilierul UDMR.