Sute de pelerini care abia se inchinasera la sfintele moaste, dupa ore intregi de zabovit la coada, s-au ghemuit ieri noapte pe pamintul rece din curtea Mitropoliei, in speranta ca se vor putea odihni. Toti credinciosii care nu aveau unde sa doarma s-au asezat ieri pe paturi si bucati de celofan intinse pe spatiile verzi de la catedrala.

Cei flaminzi luau o imbucatura la prinz, altii, care calatorisera toata noaptea, dormeau pe saci de rafie. Unii, mai prevazatori, isi intinsesera chiar cortul, adus de acasa, sub copaci, pregatiti sa indure frigul pina vineri, la slujba cea mare. Dupa sapte ore de stat la coada, de la noua dimineata, Georgeta si-a scos pe iarba rosiile, piinea si salamul, ca n-a mincat decuseara.

„N-am venit chiar de departe, de la Birlad sintem, dar n-avem unde dormi, asa ca o sa stam aici la noapte. In biserica e cald, dar pe la 2-3 noaptea te dau afara, din cite stiu eu, nu e voie sa dormi acolo". Cu ea au venit fiica si nepoata, care vor dormi si ele afara, in frigul de octombrie.

„Nu ne-a intrebat nimeni daca avem unde sa stam, nici daca avem ce minca, dar noi avem plasuta noastra, n-am venit cu mina goala. Daca ai credinta, rabzi si mai multe nopti de frig, numai sa ajungi la Sfinta", mai spune batrina, care vine pentru a nu stiu cita oara la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Fara credinta nu rezisti la coada"

Daca miercuri noaptea doar citiva pelerini dormeau in curtea Mitropoliei, ieri spatiile verzi se dovedisera neincapatoare. Intirziatii isi gasisera culcus si pe scarile de ciment, stringindu-se sa gaseasca un pic de caldura. Doua bucurestence si-au dat incaltarile jos si asculta slujba proiectata pe ecranele mari din curte. „A fost frig azi-noapte, dar ne-am descurcat.

De fiecare data cind e o sarbatoare mai mare, cum e asta sau Sf. Dumitru, noi vrem sa fim la hram, asa ca mergem prin toata tara. Daca nu ai credinta, nu rezisti nici citeva ore la coada", spune una dintre ele, care si-a ocupat locul pe iarba pentru inca o noapte.

Cu toate ca ar fi trebuit sa-i intrebe cineva de sanatate, nici unul dintre crestinii ghemuiti pe sacii lui de rafie nu se plinge si nu asteapta adapost sau mese de la autoritati, ci doar ajutor de la Sfinta.

PF Teoctist a primit titlul de Doctor Honoris Causa din mina rectorului Universitatii „Al. I. Cuza"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Al. I. Cuza". Titlul i-a fost inminat de rectorul institutiei, Dumitru Oprea, care a precizat ca aceasta distinctie a fost acordata in semn de recunoastere a sprijinului pe care Patriarhul l-a dat Iasului de-a lungul timpului.

Acesta a precizat ca Preafericitul Teoctist, fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a absolvit in anul 1948 cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a acestei universitati. Oferirea titlului este prilejuita si de implinirea a 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, a 80 de ani de patriarhat si a 90 de ani de viata ai conducatorului Bisericii Ortodoxe Romane.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a tinut sa rosteasca „laudatio", trecind in revista toate studiile, functiile si distinctiile primite de Patriarh de-a lungul vietii. Preafericitul Teoctist s-a nascut la Tocileni, judetul Botosani, in 1915, intr-o familie cu zece copii, si de aproape 20 de ani este Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Nu mai putin de sapte universitati, printre care si una din Lublin, i-au acordat pina acum titlul de Doctor Honoris Causa.