Dupa "Confesiunile unui gardian", un roman ce dezvaluie lumea puscariilor din Romania, de dinainte de 1989, dar si de dupa, "Lordul Baltag", aduce in prim plan povestea aievea a unui personaj celebru al Scolii de Dresaj de la Sibiu, din cadrul Ministerului de Interne, precum si a atmosferei din acele vremuri, din interiorul scolilor de militie.

Istoria aparitiei acestei carti, lansata ieri la Polul cultural din cadrul librariei Diverta-Universitatii, poate la randul ei sa constituie subiect de un roman. "Daca ar fi aparut acest text in filele uni jurnal din Baia Mare, asa cum era preconizat, astazi poate nu ar mai fi aparut sub forma unei carti.

Tot ce este scris acolo sunt intamplari adevarate, chiar si acea poveste de dragoste, o dragoste intre om si animal, relatie dintre doi parteneri", recunoaste autorul.

Baltag este un caine-lup celebru, care a servit in cadrul Militiei judetului Sibiu, renumit nu numai pentru calitatile sale profesionale, ci si pentru cele artistice, fiind prezent in trei productii romanesti: "Trei zile si trei nopti", "Prieten fara grai" si "Un august in flacari".

Insasi actrita Irina Petrescu a spus despre el ca este un suflet extraordinar, fiind cucerita, pe timpul filmarilor, de acest caine-lup, cu totul deosebit.

Baltag este un caine "mai mult om decat animal". Este contraponderea caracterului sincer al unui animal, fata de cel al omului, mereu in schimbare. "Cainele nu poate sa minta, nu poate sa insele, ele este drept si cinstit… El stie din instinct cand nu este dorit, dar stie cand e iubit si atunci e capabil de sacrificii nebanuite", scrie Chertitie in textul cartii.

Unul din capitolele cartii, "Mistretii rosii", releva amanunte despre activitatea colonelului Petrescu, fratele Elenei Ceausescu, un personaj cinic, un adevarat tortionar, dupa cum spune autorul cartii.

Detalii interesante ne sunt oferite si despre acel poligon secret aflat in subteranele inchisorii Rahova. "Cartea este intr-un fel neterminata. Astfel, se cere si volumul al doilea, unde Titi, cel care l-a dresat pe Baltag, va fi trimis la inchisoare de acel colonel Petrescu, si care, in cele din urma, va fi razbunat", a subliniat Chertitie. Finalul este remarcabil si totodata emotionant.

Un caine moare mult mai greu in sufletele noastre, decat un om. "L-au dus heruvimii la Domnul… Asa cum statea cu Baltag in brate, Titi parea o statuie a deznadejdii, care asteapta in tacere, vremea razbunarii", scrie autorul in final.