Rezultatul analizelor recoltate de la pasarile contaminate din Ceamurlia de Jos si trimise la Londra a fost transant: in Romania exista virusul gripei aviare H5N1. Pana la ora actuala insa, se pare ca nici o persoana nu a fost contaminata cu virusul gripei aviare.

Mai mult, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a dat asigurari ca pe o raza de 10 kilometri in jurul localitatii Ceamurlia de Jos, din judetul Tulcea, analizele probelor recent recoltate au iesit negative, fapt ce arata ca pericolul a fost depasit. Chiar si asa, autoritatile locale au fost atentionate sa instituie masuri de siguranta.

In cursul serii de sambata, 15 octombrie a.c., in cadrul Prefecturii Constanta a avut loc intrunirea Comandamentului Judetean Antiepizootic, care a dispus instituirea cordoanelor antiepizootice in localitatile Cernavoda si Harsova. Rezultatele analizelor efectuate la Londra confirma faptul ca virusul descoperit la Ceamurlia de Jos este ramura asiatica a virusului gripei aviare H5N1.

Daca punerea sub carantina a localitatii a dat rezultatele scontate, nefiind inregistrate alte decese cauzate de gripa aviara, alte doua focare au fost descoperite in acest week-end in Delta Dunarii, la Maliuc si Vulturul, fiind suspectat si Obretinul Mic. Focarele sunt pe cale sa fie eliminate, dupa cum anunta autoritatile.

Astfel, daca la Vulturul au fost sacrificate toate pasarile, fiind vorba de o localitate cu 70 de familii, urmeaza ca in cursul zilei de azi sa fie eradicat si focarul de la Maliuc. La nivelul judetului Constanta, desi catalogat drept zona de risc maxim, prefectul Danut Culetu si directorul Directiei Sanitar Veterinare, Grigore Mertoiu, considera ca situatia este sub control.

Pe langa faptul ca au fost instituite cordoanele antiepizootice la Cernavoda si Harsova, la care participa atat inspectori veterinari si lucratori ai fortelor de ordine, pentru stoparea tranzitului de pasari si produse din pasare, cat si pentru dezinfectarea masinilor ce parasesc judetul nostru, Directia de Sanatate Publica a precizat ca vaccinarea persoanelor cu vaccinul antigripal a fost realizata in partea nordica a judetului in proportie de 50%, fiind vaccinati si lucratorii din fermele de pasari si locuitorii din jurul Lacului Sinoe. Mai mult, potrivit afirmatiilor Mihaelei Dinisov, director adjunct al DSP, a fost solicitat de la Ministerul Sanatatii, suplimentarea cu 15.000 de doze de vaccin.

Potrivit ministrului Sanatatii, farmaciile sunt de vina pentru lipsa vaccinurilor

Si reprezentantii Ministerului Sanatatii au dat asigurari in cursul zilei de ieri ca va fi marit numarul dozelor de vaccinuri alocate vaccinarii gratuite a populatiei, de la 1,5 milioane la 2,5 milioane, cu precadere in zonele cu risc maxim de contaminare cu virusul gripei aviare.

Mai mult, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a precizat ca inca de la sfarsitul saptamanii trecute au fost distribuite medicamente antivirale in zonele afectate, urmand sa mai fie distribuite inca 50.000 de doze de medicamente antivirale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii va mai trimite trei experti in cursul acestei saptamani, care urmeaza sa se exprime, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, daca masurile luate pana la ora actuala sunt eficiente si ce se mai poate face. De asemenea, OMS va asigura Romaniei inca 5.000 de doze de medicamente antivirale, dintre care 1.000 gratuite.

Mai mult, pentru o solutionare cat mai rapida a situatiei, Eugen Nicolaescu a precizat ca se va trece la triajul epidemiologic al populatiei din Ceamurlia si Maliuc, pentru a fi identificate persoanele care ar avea nevoie de aceste vaccinuri.

Cat priveste criza de vaccinuri antigripale din farmacii, Eugen Nicolaescu a tinut sa precizeze ca nu este grija Ministerul Sanatatii, in conditiile in care farmaciile sunt institutii private si trebuie sa-si asigure singure aprovizionarea.

In alta ordine de idei, inspectorii sanitar veterinari constanteni si lucratorii de Politie s-au deplasat in cursul diminetii de duminica la Basarabi, Cobadin si Scarisoru, unde au fost organizate targuri de animale, pentru a veghea la respectarea interdictiei comertului cu pasari.

De asemenea, prefectul Danut Culetu a tinut sa precizeze ca la nivelul Constantei nu exista nici un risc de contaminare a persoanelor cu virusul gripei aviare, desi pana la ora actuala au fost descoperite 27 de pasari, majoritatea migratoare, decedate. Nu mai departe de sambata, 15 octombrie a.c., au fost descoperiti doi pelicani morti la Agigea.

Un moment de agitatie a fost creat duminica, 16 octombrie a.c., cand un grup de gaste a fost vazut plimbandu-se nestingherit in preajma localitatii constantene Vadu Oii, in conditiile in care dispozitiile de la Ministerul Agriculturii erau ca pasarile sa fie tinute inchise in ograzi, tocmai pentru a fi evitate noi contaminari