O persoana devine cunoscuta public prin actiunile sale, insa identitatea ii ramane intiparita in memoria colectivitatilor prin nume. Nume pe care unii-l poarta cu mandrie, altii cu resemnare, in functie de inspiratia ori lipsa de inspiratie pe care parintii au avut-o atunci cand i-au botezat.

Multi dintre noi purtam nume a caror semnificatie poate ca nici nu o cunoastem sau nici macar nu i-am acordat vreo importanta.

GAZETA a realizat o documentare menita sa va dezvaluie ce anume inseamna, conform dictionarelor de specialitate, numelor purtate de catre unii dintre politicienii nostrii, oameni pe care i-am ales sa ne reprezinte.

Numele unei persoane ne poate spune, de multe ori, importante lucruri despre originea, trasaturile, caracterul sau defectele sale, ori ale stramosilor. In antichitate, exista chiar o legatura de factura esoterica intre persoana si numele pe care aceasta il purta.

Cercetand mai multe dictionare etimologice si onomastice, care tratau originea si semnificatia numelor si prenumelor, GAZETA a descoperit mai multe denumiri care au semnificatii curioase, dintre care unele starnesc chiar hazul.

Lui Filip ii plac caii

Daca am fi scrie ca Oradea este condusa de un „iubitor al cailor, tare precum o stanca", poate ca prea putini dintre concetatenii nostri ar sti despre cine anume este vorba. Insa, subiectul in discutie e chiar primarul Petru Filip.

Daca studiem etimologia cuvantului Filip, aflam ca provine din grecescul Philippos format din cuvintele „phil" – iubitor si „hippos" – cal. Prenumele Petru provine din onomastica crestina insemnand, in vechime, piatra, roca sau stanca.

In aproape totala apartenenta cu caracteristicile etimologice ale numelui sefului sau de partid, Vasile Petrut, consilier local al democratilor e si el o „piatra" dura in fruntea legislativului oradean.

Nu departe este si Radu Pentie, omul de afaceri al carui nume de familie este tot un derivat al lui Petru, deci tot o „stanca".

Numele senatorului PD, Radu Tarle inseamna, dupa dictionar „bucuros un pic sau o tara". Radu provenind din slavona din „rad", inseamna bucuros, iar Tarle se pare ca ar veni de la „tara" din expresia „stai o tara, stai un pic".

Deci, daca ar fi sa-l catalogam pe „aerianul" parlamentar de Bihor care s-a cam facut de ras cam de cate ori a aparut in fata presei locale, Tarle ar fi un politician bucuros dar care cam sta cate-o tara. De ce, poate nici el nu stia pana ce nu am descoperit noi in dictionarul etimologic.

Numele Groza ar fi acelasi cu Grozea care ar insemna „groaza", iar Mihai, nume biblic din ebraicul „Miha’ El" format din „mi" - cine, „ke" – ca si „El" (Dumnezeu n.a.) abreviere de la "Elhoim".

Mai pe intelesul tuturor, numele si prenumele viceprimarului Oradiei ar insemna pe de-o parte „ingrozit" sau „cel care seamana groaza", dar totodata si foarte mandru, ca si un Dumnezeu.

Democratii se mai pot lauda ca au la Consiliul Judetean Bihor o „coroana nerusinata". Este vorba despre nimeni altul decat Stefan Seremi. Numele provine din greaca, de la „Stephanos" ceea ce inseamna „coroana", iar Seremi ar fi posibil sa provina din „Seremet" (turca veche) care ar inseamna „nerusinat".

Punand capat alesilor PD din bihor amintim ca „tarta" ar insemna „basina", cu toate scuzele de rigoare pentru Marcel Tarta, al carui prenume pare a proveni din „Marcus" – „ciocan" si care poarta pe de-a intregul un nume si prenume care l-ar defini drept un „ciocan basinos".

Trecand putin la esicherul politic national, democratii au in frunte un „tap", pentru ca Boc ar proveni de la germanul „Bock", adica tap. Imprumutat in limba romana „boc"semnifica un ciot de lemn, sau un scaunel folosit de catre fierari.

Peremistii sunt draci, bucatari si garbovi

Presedintele Partidului Romania Mare, filiala Oradea, Mihai Drecin are un nume care provine din „Dracea" care este similarul lui „Drac" sau „drac". Asta, in vreme ce tribunul din PRM poarta numele de Vadim care provine din rusa „vadit", ceea ce inseamna „a disputa" sau „a calomnia", atribute care poate il si caracterizeaza pe acel ce le poarta.

In frunte la Bihor, Paul Magheru este un „mic bucatar". Numele de „Magher" provine din germana si inseamna „bucatar", iar „paullus" defineste in latina adjecivul „mic".

Florian Pantea este un alunecos, dupa caracteristicile etimologice ale numelui sau, Pantea provenind din „"panta", dar si din „Pintea", de la expresia „a da pinteni cailor". Un alt inteles ar fi „pinte" – o unitate de masura aproximativ egala cu un litru.

PRM are, printre altele, si un „cocosat". Pentru ca numele lui Garba ar proveni de la „spinare, spate indoit sau garbov". Iar, culmea culmilor, tot PRM ar avea inregimentat printre vicepresedintii judeteni chiar si un soldat din cavaleria ungureasca, „husar", pe nume Sorin Husasan.

Serac e o floare, iar Sarb e taran

Liderii Partidului Social Democrat Bihor au si ei nume deosebit de colorate. Astfel Ghilea ar veni de la bulgarul „Glia", ceea ce in romaneste a dat „glie" (pamant); Gavrila vine din ebraica de la „Gabri El" – Dumnezeu a fost puternic.

Ceea ce s-ar traduce ca vicele CJ Bihor ar fi cam legat de glia puterii ce atrage si banul public, atat in timpul Consiliului Local cat si in timpul Consiliului Judetean, indiferent cine ar fi la putere.

Florian Serac are un prenume ce vine din latinescul „flos, floris – floare", dar nu este deloc asa de sarac precum invoca semnificatia numelui sau.

In PSD am avut parte si de o „miriste" de la ungurescul „taro", reprezentata de ex-prefectului Tarau, in vreme ce Numele lui Alexandru Retegan inseamna „livada" sau „pasune cu iarba", de la ungurescul „ret", din care se pare ca provine.

„Alexein" este de la greci si inseamna „a apara", „aparator al poporului sau" si „aner, andros" – barbat, luptator.

Deputatul Gheorghe Sarb ar fi, dupa dictionar, un „taran", provenind de la grecul „Georgeos".

PSD este si nitel „ametit", pentru ca Ioan Mang are prenumele provenind, se pare, din cuvantul „Yehohanan", care insemna in ebraica – „Iahve a avut mila". Numele de Mang inseamna si „om incapatanat".

Claudiu Pop are un nume cu rezonante bisericesti pentru ca provine din „popa" adica „popa", iar Claudiu din latinescul "Claudius" – „schiop", de la verbul „claudicare" – „a schiopata". Tanarul deputat ar putea fi caracterizat dupa aceste explicatii drept un parlamentar „popa schiop".

Ioan Mintas are numele ce provine din „mintenas, imediat", daca nu „mintean" – haina taraneasca barbateasca.

Fostul partid de guvernamant mai are si o „piele" pe post de purtator de cuvant, pentru ca numele lui Ioan Chelemen ar veni de la „Chiliman" si de la regionalismul „chele", adica piele.

Si, pentru ca meniul PSD sa fie unul complet, punem si putin „chiper" (piper reg.), de la consilierul judetean Floare Chipea.

Conservatorul care a dat-o-n bara

Poate cea mai ciudata rezonanta dintre toate numele si prenumele politicienilor locali o are identitatea nominala a lui Octavian Bara. Daca politicianul conservator para ca a dat-o-n „bara" precum spune si propriul sau numele, prenumele vine sa-l ridiculizeze o taruca.

Pentru ca Octavian vine din grecescul cuvant similar, reprezentand de fapt o asociere din „octo" – „opt" si „anus" – ani, insemnand „opt ani", sau „al optulea nascut". Asa dar, politicianul care asigura acum interimatul la conducerea filialei judetene pare un ip care opt ani a cam dat-o-n bara.

Filiala conservatoare este si cam „pustiita" sau „pustie", isinuare lansata de numele fostului presedinte Gheorghe Pusta.

Prefectul „bolovan"

In Partidul National Liberal, filiala judeteana e reprezentata cu cinste, la nivel de conducere in structurile statului, de prefectul „boloban". Si, asta, nu pentru ca am vrea sa-l ridiculizam gratit pe reprezentantul Guvernului in teritoriu, insa o face propriul sau nume.

Bolojan provine, ca si nume, din „Bolohan - bolovan" iar Ilie din limba ebraica - „Elijah", prin asocierea „El" si "Yahve", ambele nume ale divinitatii, traducandu-se "Dumnezeu este adevaratul Dumnezeu".

Tot printre liberali un sef de filiala al carui prenume Cornel (deputatul Cornel Popa n.a.) vine de la „Cornelius" si se pare ca provine din substantivul latin „cornicula" – „cioara".

Cum le sta bine liberalilor au printre ei si un „boier", care este deputatul Boeriu cu un prenume „victorios" - Victor.

Presedintele liberal si premierul Romaniei nu a scapat nici el basma curata din asocierea interpretativa data de explicatiile dictionaristice vizavi de numele si prenumele pe care le poarta. Tariceanu provine din „tare, taricel".

Adica, nici tare, dar nici moale, cam cum ii sta bine unui politician scos in bataia pustii drept carne de tun.