Dupa rusinea patita de cei care scot saptamanalul „Bihoreanul", ar fi trebuit sa aiba decenta sa nu mai urle o vreme.

Dupa ce colega lor, Liliana Sime, era prinsa cu banii din santaj in poseta si a scapat de arest numai dupa mari interventii si cu motivatii umanitare, ar fi fost cazul ca acesti fatarnici sa nu-si mai umfle muschii falsi, de justitiari din cartier.

Cand ei stiu bine ca ancheta penala a fost blocata tocmai la timp ca sa nu se ajunga la alti beneficiari ai banilor, aflati chiar in conducerea saptamanalului, cu care Sime impartea prada, trebuia sa auzim mai rar de unii dintre ei, cum ar fi Florin Ciucas, de exemplu! Nu era cazul ca - dupa ce GAZETA a dovedit ca santajul din Sinmartin nu a fost singurul caz in care Sime era scoasa la inaintare si trimisa la produs - acest ziar compromis sa se erijeze in arbitru si judecator al presei locale.

Si aceasta nu e totul! Din investigatiile GAZETEI, am descoperit ca unii dintre redactorii acestei publicatii si-au inceput ucenicia in materia scrisului la comanda in compania unor infractori ce abia mai tarziu au devenit notorii! Actele si inscrisurile demonstreaza ca in „afaceri" cu ei au intrat si politicieni locali controversati, dar si arabi - dovediti abia acum ca spioni sau agenti straini - precum si mari evazionisti autohtoni, carora „intransigentii" de azi le pupau mana pentru o paine! Ce credibilitate mai pot sa aiba astfel de oameni?

Din caseta redactionala a primului numar din „Bihoreanul", doar Mircea Chirila, Florin Ciucas si Florin Budea au mai rezistat pana acum.

Ne intereseaza primii doi, nu numai pentru ca s-au insurubat din start la conducerea saptamanalului, ci, in special, pentru ca i-am regasit implicati si in destinele rocambolesti ale unui cotidian local.

La scurta vreme, venind din aceeasi pepiniera, li s-a alaturat la saptamanal si Vasile Boitos, care le-a ramas alaturi pana in prezent, ca redactor sef adjunct.

Pepiniera arabo-kaghebista

SC MULTIPRINT SA a fost infiintata si inmatriculata la Registrul Comertului in 1993, avand ca principal obiect de activitate editarea cotidianului „Jurnal bihorean". Pana in decembrie 1998, asociatii firmei au fost: AKTAA COMPANY IMPEX SRL, PALMIRA PRODIMPEX SRL, Olar Olimpiu, Tripon Angel, Boitos Vasile, Chirila Mircea si Gripp Stefan.

In data de 20.05.1999, firma PALMIRA „se retrage" si intra in asociere nemijlocita persoana fizica Mustafa Ghazwan Aktaa. De fapt, era o simpla formalitate, pentru ca si PALMIRA era controlata tot de afaceristul sirian.

Ce aveau in comun Mircea Chirila si Vasile Boitos cu arabul contrabandist si agent KGB-FSB, astfel incat „sa puna" – vorba personajului Bihorel, intruchipat de primul – de o afacere in presa? Era atat de naiv reporterul de investigatii Florin Ciucas, de la acelasi cotidian, incat sa nu inteleaga jocurile de interese si presiune mediatica in care era folosit de patronul agent sirian, KGB-FSB, ca berbec?

Tunurile familiei Aktaa

Ani la rand, scandalurile declansate in jurul oamenilor de afaceri arabi au tinut prima pagina a ziarelor.

Incepand cu Fathi Taher si Zaher Iskandarani si terminand cu Omar Hayssam si Mohammad Munaf, afaceristii arabi s-au evidentiat prin afacerile explozive derulate, infloritoare la inceput si abandonate brusc, inglodate in datorii enorme la bugetul statului roman.

Asociatul si patronul din perioada respectiva a ziaristilor de azi de la „Bihoreanul" a actionat dupa acelasi algoritm.

Mustafa Aktaa si fratele lui, Radwan Aktaa, au fost protagonistii mai multor dosare penale incepand chiar din perioada interesului manifestat de ei fata de presa si colaborarea cu un Chirila, cu Ciucas sau Boitos. In majoritatea li se imputau afaceri nelegale si acte de contrabanda cu prejudici foarte mari.

Ziaristi, la baza teroristi

Abia recenta „rapire" a celor trei jurnalisti romani din Irak a acutizat si la noi „problema araba". Asa cum s-a dovedit, aceasta a fost planuita si realizata cu contributia decisiva a unor agenti arabi rezidenti in Romania.

Reversul l-a constituit faptul ca a atras atentia opiniei publice asupra oamenilor de afaceri arabi stabiliti in Romania si asupra modului in care acestia au ajuns miliardari.

Actorii principali ai actului terorist, libanezul Mohammad Murad si sirianul Omar Hayssam, fac parte din categoria miliardarilor arabi controversati din Romania, numele lor aparand in presa in legatura cu valurile de contrabanda cu tigari, alcool si cafea de la inceputul anilor ’90, in care a fost implicat - pentru zona de nord-vest a tarii - si Mustafa Aktaa, asociatul si patronul de atunci al lui Chirila, Boitos si Ciucas. Ce-i drept, rolul fratilor Aktaa a fost mult mai marginal in derularea actelor de contrabanda, dar cu atat mai expus.

Sumele imense investite in astfel de operatiuni apartineau altor „coledgi" din aceeasi framantata zona geografica. Fratii Aktaa au figurat insa ca titulari nemijlociti ai declaratiilor vamale falsificate prin subevaluare sau prin schimbarea denumirii marfurilor importate fraudulos.

De aceea, de altfel, au si cazut in plasa justitiei inca de la inceputul anilor ’90, de cand dateaza colaborarea lor cu actualii „justitiari" de carton de la „Bihoreanul"

Omul invizibil

Ani in sir, romanasii de la MULTIPRINT SA i-au facut toate hatarurile asociatului si patronului lor, contrabandistul spion sirian Mustafa Aktaa.

Desi publica anchete virulente impotriva celor ce-i incomodau stapanii, Ciucas Florin-Danut, nascut la 5 septembrie, in Reghin, fiul lui Aurel si Floarea, nu figureaza ca angajat cu carte de munca la Aktaa, preferand sa salveze aparentele de onorabilitate cu calitatea de corespondent local al Societatii „R" – SA Bucuresti, pana la 1 ianuarie 2001, cand s-a transferat „in interesul serviciului, cf. art.69 din Codul muncii si art. 11(a) din Legea 1/1970" ca redactor sef la SC PUBLIMEDIA INTERNATIONAL" SA, cu un salariu de 4.278.401 lei.

Un salariu cam mic pentru redactorul-sef al unui saptamanal care si-a propus sa se ia la tranta cu maharii locali si cu coruptia din sistem! Nici sperante oficiale sa-i cresca salariul nu mai are Ciucas: desi figureaza si acum in aceasta calitate de conducator al ziarului, in cartea lui de munca s-a mentionat ca i s-a „desfacut contractul de munca in baza dispozitiei art. 129 din Codul muncii", prin decizia nr. 103/26.02.2003!

Nu-i de mirare ca o Liliana Sime, subordonata si mana lui dreapta, s-a „descurcat" singura, santajand in stanga si dreapta pana a fost prinsa de procurori cu banii marcati in poseta! De la data respectiva nu mai sunt alte mentiuni in carnetul lui de munca ca ar mai fi angajat la firma care editeaza

„Bihoreanul", dar, asemenea perioadei in care parea invizibil in actele firmei lui Aktaa, continua sa detina calitatea de redactor-sef al saptamanalului.

Autoritatile stiau

Rolul destinat publicatiei editate de SC MULTIPRINT SA Oradea de catre asociatii acestei firme nu a trecut neobservat in mediile oficiale.

Pentru salvarea agentului sirian si in vederea prelungirii sejurului sau pe teritoriul Romaniei, „Jurnal bihorean" avea, in perioada respectiva, sarcina de a-i descuraja pe cei care se apropiau de afacerile necurate ale retelei.

Citam dintr-un raport informativ ce a ajuns pe masa Primului ministru si a Presedintelui Romaniei: „Atacurile in presa sunt facute in Jurnal bihorean, ziar care apartine unui personaj insolit al lumii interlope bihorene, cetateanul sirian Mustafa Aktaa, subiect al dosarului 377/1994 al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, privitor la activitati de contrabanda care se confirma"...

Se mai mentioneaza, printre alte fapte grave, demne sa ocupe timpul primilor oameni din stat, ca „un ziarist al J.b., Florin Ciucas, circula in strainatate" cu personaje compromise, implicate in jocuri si afaceri foarte murdare!

Carnetul, lista si registrul

Mircea Chirila nu s-a limitat la statutul de simplu asociat cu agentul secret sirian, ci a fost chiar directorul adjunct al firmei, lucrand nemijlocit cu contrabandistul Aktaa.

La 1 octombrie 2000, el s-a transferat „in interes de serviciu" la SC PRO SPORT SA Bucuresti si, din 1 ianuarie 2001, in carnetul sau de munca figureaza drept redactor sef la „Bihoreanul".

Ca nu a functionat acest sistem bi-cefal, ori s-au urmarit alte scopuri, pe care doar le intuim, nu stim, dar si lui Chirila i se desface contractul de munca in 28.02.2003, ca si lui Ciucas, insa ziarul merge mai departe in aceeasi formula in care el este directorul acestuia.

Mai interesanta ni se pare ucenicia lui, a lui Ciucas si Boitos, in presa alaturi si de alte personaje controversate ce apar succesiv pe lista asociatilor sai, furnizata de registrul comertului: evazionistul Viorel Stiube, Kiss Alexandru si Biro Rozalia.

Veti vedea ca nici aceste asocieri nu sunt cele mai fericite, de unde concluzia ca nici Chirila nu are prea buna mana la astfel de treburi! Bineinteles, nici Ciucas, desi o exerseaza des.

Lista GAZETEI

Agentii arabi pregatiti la unitatile militare speciale de la Baneasa sau Branesti - teroristii din 22-23 decembrie 1989 - erau ofiteri de securitate romani care aveau in subordine ofiteri romani. GAZETA de Cluj a publicat in premiera lista, din care noi i-am selectat p

- Omar Hayssam, agent sirian, SRI-KGB, CIA.

A finantat PSD, membru PSD, (este adus in Romania in 1980 de unchiul sau Mahmud Farzat, seful serviciilor secrete siriene din Europa de Est), si dupa decembrie 1989 a avut sarcina de la Moscova-KGB sa participe la reglarea unor raporturi de putere in Romania, avand sprijin politic si logistic din partea PSD si SRI-SIE–KGB;

- Mohamed Munaf, agent irakian, SRI-KGB, CIA;

- Kamel Kader, agent palestinian, SRI-KGB. Lider al studentilor palestinieni din Romania, membru al grupurilor teroriste Al Fatah si Abu Nidal, combatant al Frontului de Vest din Liban, membru al OEP

- Zaher Iskandarani, agent sirian, SRI-KGB, om de legatura al serviciilor de informatii siriene si sovietice-ruse KGB;

- Jabri Tabizi, agent sirian, SRI-KGB;

- Radwan Aktaa, agent sirian, SRI-KGB;

-Mustafa Ghazwan Aktaa, agent sirian, SRI-KGB

Joi, 13 octombrie 2005, a continuat la Judecatoria Oradea procesul „Sime-santaj prin presa" cu vizonarea-audierea casetelor si altor inregistrari pe banda magnetica.

Instanta a constatat autenticitatea acestora si calitatea foarte buna a probelor ce dovedesc infractiunea flagranta in care a fost surprinsa subordonata lui Florin Ciucas.

Datele rezultate din aceste probe stiintifice se coroboreaza perfect cu declaratiile martorilor si a persoanei santajate de ziarista de la „Bihoreanul", contrazicand total apararea fostei ziariste Liliana Sime

Principalul flux de cetateni arabi inspre Romania l-a reprezentat studentii din Irak, Siria, Liban sau Iordania, care au luat cu asalt marile centre universitare in perioada anilor ’80. Datele neoficiale arata ca prin Romania au trecut aproximativ o jumatate de milion de studenti arabi.

O incercare de a explica logic acest fapt se poate baza pe relatiile extrem de bune pe care le intretinea regimul Ceausescu cu tarile din Orientul Mijlociu, dar si afacerile care se puteau dezvolta sub umbrela fostei Securitati.

Dupa 1989 lucrurile s-au schimbat in mod substantial, numarul studentilor arabi scazand vertiginos. Multi dintre fostii studenti au ramas in tara, s-au casatorit si au inceput afaceri aici, exemplul clasic fiind Omar Hayssam, cel care a acumulat o avere de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Mohammad Murad se situeaza pe locul trei intr-un top neoficial al celor mai bogati afaceristi arabi din Romania, dupa Fathi Taher si Omar Hayssam.

Cum lista fostilor asociati ai ziaristilor care fac actualmente „Bihoreanul" continua cu megaevazionistul Viorel Stiube, dar si cu liderul UDMR Kiss Alexandru si cu actualul viceprimar Biro Rozalia, iar documentatia noatra este deosebit de ampla, ramane sa continuam in numerele viitoare dezvaluirile GAZETEI despre acesti jalnici justitiari de carton si cumetriile lor penale.

Nu trebuie sa ramanem la nivelul aparentelor: in aceiasi agitati ani ’90, Kiss a fost arestat, iar Biro Rozalia a fost asociata lui Tamasdan Gabriel, cunoscut sub porecla „Gabi Dinamita", condamnat si dat in urmarire generala pana nu demult! Putintica rabdare!