Timp de patru ani, sub Guvernul PSD, pe vremea cand la carma armatei romane se afla Ioan Mircea Pascu, "abonatii" banului public, in urma asa ziselor licitatii organizate de MapN erau apropiatii ministrului Apararii.

Odata cu schimbarea titularului Ministerului Apararii Nationale, lucrurile par sa nu se fi schimbat. Vorba aceea "pleaca ai nostri, vin ai nostri". Sub carma lui Teodor Atanasiu, MapN pompeaza, cu titlu de cstigatori ai licitatiilor organizate de Minister, zeci de miliarde de lei, in aceleasi conturi ca pe vremea lui Ioan Mircea Pascu.

Biserica si armata raman institutiile in care romanii au cea mai mare incredere. Armata romana, prin MApN beneficiaza de unul dintre cele mai consistente bugete din PIB. Mai mult, in contextul alinierii la NATO, armata romana are nevoie de fonduri suplimentare pentru achizitionarea utilitatilor in vederea alinierii armatei noastre la cerintele Nord Atlantice.

Daca sub guvernarea PSD, in presa locala si centrala au curs tone de cerneala pentru articolele care aratau in mod obiectiv modul in care se organiyau licitatiile armatei pentru achizitionarea diverselor utilitati, sub guvernarea Aliantei D.A. PNL-PD lucrurile nu s-au schimbhat apropae deloc.

Timp de patru ani, sub Guvernul PSD, pe vremea cnd la carma armatei romane se afla Ioan Mircea Pascu, "abonatii" banului public, in urma asa ziselor licitatii organizate de MapN erau apropiatii ministrului Apararii. Odata cu schimbarea titularului Ministerului Apararii Nationale, lucrurile par sa nu se fi schimbat.

Vorba aceea "pleaca ai nostri, vin ai nostri". Sub carma lui Teodor Atanasiu, MapN pompeaza, cu titlu de cstigatori ai licitatiilor organizate de Minister, zeci de miliarde de lei, in aceleasi conturi ca pe vremea lui Ioan Mircea Pascu.

O scurta trecere in revista a licitatiilor organizate de MapN in perioada iunie-septembrie 2005 (pentru diverse utilitati, beneficiare fiind unitatile militare din tara) demonstreaza faptul ca societatea de asigurari ARDAF (condusa de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender), firma de constructii Castrum Corporation din Negresti Oas, sau Rompetrolul lui Dinu

Patriciu au ramas conectate la sursa sigura de rotunjire a veniturilor, numita bugetul armatei.

Beneficiarul lucrarilor de contructii- Castrum Corporation

Unul dintre afaceristii proveniti din Negresti-Oas este multimilionarul in dolari Gheorghe Mois, care dirijeazala grupul de firme Castrum Grup. Compania controleaza noua societati raspandite in intreaga tara, iar domeniile de activitate ale acestora cuprind o gama larga, de la constructii la localizarea autovehiculelor prin satelit.

Castrum Corporation Negresti-Oas, "firma mama", specializata in constructii de cladiri si de geniu, a castigat numeroase contracte de achizitii publice, astfel incat, potrivit portofoliului afisat chiar de conducerea societatii pe site-ul propriu, dedu"em ca banul public a intrat cu mare generozitate in conturile acesteia.

Sub guvernul PSD si mandatul lui Ioan Mircea Pascu, Castrum Corporation a avut ca parteneri Ministerul Internelor, MApN, Ministerul Justitiei, al Educatiei si Cercetarii si nu in ultimul rand, pe cel al Transporturilor, iar licitatiile au fost castigate detasat.

Castrum Corporation SRL a fost infiintatain 1992 de Gheorghe Mois, un inginer din Negresti-Oas, emigrat in SUA. Pe parcurs, "firma mama" a acaparat mai multe fabrici din tara, scoase la privatizare de FPS si APAPS.

Beneficiar al procesului de privatizaretinitiat de Statul Roman, Mois a ajuns in scurt timp unul dintre milionarii in dolari ai perioadei post-decembriste, alaturi de personaje ca Vuza, Tender si alti privilegiati ai sistemului.

In urma unei investitii de 12.000 de USD, Gheorghe Mois a infiintat Oas Corporation, firma de reparatii si constructii, care a functionat putin timp.

In 1992, a infiintat la Negresti Oas firma de constructii Castrum Corporation, din care s-a dezvoltat apoi Castrum Electric, specializata in constructii-montaje electroenergetice. Conform declaratiilor lui Mois aparute intr-o revista financiara, cele doua firme au avut in anul 2002 aproximativ 10 milioane de dolari cifra de afaceri.

Castrum Corporation si Castrum Electric au facut lucrari pentru scoli din judetul Maramures, reabilitari de drumuri nationale, reparatii de tribunale si unitati militare, au instalat 2.000 de kilometri de cablu pentru RomTelecom si piloni pentru Conex si Dialog.

In 1998, Castrum Corporation a inceput sa cumpere societati scoase la privatizare in diverse domenii.

Castrum detine jumatate din compania de taximetre Auto Cobalcescu din Bucuresti si este dealer Renault .

Grupul a mai achizitionat societatile Metecom Satu Mare (comert de produse nealimentare si inchirieri de spatii comerciale), Vastex Vaslui (filatura, tesatorie si confectii) si Saturn Satu Mare (constructii de masini si prelucrarea metalelor).

In plus, holding-ul lui Mois mai cuprinde firma Econsult (produse software) si SAS Grup (localizare autovehicule prin satelit).

Anul 2002 a reprezentat perioada de gratie a celor douaSRL-uri provenite din Negresti-Oas. Contractele de achizitii publice au fost semnate de Mois in flux continuu. Unul dintre acestea a fost incheiat la data de 20.03.2002 cu SC Distrigaz Sud SA Bucuresti pentru lucrari de "Imbunatatire a alimentarii cu gaze naturale zona sos. Chitilei (intre bd.

Bucurestii Noi si sos. Chitilei nr. 240) – Bucuresti. Contractul de peste 14 miliarde de lei a fost castigat de Castrum Corporation, in defavoarea celorlalti nouaparticipanti la licitatie. Criteriul de selectie a fost pretul cel mai scazut.

Un alt exemplu pentru modul in care Castrum a reusit sa se "raporteze" la bugetul de stat il reprezinta contractul de 24 de miliarde de lei castigat in 19.09.2002.

De aceasta data, Castrum a fost favoritul Ministerului de Interne, care prin UM 0673 Bucuresti i-a atribuit contractul de executie a lucrarii de investitie "Consolidare si modernizare imobil situat in strada stirbei Voda nr. 24, sectorul 1, Bucuresti". Procedura aplicata de acesta data a fost licitatia restransa.

72 miliarde de lei pentru Castrum dintr-o strigare

Schimbarea puterii nu a afectat afacerilor societatii satmarene. SI asta pentru ca, chiar daca la carma Ministerului Apararii locul lui Ioan Mircea Pascu a fost luat de Teodor Athanasiu, Castrum Corporation continua sa fie beneficiarul unor licitatii organizate de acest Minister si nu numai, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza.

Astfel, in data de 4 august, licitatia pentru lucrari de recompartimentare a parterului Caminului de Garnizoana a Unitatii Militare 02547 din Bucuresti este atribuita Castrum Corporation. Potrivit informatiilor MapN, la licitatie au participat doi ofertatI, criteriu de desemnare al castigatorului fiind pretul cel mai mic.

Iar pretul cel mai mic ce urmeaya sa fie virat in conturile societatii lui Mois este de 729.874,8 RON, adica peste 72 de miliarde de lei.

Autoritatea contractantas Ministerul Apararii Nationale, prin U.M.02547 Bucuresti, situata in str. Slt Godeanu C-tin nr.2-4, sector1, Bucuresti, CF 4192804, tel.- fax& 667.20.98

2. Procedura aplicata& licitatie publicadeschisa$

3. Data semnarii contractului de furnizare& 04.08.2005

4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractelor de furnizare& oferta cea mai avantajoasadin punct de vedere tehnico-economic

5. Numarul de oferte primite& 2 (doua) oferte

6. Denumirea si adresa ofertantului castigator& S.C. CASTRUM CORPORATION S.R.L. -Str. Scanteii nr.1-A, localitatea Negresti-Oas, judetul Satu Mares

7. Categoria lucrarilor executate&

-lucrari de recompartimentare a parterului Caminului de Garnizoana, pentru pavilion AX 10, tronsoanele C si D din cazarma 3370 Targovistes

8. Pretul contractului& 729.874,8 RON

9. nu este cazul.

10. nu este cazul.

11. Data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a VI-a - Achizitii publice, a anuntului de participare& 09.06.2005

12. Data transmiterii anuntului de atribuire catre regia Autonoma "Monitorul oficial