Sambata, ora 9,45, SJ-01-GUV parcheaza in fata Palatului Administrativ din municipiul Zalau. Ora 11,00, sute de delegati se aduna in sala mare de sedinte a Consiliului Judetean, la lucrarile Consiliului Judetean de Coordonare al organizatiei PD Salaj, care are scopul de a desemna componenta Biroului Permanent Judetean si conducerea PD Salaj pentru urmatorii trei ani.

Pentru functia de presedinte, candidat unic, pentru functia de presedinte executiv primarul Zalaului, Radu Capilnasiu la concurenta cu prefectul de Salaj, Andrei Todea, pentru functia de secretar executiv Lucian Bode „alearga" de unul singur, 14 candidati pentru 10 functii de vicepresedinte si 21 de candidati pentru 14 functii de secretari.

Delegati la lucrarile CJC al organizatiei judetene a Partidului Democrat, mai putini decat la CLC al organizatiei PD Zalau. in jurul a 235 de delegati.

La masa prezidiului s-au asezat Viorel Stanca, presedintele PD Salaj, vicepresedintii Andrei Todea, Lucian Bode, Dumitru Chis, Onorica Abrudan, presedintele organizatiei de femei a PD Salaj, Claudiu Barsan, presedintele organizatiei de tineret a PD, presedintele PD Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, Marcel Zaharia, Zamfir Branduse si Mircea Ghiurco, presedintele PD Zalau.

Delegatul Biroului Permanent National al PD a fost secretarul executiv al acestuia, Gheorghe Falca, vicepresedinte PD Arad si primar al municipiului Arad.

Invitati din breasla

In preambulul lucrarilor consiliului, au luat cuvantul invitatii reprezentanti ai partidelor politice, atat a celor din Coalitie, cat si din opozitie, dar si din afara partidelor parlamentare. Corin Penciuc, presedintele PNL Salaj, a subliniat, in fata alegatorilor din PD, ca „Alianta si Coalitia functioneaza foarte bine".

Cel care i-a urmat la tribuna, Augustin Precup, presedintele filialei Salaj a PC, a intarit aceste afirmatii si le-a urat pedistilor sa „traiti asa cum v-ati propus, sa traiti bine", nu inainte de a remarca ca PD Salaj s-a intarit prin „transferurile" facute in „minimercato".

Deputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, le-a urat succes in noul partid simpatizantilor si fostilor membri PSD pe care i-a recunoscut in sala. Iuliu Nosa a spus ca Partidul Democrat „asteapta oameni de valoare" si si-a exprimat speranta ca decizia delegatilor luata prin vot „va face ca relatiile dintre PD si PSD sa continue pe baza unor principii mult mai corecte".

Virgil Turcas, presedintele PPCD (PNtCD) Salaj, si-a exprimat de asemenea speranta ca cei ce vor fi alesi isi vor insusi principiile si valorile doctrinei populare, spre care s-a reorientat PD in urma cu ceva vreme. Presedintele Actiunii Populare Salaj, Cristian Pop le-a transmis „tuturor mult succes dupa ce veti fi alesi si sa nu uitati de Actiunea Populara"... Nici un reprezentant al UDMR nu a fost prezent in sala.

Raport 2001-2005

Presedintele organizatiei judetene, Viorel Stanca, a prezentat raportul de activitate din perioada mandatului sau, structurat pe doua etape: I - PD in opozitie si II - PD la putere...

Realizari in ambele etape: „toti, eroi ai luptei in opozitie", de la 700 de membri, la 304.000 in 2005, un prefect, un presedinte de Consiliu Judetean, un primar de municipiu, 7 consilieri judeteni, 18 primari si 109 consilieri locali. In prezent „PD este considerat partidul cel mai unit, cel mai puternic, in ciuda PSD si a altor partide de pe esichierul politic salajean".

Alte realizari ale PD Salaj de cand se afla la guvernare - numirea unor oameni competenti si de valoare la conducerea unor servicii deconcentrate: Inspectoratul Scolar, Agentia pentru Protectia Mediului, Casa Judeteana de Pensii, „Vasile Filip la SC Electrica SA"...

Platforme-program

Candidatul la presedintia BPJ al PD Salaj a prezentat o platforma-program inspirata cel putin de titlul platformei presedintelui PD, Emil Boc - „Romania prospera, Romania democrata".

Din platforma lui Viorel Stanca: „crearea de locuri de munca, servicii performante, protectie sociala extinsa si activa, justitie independenta, accesibila si moderna", „oameni alesi si promovati pe criterii de valoare, concentrati pe lupta impotriva coruptiei" etc.

Radu Capilnasiu, candidat la funtia de presedinte executiv, a prezentat o platforma-program, elaborata impreuna cu primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, platforma care a avut ca punct de plecare cateva din problemele identificate in interiorul partidului: „modul de gestionare a puterii, imbunatatirea relatiilor politice cu celelalte partide din Coalitie, atragerea unor alegatori din Salaj din bazinul crestin-democrat, intalniri cu asociatii profesionale si sindicale, intalniri cu alesii locali pentru atragerea de fonduri nerambursabile, analiza semestriala a activitatii si starii organizatiilor locale, pentru a le motiva".

Radu Capilnasiu a mentionat ca oamenii care au adus cele mai multe voturi pentru PD in campaniile electorale nu se regasesc in structurile partidului.

Elogii presedintelui

Alte luari de cuvant ale candidatilor la diverse functii, elogii presedintelui.

„Viorel Stanca este un lider ferm, niciodata n-a fost dictator; fara fermitate si fara disciplina nu exista coeziune in partid, iar noi nu putem face fiecare ce ne trece capul" - Andrei Todea, candidat la functia de presedinte executiv;

„Dati-mi voie sa fac parte din echipa de conducere, din echipa domnului Viorel Stanca" - Zamfir Branduse, candidat la functia de vicepresedinte;

„Performanta inseamna disciplina, iar o data cu venirea domnului Stanca in fruntea partidului ne-am obisnuit cu disciplina. Am fost si vom fi un partid unit" - Dumitru Chis, candidat la functia de vicepresedinte.

PD – Partidul Dictatorial

Printre atatea elogii, multe pe care nu le-am amintit, s-a mai strecurat un discurs lucid, realist, un avertisment: „Sunt un dusman infocat al orice inseamna totalitarism (...). Privesc ca un simulacru aceste alegeri, pentru ca buletinele de vot au fost deja impartite in teritoriu si vor castiga «cei care trebuie» (...). Acestea nu mai sunt alegeri, sunt impuneri.

Va cer sa votati cum va dicteaza inima, pentru ca altfel Partidul Democrat risca sa devina Partidul Dictatorial" – Ioan Nicolae Costea (Tano).

Perle a la Todea

„Candidez intr-o echipa... cum ar fi o caruta cu trei cai din care doi merg intr-o parte si unul in alta parte? Candidez la functia de presedinte executiv pentru a intregi aceasta echipa!"

„Faptul ca ma aflu astazi in fata dumneavoastra imi da noi aripi si adrenalina ma face sa ma simt mai aproape de voi toti. Va iubesc pe toti!"

Rezultatele votului

Presedinte: Viorel Stanca - 209 din 234

Presedinte executiv: Andrei Todea 180, Radu Capilnasiu 45

Secretar general: Lucian Bode - 212

Vicepresedinti alesi: Ioan Abrudan, Zamfir Branduse, Dumitru Chis, Vasile Lazar, Dumitru Petrus, Cosmin Vasile Petruta, Daniela Pop, Ioan Rosan, Septimiu Turcas si Marcel Zaharia

Secretari alesi: Flaviu Ciortea, Emilia Cozma, Ioan Hategan, Gheorghe Lup, Dan Maxim, Gheorghe Marcus, Gheorghe Mandras, Alexandru Muresan, Ilie Opris, Marioara Robu, Romeo Sarca, Traian Stanca, Ionel Stanean, Dorel Vancea

Presedinte Comisia judeteana de revizie si control: Simona Imre

Presedinte Comisia judeteana de etica si litigii: Dorel Papita

Trezorier: Oana Ilea

Discursuri finale

Viorel Stanca, reales presedinte al organizatiei judetene a PD, a multumit delegatilor pentru ca l-au ales si pentru ca au ales „si echipa pentru promovarea platformei. Va promitem ca lucrurile vor merge in directia in care vrem noi".

Gheorghe Falca, secretar executiv al BPN al PD a reluat in discursul de incheiere ideea ca organizatia trebuie sa se gandeasca, la fiecare proces electiv, la viziunea asupra partidului in viitor, ca oamenii care primesc voturi de la oameni sunt foarte importanti, ca oamenii tineri care sunt in administratie sunt foarte importanti si a concretizat spunand ca „Domnul primar al municipiului Zalau nu trebuie sa fie un om pierdut pentru organizatia PD. Nu ma pot bucura ca primarul municipiului nu este intr-o structura, dar a avut contracandidat pe domnul prefect. PD n-are voie, insa, sa piarda oameni... Tara va fi administrata de catre primari din 2007, primarii vor fi oamenii cei mai importanti. Tenta noastra de a fi un partid al primarilor trebuie sa mearga inainte".

Falca a observat ca alesii nu si-au fixat un obiectiv pentru 2008 si a apreciat ca „Daca ati fi avut inca un element in echipa v-ati fi bucurat mai mult".

S-a ingropat securea?

De la „major" in „do minor" au trecut aprecierile presedintelui Viorel Stanca fata de „framantarile" dinaintea alegerilor, expuse in conferinta de presa de dupa alegeri.

„Am asistat cu totii la o tendinta de confiscare a partidului de catre un grup de pedisti nemultumiti, in frunte cu Girdan (Emanoil, fost vicepresedinte al PD Zalau, n.r.), pentru faptul ca eu si domnul prefect Todea am refuzat sa le aparam ilegalitatile din pozitia din care suntem.

Domnul Girdan a reusit cu cultul penticostal sa realizeze o constructie menita sa ma darame pe mine si l-au folosit pe Radu (Capilnasiu, n.r.) ca varf de lance", a explicat Viorel Stanca; dupa care ceea ce i s-a intamplat lui Capilnasiu a fost interpretat ca „vot de sanctiune pentru oarecare deviere politica".

Presedintele PD Salaj a afirmat, ba chiar i-a promis delegatului BPN, ca „vom face tot ce putem ca sa-l aducem in matca lui normala, promit domnului Falca, prin ceea ce putem, sa-l recuperam pe Radu Capilnasiu".

Conditionat: va fi invitat la sedintele BPJ, va fi confruntata platforma-program prezentata la alegerile locale cu realizarile din administratie si „daca demonstreaza ca se subordoneaza partidului"...

Stanca a recunoscut si propria greseala in derularea evenimentelor care au precedat alegerile in organizatiile municipala si judeteana ale PD: „Cred ca am gresit eu ca l-am lasat din mana (pe Radu Capilnasiu, n.r.)". Andrei Todea a venit cu specificarea ca „atata timp cat voi fi presedinte executiv al PD voi milita pentru echilibru si unitatea partidului.

Radu Capilnasiu va face parte din echipa noastra, pentru ca nu putem lasa un primar al PD in afara structurilor".

Gheorghe Falca, delegat de catre BPN la lucrarile Consiliului Judetean de Coordonare al PD Salaj, a mentionat ca rolul sau continua: „voi incerca sa armonizez lucrurile pentru ca orasul si judetul dumneavoastra merita o echipa sudata".

In prezenta lui Andrei Todea, presedintele executiv ales, a lui Lucian Bode, secretar general ales si a delegatului Biroului Permanent National al PD, presedintele organizatiei judetene, Viorel Stanca, a declarat: „Razboiul, daca a fost unul, s-a terminat astazi".

Gheorghe Falca

Este primar al municipiului Arad, vicepresedinte al BPJ Arad, secretar executiv al PD, a fost presedinte al organizatiei de tineret a PD pana in 2001; printre altele a predat Politologie la Universitatea din Arad.

Neoficial: A fost delegat la lucrarile Consiliului Judetean de Coordonare al PD Salaj doar cu doua zile inainte si a reusit sa discute cu candidatii doar cu cateva ore inaintea alegerilor.

Tot neoficial, a propus echipei „castigatoare" ca, dupa ce castiga si multumeste pentru incredere, Todea sa se retraga in favoarea lui Radu Capilnasiu, in perspectiva in care va intra in vigoare si noua Lege a prefectului care le interzice prefectilor si subprefectilor activitatea politica.

Tot intr-un cadru informal, Gheorghe Falca a spus ca s-a „speriat de povestirile SF prezentate de Viorel Stanca in conferinta de presa".

De culoare, alb - negru

In conferinta de presa, Stanca a mentionat ziarul nostru ca parte a unui „complot" ce viza debarcarea sa din functie. La finalul conferintei de presa, Stanca a revenit la sentimente mai bune, exprimandu-se respectul si consideratia fata de toti ziaristii si patronii ziarelor locale.

Buletinele de vot au fost numerotate. Asa ca este foarte posibil ca staff-ul PD Salaj sa stie aproape exact cine cu cine a votat. Curios ca nimeni din sala nu a ridicat aceasta problema.

Discursul col. Manaila a starnit rumoare si aplauze in sala. „Vad fesenisti in sala!"…