"Tatucul" partidului, fostul lider absolut Ion Iliescu, neimpacat cu exilarea sa in planul doi, incearca sa-si rezolve frustrarile prin atacuri periodice la adresa actualilor lideri ai partidului. Principalele acuze ale batranului aparatcik vin sa intareasca convingerea, deja incetatenita in randul opiniei publice, de partid corupt, in care lideri corupti inca se afla in pozitii cheie.

Potrivit lui Ion Iliescu "schimbarea", respectiv reformarea promisa in momentul congresului din aprilie de catre noua echipa social-democrata in frunte cu Ioan Rus si Mircea Geoana a esuat lamentabil, lucru observat de altfel si de majoritatea analistilor si comentatorilor politici.

Daca in cazul lui Ion Iliescu criticile sunt lipsite de credibilitate, deoarece sunt rezultatul frustrarii, formatorii de opinie au destula credibilitate deoarece au fost primii care au salutat schimbarea de la varful PSD, asteptand ca reforma enuntata de asa-numitul "Grup de la Cluj" sa continue prin promovarea esalonului doi al partidului in functii esentiale si mai ales vizibile de catre

opinia publica. Pe de o parte, PSD are nevoie in acest moment de oameni din esalonul doi, a caror imagine publica nu este compromisa la nivel mediatic (public) de guvernarea trecuta, iar pe de alta parte este nevoie de indivizi cu experienta (care sa reziste) la "tranta" politica, capabili sa asigure o contrapondere reala la asaltul continuu al presedintelui Basescu.

Cu siguranta insa liderii de tip D.I.P., Mitrea, Stanoiu, Hrebenciuc, Oprisan sau Mazare nu ar mai trebui sa iasa in fata, cel putin in urmatorii doi ani, deoarece se confunda cu imaginea "celui mai corupt regim politic din istoria Romaniei" - eticheta atribuita de catre presa si incetatenita in randul opiniei publice.

In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, care continua sa ramana vectorul principal de imagine a social democratilor, acesta continua sa ramana un caz absolut special.

Pe de o parte, fostul premier social-democrat este perceput ca un adevarat simbol al coruptiei romanesti, imagine creata in special de vectorii de imagine ai actualei puteri in timpul anului electoral 2004, ajutati din plin de comportamentul avut de Nastase, atata timp cat s-a aflat in fruntea guvernarii PSD, iar pe de alta parte, acelasi Nastase este considerat ca fiind cel mai bun premier din istoria Romaniei. Pentru moment, din pacate, calitatile de manager cu mana de fier si lider veritabil, ale fostului "el lider maximo" al fostului partid de guvernamant, sunt estompate de imaginea publica de "arogant", "arghirofil" si mai ales "corupt", intretinuta din plin de liderii portocalii si in special de presedintele Basescu.

Cu toate aceste atribute putin magulitoare, Nastase s-a dovedit in perioada scursa de la Congresul din aprilie si pana acum, ca fiind singurul lider PSD capabil sa tina piept asaltului actualilor guvernanti.

Noua putere portocalie, incapabila din pacate sa guverneze coerent si eficient Romania, a gasit o solutie "magica" de a-si justifica incapacitatea guvernamentala, aruncand vina propriilor nerealizari pe seama sistemului controlat inca de fostul "partid stat" PSD.

Rand pe rand, presedintele Basescu, liderul PD, Emil Boc, premierul Tariceanu sau o serie de ministri reprezentativi ai acualului Cabinet au atacat structurile pedeserizate si incremenite, potrivit acestora, din cauza carora, chipurile, politicile Aliantei D.A. nu pot fi implementate coerent si mai ales eficient.

PSD a reactionat la adresa asaltului puterii in special prin vocea presedintelui executiv, Adrian Nastase, care ce-i drept a fost principalul paratraznet al atacurilor puterii.

Miron Mitrea, desi detine a treia functie ca importanta in cadrul partidului, cea de secretar general si Ioan Rus actualul prim-vicepresedinte, de facto al PSD (a adunat cele mai multe voturi in cadrul congresului din aprilie) au preferat sa adopte o politica de noncombat in aceste 6 luni.

Fostul ministru al Transporturilor a adoptat aceasta politica din ratiuni de autoaparare, avand in vedere clinchetele catuselor care se auzeau dinspre PNA, iar fostul ministru de Interne a preferat, la sfaturile lui Vasile Dincu, sa-si autoconserve imaginea publica destul de buna pe care o are. Rus a refuzat bataliile post-electorale lasandu-l pe Nastase si Geoana sa-si erodeze imaginea.

Pentru moment, gestul liderului "grupului de la Cluj" poate fi etichetat, de catre membrii si simpatizantii PSD, drept unul las, avand in vedere ca PSD a trebuit sa ramana si in aceasta perioada in centrul opiniei publice, fara a avea parte, insa, si de aportul liderului ardelean.

Pe viitor, Ioan Rus poate sa castige nesperat in cadrul partidului, ramanand, practic, singurul lider PSD de calibru, neimplicat in scandaluri de coruptie si cu imaginea nealterata de "razboaiele de gherila" uzuale cu liderii actualei puteri.

Celalalt promotor al schimbarii, sau mai corect spus, rezultat al promovarii schimbarii, Mircea Geoana, reprezinta cea mai mare deziluzie politica a acestui an. Competitorul lui Ion Iliescu a reusit, in cateva luni, sa-si dovedeasca lipsa de substanta, atingandu-si, practic, pragul maxim de incompetenta.

Privit cu simpatie de presa si avand o imagine buna, de fost ministru de Externe competent, Geoana si-a dezamagit atat sustinatorii din interiorul partidului cat si pe cei din afara acestuia. Lider fara aplomb si fara forta, presedintele PSD a netezit, doar, drumul lui Adrian Nastase spre recunoasterea ca lider veritabil al social-democratilor aflati in opozitie.

Desi a castigat presedintia PSD la un scor care ar fi trebuit sa-i asigure linistea si recunoasterea in cadrul partidului, Geoana nu a stiut sa profite sau a fost boicotat de catre "baronii PSD" inca influenti. Mircea Geoana a fost si este considerat in continuare de catre acestia doar o solutie de compromis, un prostanac, indepartarea sa din fruntea partidului fiind doar o chestiune de timp.

Situatia confuza existenta la nivelul PSD si lipsa unor lideri acceptati si credibili, convine de minune actualei puteri care, pana in acest moment, nu are un competitor serios in cazul unor viitoare alegeri anticipate.

Oricat de prost si de lipsit de profesionalism continua sa guverneze puterea portocalie, optinuile opiniei publice se vor orienta foarte greu spre principalul partid de opozitie, PSD, atata timp cat imaginea publica a acestuia este, evident, alterata de catre lideri compromisi sau acuzati de coruptie!