Majoritatea primariilor din judet nu mai au nevoie de bani pentru ajutoare sociale sau chiar au prea multi. Pentru prima data dupa aparitia legii venitului minim garantat, prin care fiecarei persoane fara nici un cistig i se asigura o suma lunara de la bugetul de stat, Botosanii inregistreaza un excedent la acest capitol.

Consiliul Judetean (CJ) a intocmit o situatie financiara din care reiese ca la sfirsitul anului administratia va ramine cu circa 10 miliarde lei vechi necheltuite din banii care i s-au alocat pentru achitarea ajutoarelor sociale.

Au fost luate in calcul toate dosarele existente in plata la inceputul lunii octombrie si sumele disponibile si astfel a rezultat ca sint prea multi bani destinati saracilor.

25 de primarii au un excedent la acest capitol, altele 23 nu mai au nevoie de nici un leu, sumele de care dispun acoperindu-le integral necesarul, iar la restul le mai trebuie ceva bani, care vor fi redistributi insa de la cele care au prea mult. Chiar si dupa aceasta operatiune, tot vor mai ramine necheltuite la 31 decembrie in jurul a 10 miliarde lei vechi.

Explicatia principala a fenomenului este probabil alocarea unei sume uriase de la bugetul de stat pentru acest capitol bugetar. Judetul a primit pentru anul in curs 218 miliarde lei vechi pentru venit minim garantat, adica de trei-patru ori peste ce se repartizase pentru 2003 si 2004.

Bugetul pe 2005 a fost facut de PSD in preajma campaniei electorale si a avut in consecinta un pronuntat caracter social. Pe de alta parte, unii dintre primarii instalati in vara anului trecut au dispus efectuarea de noi anchete la beneficiari si au descoperit ca o multime dintre acestia nu se incadrau in prevederile legale si au fost scosi din plata.

"Unii erau plecati in strainatate, altii aveau animalele si tot ceea ce inseamna sursa de venit trecute pe alte persoane. Nu e o rusine sa spunem adevarul: in campania electorala se dadeau bani, dar munca deloc ", afirma Dumitru Chelariu, primarul de Pomirla.

In comuna numarul beneficiarilor s-a injumatatit dupa efectuarea unor noi anchete, aplicindu-se chiar si amenzi celor care au dat declaratii neconforme cu realitatea. Aceeasi situatie s-a inregistrat si la Botosani, unde in urma actiunii s-a creat cel mai mare excedent din tot judetul la acest capitol, 3,2 miliarde lei vechi.

Ajutoarele sociale constituie unicul capitol bugetar unde vor ramine bani disponibili la sfirsitul anului. Conform aceleiasi situatii, primariile nu au acoperite necesitatile pentru salariile cadrelor didactice, pentru burse si insotitorii persoanelor cu handicap.

Totodata, unele administratii locale intimpina dificultati in sustinerea unor cheltuieli curente, precum plata curentului sau achizitionarea lemnelor de foc.

Toate acestea releva o proiectie bugetara deficitara si o secatuire a fondurilor pe seama cheltuielilor de ordin social. Desi ii ramin circa 10 miliarde lei vechi de la venitul minim garantat, CJ nu va putea sa le redistribuie catre invatamint sau persoane cu handicap, adica acolo unde exsita un deficit, pentru ca ar fi acuzat de deturnare de fonduri.

Banii ramasi trebuie returnati bugetului de stat. "Ar fi bine daca am putea imparti noi banii pe capitole pentru ca stim mult mai bine care sint necesitatile localitatilor ", afirma Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ. Acesta crede totusi ca odata cu venirea sezonului rece va creste numarul beneficiarilor de ajutoare sociale.