Clujeana Liliana Solomon, 41 de ani, a devenit peste noapte una dintre cele mai puternice femei din business-ul romanesc. La mijlocul saptamanii trecute, Liliana, stabilita la Londra, a primit postul de director executiv (CEO) al operatorului Connex, divizie a celui mai mare operator de telefonie mobila din lume, grupul britanic Vodafone.

Decizia a starnit uimire, Liliana fiind prima romanca numita in cea mai inalta functie executiva a operatorului de la care anul acesta se asteapta venituri de peste un miliard de dolari, in prezent Connex avand peste 5 milioane de clienti.

Anterior, Connex fusese condusa de Ted Lattimore, presedinte si director executiv al Connex. Ultimul dintre cei doi si-a anuntat retragerea din ambele companii, Lili Solomon urmand sa preia efectiv functia de CEO Connex de la Lattimore incepand cu 1 noiembrie.

Liliana Solomon a fost director financiar la firma de telecomunicatii Cable& Wireless, divizia Marea Birtanie, director financiar la o companie de telefonie mobila T-Mobile din Marea Britanie si vicepresedinte executiv al diviziei management din Deutsche Telekom.

Liliana va avea misiunea de a impune tehnologia 3G pe piata romaneasca, Connex pregatind pentru clientii 3G noi pachete de servicii, in premiera pentru Romania. De asemenea Vodafone a promis o politica pentru a se impune in fata principalului rival, Orange Romania, divizie a France Telecom.

Connex si operatorul ceh Oskar Mobil, detinute anterior de compania canadiana Telesystem International Wireless (TIW), au fost preluate in primavara acestui an de catre Vodafone intr-o tranzactie a carei valoare s-a ridicat la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, la care s-a adaugat preluarea de datorii in valoare de 900 milioane de dolari.

Connex a raportat venituri de aproape 700 milioane USD si un profit de peste 200 milioane USD in 2004, avand 5,25 milioane de abonati la jumatatea acestui an. Vodafone, 156 milioane de clienti la nivel mondial, are divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14 tari.

Connex si Dostoievski

Liliana Solomon, Lili Pop cum o stiu unii clujeni, este o clujeanca get-beget. A terminat scoala si liceul la Nicolae Balcescu, unde a fost chiar comandant de detasament. "Lili a avut colegi superbi. A fost un copil jucaus si dinamic.

S-a inteles extrem de bine cu multi prieteni si, chiar si acum, cand vine la Cluj, Lili se intalneste cu fostii colegi", a marturisit Olivia, mama noului sef de la Connex. Crescand intr-o familie de intelectuali, ambii parinti au fost cadre univeristare, Lilianei i-a placut mult cititul. "Ii placea sa citeasa cate un singur autor.

Dar atunci ii lua intreaga bibliografie la rand si citea tot ce putea de autorul respectiv", spune Adrian, tatal Lilianei. Unul din colegii Lilianei isi aminteste ca aceasta il adora pe Dostoievski. "A fost o perioada in care luni intregi in pauze Lili citea Dostoievski".

Declaratii la Secu

Dupa terminarea liceului, in 1983, Lili "a dat" la fizica, terminand Facultatea de fizica in pozitia de sef de promotie. Apoi a fost numita laborant la Unirea Huedin. "A fost o perioada in care Lili ne spunea ca nu mai poate, ca daca mai ramane acolo va uita si sa scrie si sa citeasca. Asa ca s-a intors la Cluj, unde s-a inscris la masterat.

Tot in perioada respectiva a invatat germana, acum ea stiind la perfectie si italiana, franceza si engleza", a spus Olivia, mama Lilianei. In paralel, Liliana a practicat tenisul de camp, fiind la u moment dat chiar in echipa universitara nationala. "Lili, juca tenis din placere.

Niciodata nu a intentionat safaca o cariera din acest lucru", a spus tatal ei in timp ce admira vitrina cu trofeele cucerite de fiica sa.

In iunie 1989, Lili a plecat in SUA la Campionatele Unversitare de Tenis. si-a facut un bagaj mic si dusa a fost. "Am stiut ca Lili nu se va intoarce in momentul in care am vazut ca a luat cu ea calendarul. stiam ca de obicei acolo isi ascunde hartiile secrete, asa ca am banuit ca va face acelasi lucru cu actele", spune mama Lilianei.

"Dupa ce Lili a plecat in SUA, am dat nenumarate declaratii la Securitate", isi aminteste tatal.

Vanatorii Vodafone

In SUA, Lili si-a luat doctoratul in fizica, iar apoi, in 1992, Liliana a obtinut o bursa la Paris. "si-a platit singura costurile studiilor printr-un imprumut special pentru tineri, imprumut de 80.000 de marci germane".

Din 1995, Liliana lucreaza in domeniul telecomunicatiilor. "Eram constienti ca la un moment ii va aparea sansa de a lucra in varful unei firme mari. Cei de la Vodafone au vanatori, care iau in colimator cate un varf si il urmaresc si il analizeaza ani intregi. Apoi ii fac propunerea", aspus tatal Lilianei. "Am vorbit zilele trecute cu Liliana.

Era foarte fericita, dar si constienta de faptul ca greutatile vor incepe abia acum. Lili, fiziciana fiind, mi-a spus ca cel mai mult are dificultati cu prejudecatile si cu schimbarea mentalitatii unora.

stiti cum e, dupa cum a spus chiar Einstein, «Ce epoca trista traim, in care e mai usor sa sfarami un atom decat o prejudacata»", a declarat Olivia.

Iliana, care mai are un frate – Ovidiu Pop (conferentiar la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca), este casatorita cu Mihai, pe care l-a cunoscut la Bucuresti si impreuna au un baiat, Tudor, care tocmai a inceput clasa a doua.

Liliana va veni la Bucuresti in luna noiembrie, iar la Cluj se va afla doar in perioada sarbatorilor de iarna.