Un nou scandal este pe punctul de a fi declansat in cadrul cooperatiei mestesugaresti din Constanta, dupa ce persoanele nemultumite de ingerintele cu caracter penal ale presedintelui ATCOM, Moisi Caliminte, s-au reunit intr-un grup de presiune.

Printre nemultumiti se numara un presedinte activ de societate cooperatista si alte zece persoane inlaturate din cooperatia mestesugareasca dupa bunul plac al presedintelui ATCOM. Deja pe rolul instantelor judecatoresti s-a inregistrat un numar de litigii impotriva lui Caliminte, insa actiunea grupului de presiune s-ar putea extinde pana la sesizarea comisiei de abuzuri a Senatului.

Aparitia Legii 1/2005 a cooperatiei a generat la nivelul intregii tari un val de situatii conflictuale intre mai vechile structuri de decizie ale UCECOM-ului si Asociatiilor Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM-urile judetene), pe de o parte, si societatile cooperatiste, pe de alta parte.

Cele doua organisme mentionate au fost transformate prin efectul noii legi in simple asociatii non-profit de reprezentare, fara drept de decizie asupra patrimoniului imens gestionat in ultimii 15 ani.

Cum insa vechea garda nu putea ramane pe dinafara noilor jocuri, cel putin la nivelul judetului Constanta, au fost puse in practica mai multe scenarii de perpetuare a controlului din anii trecuti, prin aservirea cooperativelor mai puternice grupurilor de interese ce domina ATCOM-ul.

In acest sens, prin incalcarea flagranta a prevedilor Legii 1/2005, presedintele ATCOM, Moisi Caliminte a condus personal mai multe sedinte de constituire a societatilor cooperatiste in baza noului act normativ, admitand chiar si votul direct in locul celui secret la alegerea presedintilor.

Acelasi Caliminte a privit ingaduitor si chiar cointeresat cum o serie de contracandidati ai oamenilor sai de paie au fost inlaturati din cooperatie, cu incalcarea flagranta a legii.

Din cauza activitatii abuzive a presedintelui ATCOM, in ultima perioada mai multe persoane care au contribuit ani de zile la ridicarea cooperatiei au strans randurile, formand un grup de initiativa ce solicita indreptarea ilegalitatilor comise.

Tipa si Giuglea se razvratesc

De departe, liderul gruparii este Nicolae Tipa, presedintele in functie al cooperativei Drum Nou, care a ramas fara o parte din patrimoniu dupa ce Caliminte a semnat un fals raport de divizare, dandu-si girul pentru infiintarea SOCOM Metablanc.

Tipa este secondat de fostul deputat PSD stefan Giuglea, unul din initiatorii noii legi a cooperatiei, eliminat de la conducerea SCA Munca si Arta in cadrul unei sedinte ilegale conduse personal de Caliminte, in care statutul a fost calcat in picioare, fiind acceptate la vot persoane care nu faceau parte din cooperatie.

Celor doi li se alatura mai multe persoane ale caror contracte de munca au fost desfacute in mod abuziv, datorita faptului ca au indraznit sa candideze la sefia unor organizatii cooperatiste din care faceau parte. Este cazul lui Ion Caruntu, de la Radiotehnica, si al lui Vasile Micu, de la Autosud.

In sfarsit, din grupul de initiativa mai fac parte cooperatori de la Igiena, Electrotehnica si Imbracamintea. La momentul de fata, grupul de initiativa redacteaza un memoriu in care sunt dovedite abuzurile, falsurile materiale si vanzarile de spatii comerciale la care si-a dat girul Moisi Caliminte.

Memoriul va fi adresat comisiei de abuzuri a Camerei Deputatilor, presedintelui Romaniei si Agentiei Nationale a IMM-urilor si Cooperatiei. Constient ca ulciorul nu merge de multe ori la apa, Moisi Caliminte trage in prezent toate sforile pentru a pune mana pe patrimoniul productiv aflat in subordinea directa a ATCOM-ului, inainte de a fi inlaturat din functie.