Ieri a fost in vizita la Satu Mare, Jonathan Scheele - seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. La aeroport a fost intimpinat de prefectul Radu Bud si seful de cabinet al prefecturii Valentin Sintoma. Primul obiectiv cuprins in program a fost vizita la "Parcul Industrial Satu Mare" - proiect realizat cu programul UE "Coeziune Economica si Sociala 2000". Cu aceasta ocazie, autoritatile au inaugurat Parcul Industrial.

La eveniment au participat: prefectul Radu Bud, primarul Iuliu Ilyes, presedintele Consiliului Judetean Stefan Szabo, viceprimarii Gabriel Les si Viorel Solschi, vicepresedintii consiliului judetean Gheorghe Ciocan si Paula Mare, Pataki Csaba, Anamaria Biris consilieri locali si judeteni, sefi de institutii - reprezentanti ai diferitelor partide politice si alte personalitati publice locale.

Oficialul european a participat la inaugurarea Parcului Industrial

Discursul oficial de deschidere a Parcului Industrial i-a apartinut primarului Iuliu Ilyes: "Ideea acestui Parc dateaza inca din anul 1999. Pentru realizarea acestui mare proiect, a fost nevoie de multa munca si iata ca azi ne aflam la inaugurarea lui. Parcul se intinde pe o suprafata de 70 de ha si pe viitor ne propunem extinderea activitatilor economice.

Pentru realizarea proiectului s-au alocat fonduri din partea UE si doresc sa multumesc pe aceasta cale domnului J. Scheele pentru onoarea ce ne-a facut-o prin aceasta scurta vizita si ca a participat la realizarea acestei investitii. De asemenea doresc sa multumesc tuturor celor care s-au implicat direct si activ in realizarea demersului nostru."

Jonathan Scheele si-a manifestat bucuria de a reveni pe aceste meleaguri si a sustinut un discurs prin care a subliniat nevoia acestei zone dar si a Romaniei de a reusi atragerea fondurilor de preaderare prin proiecte viabile, mature care sa genereze dezvoltarea zonei in care ele sint sau vor fi implementate, mai cu seama dupa aderarea tarii noastre la UE.

Jonathan Scheele este total nemultumit de Satu Mare si i-a bestelit pe cei din conducerea Consiliului Judetean: "Chiar daca ati intimpinat probleme si s-a aminat cu 7 luni inaugurarea acestui Parc, s-a dovedit ca se poate si sint rezervat cu privire la modul in care vor fi implementate viitoarele proiecte.

Sint convins ca se invata din greseli si ca veti reusi sa atrageti sprijinul financiar al Uniunii Europene atit inainte, cit si dupa aderare, cind se vor putea accesa fondurile structurale. Fiecare din problemele intimpinate sint lectii ce va vor folosi in viitor".

Scheele a discutat cu autoritatile locale despre proiectele prioritare pentru judet

A doua locatie prevazuta in programul oficialului european a fost intilnirea cu Radu Bud - prefectul judetului, Stefan Szabo - presedintele Consiliului Judetean si Iuliu Ilyes - primarul municipiului Satu Mare, intilnire ce s-a desfasurat la Prefectura.

J. Scheele a multumit autoritatilor satmarene ca au acceptat o discutie libera, deschisa si transparenta pe tema proiectelor desfasurate pina in prezent, a celor in curs si a celor aflate abia in stadiu de idei-proiect.

Primarul Ilyes a subliniat: "In momentul de fata avem trei proiecte mari pentru care in total ni se aloca din partea UE 32,5 milioane euro - fonduri nerambursabile - pe trei domenii esentiale pentru dezvoltarea orasului: dezvoltarea economica, trafic rutier si reabilitarea retelei apa-canal.

Contributia reprezentind co-finantarea comunitatii locale trebuie sa se ridice la 14,5 milioane euro, ceea ce inseamna ca timp de 8 ani comunitatea va suporta aceasta suma din venituri proprii. Mentionez ca acest lucru reprezinta un efort deosebit, insa suportul din partea UE pe aceste directii este vital pentru noi".

S-a cerut sprijin pentru: Groapa de gunoi, Pasajul de cale ferata, Luna Ses si Drumul Rapid

Presedintele Consiliului Judetean Stefan Szabo a dat o replica unei remarci facute de oficialul european: "Dezvoltarea, aici, la Satu Mare nu a fost atit de rapida precum la Arad sau Timisoara".

Replica lui Szabo: "Chiar daca Satu Mare nu s-a dezvoltat precum Timisoara si Arad, noi avem mai putini someri decit au ei!" In continuarea discutiei, acesta a cerut sprijinul oficialului european cu privire la patru investitii majore: Groapa de gunoi, care "e o povara atit pentru municipiu cit si pentru judet", explicind conditiile in care traiesc oamenii din zona si faptul ca e posibil sa ne aflam in afara listei ISPA.

Celelalte proiecte puse in discutie au fost cea a Drumului Rapid, a proiectului "Trecere peste calea ferata in Satu Mare pe ruta DN 19 spre Petea-Csengersima /Pasaj Superior Satu Mare (proiect de cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria 2002) si a proiectului "Luna Ses".

La conferinta de presa sustinuta de J. Scheele, acesta a expus motivele si impresiile "scurtei" sale vizite la Satu Mare, precizind ca scopul nu a fost acela de "a face un audit al proiectelor, ci de a culege impresii pe teren vizavi de modul in care au fost alocati si gestionati banii veniti de la Uniunea Europeana prin fondurile prevazute pentru dezvoltarea regionala.

Oficialul european a mai precizat intr-un mod retoric ca nu stie de ce Satu Mare are atit de multi europarlamentari?! Intrebarea sa a ramas insa fara vreun raspuns.

Scheele precizeaza ca se vor primi fonduri pentru noi proiecte abia in 2007-2008

Intrebat fiind de jurnalisti pentru care din proiectele amintite a promis sprijin, Scheele a raspuns punctual: "Pentru proiectul "Pasaj", aveti un sprijin dar e unul moral pentru ca e vorba aici de o intirziere. Vom lucra cu totii pentru implementare insa nu va pot da garantii.

Pentru "Luna Ses" vom urmari etapele parcurse iar colegii experti vor vedea in ce masura preocuparile sint intemeiate. Problema gropii ecologice de gunoi este o prioritate pentru populatie si in mod evident va exista finantare, insa momentul acestei finantari se va stabili la nivel central, pentru ca prioritatile UE sint stabilite la nivel national. Cel mai tirziu se va finanta in 2007.

In ceea ce priveste "Drumul Rapid" - acesta e un proiect important in cadrul programelor de infrastructura si transport, dar va primi finantare din fondurile structurale cel mai probabil in 2007-2008".

In Satu Mare, Scheele a mai vizitat un proiect din sfera societatii civile pentru ingrijirea la domiciliu a virstnicilor (al carui beneficiar este ONG - Caritas) o moara de porumb din Botiz care a primit finantare SAPARD, precum si locatia viitoarei treceri peste calea ferata pe ruta DN 19 spre Petea-Csengersima.

In final, oficialul european a indemnat la "un mai bun management de proiect, mai multa vigilenta, desteptaciune si creativitate, la o mai buna colaborare intre autoritati, foruri europene superioare, beneficiari si oameni de afaceri.

Acesta a incheiat intr-un mod optimist insa cu acelasi mereu prezent "dar": "Aveti nevoie de proiecte mature, care sa absoarba fondurile structurale ce vor fi disponibile incepind cu 2007.

Eu sint 100% sigur ca Romania poate deveni stat membru al UE in 2007, dar depinde in ce masura romanii vor conlucra pentru atingerea obiectivelor cerute, pentru ca integrarea nu e pentru guvern sau autoritati ci e pentru toti romanii".