Reprezentantii Directiei Apelor Somes Tisa nu vad nici o problema in faptul ca lucrarile prabusite asteapta de cativa ani sa fie refacute de executant, fapt care va „degreva" bugetul de alti bani.

Sefii unor importante servicii din cadrul institutiei nu vor sa discute despre paienjenisul pagubos de firme si sustin ca nu au voie sa spuna valoarea lucrarilor, desi acestea au fost platite din bani publici.

Toata "floarea cea vestita" a Directiei Apelor Somes Tisa (DAST) a venit in Maramures intr-o tentativa (esuata!) de a ne convinge ca institutia depune eforturi pentru a ne apara de inundatii si ca puhoiul de mii de miliarde de lei a fost bine gestionat.

In loc sa ne lamureasca, "oamenii apelor" s-au incurcat in detalii si au refuzat sa discute despre modul de atribuire a lucrarilor si valoarea lor. Mai mult, au incercat sa le inchida gura primarilor care au avut curajul sa dezvaluie deficientele lucrarilor.

Controversa: 50 de miliarde!

Unul dintre obiectivele vizitate impreuna cu reprezentantii DAST a fost amenajarea raului Ruscova (in localitatile Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte), proiect estimat la 227,328 miliarde de lei.

Proiectul are probleme cu carul: neconcordanta dintre valoarea lucrarilor executate (la Ministerul de resort figureaza suma de 52 de miliarde de lei, in actele DAST figureaza… 109 miliarde!), prabusirea lucrarilor in zona scolii Luhei, existenta unor subantreprenori "neprinsi" in acte, pericolul care planeaza asupra drumului judetean 187 (care risca sa fie rupt si 20.000 de oameni sa ramana izolati).

DAST a informat Primaria Repedea ca lucrarile din zona scolii Luhei au fost receptionate in 2003. Noua, acelasi DAST ne-a spus ca lucrarile nu au fost receptionate, urmand a fi remediate de constructor. La fata locului, Costica Sofronie, sef Serviciu Investitii-Dezvoltare DAST, a declarat ca: „nu exista probleme decat la scoala Luhei, unde au fost viituri peste cele de calcul.

Lucrarea e receptionata, a fost afectata in perioada de garantie si constructorul (REPCON) o va reface. Dar cand nu i-am dat 17 miliarde pot sa ma duc cu mitraliera sa spun hai sa o refaci? Si rasturnata, lucrarea isi indeplineste rolul!" In fata declaratiilor contradictorii referitoare la receptia lucrarilor la scoala, Sofronie „a sunat un prieten".

Asa a aflat si el ca acestea nu au fost receptionate. Noi ne gandim ca de la dezastrul din 2001 au trecut patru ani, iar REPCON a mai lucrat in zona, omitand scoala Luhei, de aceea credem ca nu era nevoie de mitraliera. Pentru ca atunci erau bani. Apropo de bani, despre valoarea lucrarilor, nimic. Pe motiv de contract de confidentialitate.

Receptia morgana

Alta lucrare prezentata glorios de delegatia DAST este situata la confluenta raurilor Tisa si Viseu si face parte din obiectivul de investitii Indiguire si consolidare Tisa intre bornele de frontiera 254-319. Lucrarea e interesanta cel putin prin diversitatea de opinii referitoare la stadiul in care se afla.

Flaviu Radu, director al serviciului Administrare Lucrari DAST, declara ca lucrarea "nu s-a receptionat, nici macar partial, e in curs de executie", dar in actele DAST se arata ca din acest obiectiv s-au receptionat lucrari in valoare de 31,365 miliarde de lei. Deci, a existat o receptie partiala. Mai mult, directorul SOCOT, Eugen Popa, crede ca lucrarea e finalizata.

Care-i logica? Cam aceeasi ca si in cazul regularizarii raului Lapus (la Remetea Chioarului-Lapusel). Adica… niciuna. Daca in cazul primului proiect s-au receptionat lucrari neexecutate, la regularizarea Lapusului in zona Remetea Chioarului lucrarile nu s-au facut. Dar Szekely are o explicatie: "exista o documentatie pe tot Lapusul (de la Baiut la confluenta cu Somes), deci si la Remetea.

Dar la Remetea se va face printr-un alt obiectiv de investitii". Atunci de ce s-a solicitat autorizatie de constructie de la Primaria din Remetea? De acesta data are Sofronie o explicatie: "se intampla sa mergem cu tot proiectul la autorizatii, ca daca luam pe bucatele murim sa umblam dupa autorizare." Aha, dar explicatia nu are logica.

Conform Legii Apelor, in cazul in care nu s-au executat lucrari, avizul acestora isi pierde valabitatea in doi ani. Iar in cazul Remetea avizele au cam expirat.

"Care-i treaba?"

Alt obiectiv „vizitat" a fost cel de readucere pe vechiul traseu a frontului de captare Craciunesti, receptionat si platit cu 25,6 miliarde de lei. Liviu Lazarciuc, primarul din Bocicoi, a sesizat SGA Maramures ca exista riscul ca obiectivul sa fie distrus si le-a explicat situatia si celor din DAST.

In loc de solutii, Sofronie l-a mustrat pe primar: "daca imi spuneti ca nu s-a facut bine, va spun ca habar n-aveti. Si ce doriti? Dati-ne bani si-l terminam. Faptul ca mai sunt necesare si alte lucrari e corect, avem proiecte... Cand vom primi banii le vom face. Stiu ca e pericol, dar care-i treaba? Cand ma chemati eu nu calc pe gunoaie, si cand vin, vin si cu legitimatie de amendare!"

La fata locului, cativa sateni le-au spus "domnilor de la ape" ca sunt in pericol, dar Sofronie i-a intrebat daca platesc ei pentru continuarea lucrarilor. Oamenii n-au raspuns, gandindu-se la pensiile lor mizere de cooperatori si la faptul ca banii pentru investitii n-au venit din buzunarul lui Sofronie, ci din taxele pe care le platesc Statului.

Nu-i bine, Zoicas!

Din lipsa de timp, reprezentantii DAST nu au putut admira "digul lui Zoicas", desi Primaria Petrova a invitat institutia sa constate deteriorarile cauzate de intemperii si de "calitatea" lucrarii AZ-COM. Primarul Vasile Bilasco a spus ca: "au turnat (AZ-COM, n.red.) betonul iarna si ala n-a prins, il scoti cu mainile afara. Nu sunt pietre in dig, numai balast.

N-a facut nici compactare (tasare)." Sofronie raspunde perplex: "sigur ca exista pericol, dar ce sa fac?" Nu-i nimic, ca oricum am auzit despre cei de la PNA ca sunt tare curiosi din fire. Si mai si masoara digurile...

Reactia lui Gheorghe Zoicas, director AZ-COM: "hai ma, lasati-ma in pace, bine?" Nu-i bine, Zoicas, pentru ca miliardele primite pentru aceste lucrari le-am platit din banii nostri si ne intereseaza cum s-au cheltuit. Vom reveni. Bine?

Membrii delegatiei DAST

Flaviu Radu - noul director al serviciului Administrare Lucrari DAST, „nepromovat pe criterii politice", este... seful filialei maramuresene de tineret a PD.

Costica Sofronie - seful Serviciului Dezvoltare-Investitii. A condus, pe rand, DAST si Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). In 2003 a fost demis de la conducerea ANAR pentru ca a incheiat contracte de leasing pentru achizitionarea de autoturisme in valoare de 406.702 dolari, desi nu avea aprobarile legale.

Opt dintre autoturismele cumparate nu au fost receptionate si folosite de ANAR, aducandu-se un prejudiciu de 1,57 miliarde lei (mai mult, unele rate au fost platite in mod fraudulos, cu documente incomplete sau falsificate).

Iuliu Szekely - "eternul" director al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures.

"Ne e frica de Dumnezeu si pe urma de ceilalti!"

"A fost PNA-ul la noi, ca s-a scris si s-a zis… Sunt multe prostii, sunt lupte politice. Eu incerc sa nu ma bag in asa ceva. Nu toate lucrarile sunt de nota 10 si ne doare. Stiti ce insemna sa promovezi 27 de lucrari? Aveam hartie de la Minister cui se atribuie lucrarea, noi doar am incheiat contractele. N-am luat un leu din lucrarile astea. Ca vreun constructor sau altul… nu-i treaba nostra.

Ne e frica de Dumnezeu si pe urma de ceilalti."- Costica Sofronie, sef Serviciu Investitii-Dezvoltare DAST