MApN si-a pastrat abonatii la lucrari pe bani publici. Firmele alimentate cu contracte de zeci si sute de miliarde de lei timp de patru ani sub mandatul ministrului PSD, Ioan Mircea Pascu, au beneficiat de acelasi tratament si in actuala guvernare.

Astfel, in vara acestui an a fost deschisa conducta bugetului MApN pentru Castrum Corporation care a semnat un contract de 70 de miliarde de lei cu prestigioasa institutie.

De departe, insa, cel mai privilegiat contractant este ARDAF, societatea de asigurari controlata de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender.

Daca sub guvernarea PSD, protectionismul de care a beneficiat Tender era explicabil prin legatura acestuia cu fostul presedinte Ion Iliescu, dar si cu o serie de lideri social-democrati, faptul ca in prezent, societatea timisoreanului reuseste sa „castige# noi licitatii este intr-o oarecare masura inexplicabil.

Cu atat mai mult cu cat suma care urmeaza sa intre in conturile magnatului este fabuloasa, cifrandu-se la peste 3.000 de miliarde de lei.

In baza unei licitatii deschise organizata de Ministerul Apararii Nationale in data de 20 iunie 2005, in vederea atribuirii unui contract privind asigurari RCA pentru Unitatea Militara nr. 02574 din Bucuresti, societatea ARDAF, cu sediul in Cluj-Napoca, a fost desemnata castigatoare.

Potrivit informatiilor publice postate pe site-ul MapN, la licitatie au mai participat alti patru ofertanti, iar criteriul de selectie a fost pretul cel mai mic. Pretul ofertat si castigat de ARDAF Cluj depaseste orice imaginatie. Este vorba despre peste 3.000 de miliarde de lei.

In ce priveste societatea ARDAF, care asa cum am aratat a prins potul cel mare, ar fi de spus ca este controlata de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, un cunoscut apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, al fostului consilier prezidential, Ioan Talpess, dar si al ex-ministrului Apararii, Ioan Mircea Pascu.

Astfel, societatea ARDAF este detinuta in proportie de 70% de Tender S.A, o alta societate care a fost desemnata drept castigatoare a altor licitatii organizate de MApN.

Modul in care Ovidiu Tender a reusit in mod constant sa beneficieze de sume enorme din bugetul de stat, in urma unor asa zise licitatii deschise (sau restranse, dupa caz), a facut obiectul mai multor materiale de presa, inclusiv in paginile ziarului nostru. O ilustrare a modului in care opereaza ARDAF pentru a obtine contracte banoase cu MApN este cazul licitatiei desfasurate chiar anul trecut.

Dupa ce a pierdut initial licitatia, ARDAF a folosit cu succes metoda contestatiei.

Ministerul a acceptat contestatia depusa de ARDAF, admitand in acelasi timp oferta acestei companii de asigurari conduse de controversatul afacerist Ovidiu Tender.

Autoritatea contractanta a trecut cu vederea neajunsurile esentiale ale ofertei depuse de ARDAF, acceptand, in schimb, diversele #precizari# ulterioare, pe care asiguratorul le-a facut dupa expirarea termenului legal al depunerii ofertei.

In plus, cu putin timp inaintea licitatiei, MApN a introdus si o solicitare ce nu se practica in domeniul asigurarilor, prin care ofertantilor li se cerea un certificat de atestare a managementului calitatii, excluzand astfel din start concurentii care ar fi pus in pericol succesul ARDAF.

Si, pentru ca Tender trebuia musai sa castige acest contract de achizitie publica a serviciului de asigurari, in valoare de peste 100 miliarde de lei, MApN a admis oferta ARDAF ca fiind #corespunzatoare#, fara a mai analiza si contestatiile depuse de ceilalti competitori.

Legislatia achizitiilor publice a fost incalcata si prin faptul ca MApN a acceptat inclusiv servicii de asigurare ce nu faceau obiectul caietului de sarcini al acelei licitatii, servicii oferite de ARDAF.

Mai multe societati de asigurare au contestat licitatia organizata de MApN prin care a fost desemnata castigatoare societatea de asigurare ARDAF. Licitatia avea ca obiect atribuirea contractului de achizitie publica privind prestarea de servicii - asigurari obligatorii de raspundere civila auto obligatorie pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule din inzestrarea MApN.

Desemnarea castigatorului licitatiei s-a facut cu incalcarea OUG nr. 60/ 2001 privind achizitiile publice, H.G nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a ordonantei respective si cu incalcarea caietului de sarcini.

De asemenea, societatea Tender SA din Timisoara, actionarul principal care controleaza ARDAF cu 70%, a castigat in ultimii trei ani cateva sute de miliarde de lei in schimbul furnizarii de benzina si motorina unitatilor din subordinea ex-ministrului PSD Mircea Pascu. Din afacerile cu combustibili derulate prin Tender SA cu MApN au intrat in conturile magnatului timisorean sume impresionante.

Astfel, in 10 octombrie 2002 a fost semnat un contract de 109 miliarde de lei, in 17 noiembrie 2003 – 7,8 miliarde, in 23 mai 2003 – 9,6 miliarde, in 22 august 2003 – 73 miliarde. Prin vanzarea de asigurari RCA prin ARDAF sau combustibili prin Tender SA omul de afaceri timisorean a scos din bugetul Armatei Romane sume fabuloase.

In ciuda unui demers sustinut pentru a afla de la reprezentantii ARDAF Cluj termenii contractului semnat in iunie 2005 avand ca obiect asigurari RCA, nici un director al societatii nu a reusit sa ne raspunda in timp util. sefa de cabinet a presedintelui Octavian Manastireanu, Ana Maria Haidu ne-a indrumat spre departamentul de marketing. Insa nici aici nu am primit un raspuns.

Ni s-a sugerat sa trimitem o adresa prin e-mail, urmand ca, dupa ce sefii vor fi consultati, sa primim, eventual, cateva detalii.

Cum castigi o avere dintr-o strigare…

Denumirea, codul fiscal si adresa autoritatii contractante: Ministerul Apararii Nationale- Unitatea Militara nr.02574, cu sediul in Bucuresti, B-dul Drumul Taberei nr. 7-9, sector 6, codul fiscal 4193125.

2. Procedura aplicata pentru atribuirea contractului de furnizare& #licitatie deschisa#.

3. Data semnarii contractelor de furnizare& 20.06.2005.

4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de furnizare& # pretul cel mai scazut#.

5. Numarul de oferte primite: 4.