Ion Croitorescu este, in continuare, directorul Sistemului de Gospodarirea a Apelor, desi prin expertizele facute de el s-a pus intr-o incompatibilitate clara. Aurel Badiu, fostul sef de la Solidaritate Sociala, nu mai este director executiv, dar a ramas adjunct.

Remus Furtuna, nu mai este sef la Inspectoratul in Munca, dar a ramas la carma unui important serviciu. Octavian Tambuleanu mai este directorul Directiei Agricole, dar este seful Serviciului Inspectii. Agatati de functii, astfel de sefi au ajuns sa fie porecliti „viermii".

Schimbarile din functii ce au urmat alegerilor de anul trecut au scos la iveala tot felul de caractere. De la oameni care au demisionat pe criterii politice si au pus loialitatea fata de un partid drept motivare, pana la sefi care cauta cu tot dinadinsul sa ramana pe functii.

Un astfel de caz este al lui Ion Croitorescu, directorul Sistemului de Gospodaririi a Apelor (SGA) Sibiu. La mai bine de noua luni de la schimbarea puterii in Sibiu, Croitorescu este, deocamdata, cel care tine de scaun, desi mai toata lumea il suspecteaza de fapte nu tocmai legale.

Intre altele, Ion Croitorescu este acuzat de proprii colegi de la trafic de influenta pentru o exploatare de nisip in judetul Mures, pana la afaceri aflate in incompatibilitate cu statutul sau de director la Ape.

La concursul pe care l-a dat in martie 2003, pentru a ocupa aceasta functie, Croitorescu s-a angajat, conform cerintelor pentru ocuparea postului „sa nu execute activitati cu scop lucrativ sau comercial".Aceasta situatie nu a durat, insa prea mult, deoarece Croitorescu s-a apucat de studii si proiecte, pe bani evident, care ii erau interzise din postura de sef al Apelor din Sibiu, cel putin din fisa postului facuta publica la concursul din 2003. Acest lucru este confirmat si de o serie de facturi emise de Ion Croitorescu in calitate de persoana fizica autorizata, pentru diferite studii si proiecte intocmite de el.

O parte din aceste facturi sunt emise de Croitorescu chiar in prima jumatate a acestui an.

Asupra lui Croitorescu se mai ridica si alte semne de suspiciune in ce priveste corectitudinea prin care acesta si-a facut meseria. Seful Sistemului de Gospodarire a Apelor Romane si-a rotunjit veniturile si facand diferite expertize in situatii de conflict juridic.

Asa s-a intamplat si in dosarul cu numarul 3360/2004, in care Croitorescu a fost chemat ca expert in hidrotehnologie in conflictul dintre Combinatul Viromet din Victoria si Primaria Cartisoara. Pentru ambele situatii cu evidenta stare de incompatibilitate, Croitorescu nu vede nimic nelegal.

„Nu am voie sa intocmesc studii si proiecte pe ape, nu intocmesc dosare pentru intocmesc avize pentru avize si autorizatii care sa vina la noi, la Ape. Eu daca fac retele de apa si canal, nu au treaba cu Apele. Acelea se duc la Apa-Canal. Ca subproiectant eu pot sa fac, nu ma opreste nimeni.

Eu am lucrat cu arhitrecti pe diferite proiecte. Probabil ca le stiu, nu e nici un fel de problema", afirma Croitorescu.

Cat priveste expertizele pe care le-a facut, Croitorescu sustine ca este singurul care putea face asa ceva.

„Eu sunt expert la judecatorie si sunt singurul specialist in domeniu. Este o treaba tehnica si sunt singurul care poate sa faca asa ceva. E o chestie de neutralitate acolo. Daca era incompatibilitate nu ma luau cele doua parti, pe care le cunosc.

Sunt singurul specialist in hidrotehnica", adauga, inca, directorul Croitorescu.

Omul nu se lasa

Agatat de functie, Croitorescu spune ca stie de tratativele care se duc pentru inlocuirea lui.

Dupa cum a afirmat saptamana trecuta si seful democratilor din judet, Nicolae Neagu, PD Sibiu a trimis o recomandare la Bucuresti pentru o persoana care sa participe la concursul pentru functia de director al SGA Sibiu. Croitorescu se considera o victima si anunta ca nu cedeaza cu una cu doua.

„Am fost la directorul de la Bucuresti si am explicat ca eu nu plec cum vor ei asa. Eu stiu cine vrea sa imi ia locul, este vorba de sefa de la Avize. Este sefa la avize si autorizatii, iar sotul ei are firma de avize si autorizatii.

Firma se numeste H&S Eco Consult si este a sotului Danielei Stoica, cea care vrea sa imi ia acest post. Ea este incompatibila de zece ori mai mult ca mine", declara Croitorescu. Conform datelor de la Registrul Comertului, la H&S Eco Consult, nu este asociat nimeni cu numele de Stoica.

Sefi au fost, sefi sunt inca

Cazul de incompatibilitate al lui Croitorescu, ce a generat o stare de conflict in cadrul SGA Sibiu nu este singura stare de conflict care mocneste in cadrul institutiilor descentralizate din judetul Sibiu. Din cele peste 40 aflate in Sibiu, majoritatea ascund, in continuare, situatii care frizeaza cel putin limita moralului.

Din aceasta categorie fac parte si cei care au reusit sa isi „negocieze" ramanerea in cadrul institutiilor, desi planurile facute pentru ei dadeau un verdict clar – schimbarea.

La Inspectoratul Teritorial de Munca al judetului Sibiu, Remus Furtuna nu mai este inspector-sef, dar a ramas ca sef de serviciu in cadrul compartimentului de sanatate si siguranta.

Conform unor angajati din cadrul Inspectoratului, Furtuna este, in continuare, cel care incearca sa traga sforile prin institutie, lucru ce a ajuns si la cunostinta celor din Prefectura Sibiu, fara nici o masura practica, deocamdata.

Furtuna ii lasa pe cei din Alianta sa comenteze decizia dea fi mentinut in cadrul ITM Sibiu si crede ca este facut pentru orice fel de munca. „Nu vreau sa comentez pozitia mea sub aspect politic.

Eu stiu sa lucrez sub orice pozitie, fie ca aceasta este de un nivel inferior celei avute de mine pana acum", a replicat scurt Furtuna.

Cu tichie de politician

Schimbati din functiile executive ale institutiilor descentralizate, fostii sefi ai Sibiului au clamat faptul ci ei sunt functionari publici si isi fac treaba fara nici un amestec al politicului.

La fel sustine si Aurel Badiu, cel care a fost director executiv interimar din 2002, la Directia de Dialog, Familie si Solidaritate Sociala. Acum, el este director adjunct in cadrul aceleiasi institutii. Functia de adjunct si-a castigat-o acum trei ani in urma unui concurs.

„In ceea ce ma priveste, noi avem calitatea de functionari publici, mai putin personalul contractual. Prin urmare nu comentez aspectele sub aspect politic", declara Badiu.

Nu acelasi lucru l-ar fi putut afirma, insa, si la alegerile locale de anul trecut, cand a fost implicat intr-un mic scandal, dar cu puternic iz politic, pe care si Badiu si-a pus semnatura. Badiu a semnat o plangere din calitate de reprezentant al PSD, impotriva unuia reprezentant al PD. La proces, lui Badiu nu i s-a dat dreptate.

Dupa declaratiile democratiilor implicati in scandal, Badiu a fost „iertat" de un proces de calomnie. Dar, pentru Badiu, treburile din cadrul institutiei merg struna, iar colaborarea cu nou director executiv, Vasile Duca, este una „buna".

Cu functia aranjata de sus

Valul schimbarilor a atins in acest an, inevitabil, si Directia Agricola. Lupta pentru ocuparea acestei functii a fost acerba chiar si in interiorul PNL, partidul care si-a negociat coordonarea „preluarea" acestei institutii.

In timp ce liberalii isi disputau persoana care sa fie promovata pentru a ocupa functia de director detinuta de Octavian Tambulea, acesta din urma si-a aranjat rapid apele.

„Domnul inginer Tambulea a fost eliberat din functie printr-un ordin de mutare al ministrului Gheorghe Flutur si, prin negociere cu aceealu institutie, a obtinut functia de sef al Serviciului Inspectii, din cadrul Directiei Agricole DR Sibiu", comenteaza scurt Nicolae Troanca, noul director al institutiei.

Membru al PSD, Tambulea declara raspicat ca indepartarea sa a avut clar motive politice. „Schimbarea a fost dictata de politic, nicidecum de ratiuni ale manageriale", spune Tambulea. Cu toate acestea, el este cel care, in continuare, critica pe fata actiunile noii puteri, desi are calitatea de functionar public.

Noul val – 1 ianuarie 2006

Pentru cei care nu au fost buni ca sefi plini, dar au ramas pe functii cheie dupa valul schimbarilor din acest an, se mai pregateste un nou val de destituiri. Majoritatea noilor directori caracterizeaza fosta sefime ramasa in continuare in cadrul institutiilor pe care le-au condus drept un ghimpe in reforma sistemului.

Cu toate acestea, schimbarea acestora in acest moment nu este privita cu ochi buni, deoarece vacantarea unui post, la sfarsit de exercitiu buegtar ar duce la blocarea respectivelor posturi.

Conform unor surse din cadrul Prefecturii Sibiu, un nou val de schimbari din esalonul doi al institutiilor publice descentralizate va avea loc dupa 1 ianuarie 2006, cand se va sti sigur ca functiile ocupate de reprezentantii PSD vor fi sustinute de bugetul de stat.

PSD reclama epurari politice

„Institutiile publice sunt politizate si deprofesionalizate", a scris negru pe alb Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD, intr-o scrisoare trimisa catre Bruxelles. Pe aceeasi idee, si social-democratii sibieni acuza noua putere de politizare excesiva a institutiilor din judet.

„Categoric, este vorba de o epurare politica, de un abuz chiar si in cazul celor care si-au dat demisia. Faptul ca toti directorii sunt schimbati arata ca actuala coalitie formata din PNL, PD, PC si UDMR a pornit la un proces de epurare nemaiintalnit in institutiile publice postdecembriste.

Eu nu cred ca romanii au votat Constitutia pentru a asista la asa ceva", declara Ioan Cindrea, presedintele organizatiei judetene a PSD.

Mentinerea unor social-democrati pe posturi cheie poate fi interpretata si ca o negociere intre actuala putere si social-democrati. Cornel Stirbet, presedintele PNL Sibiu, respinge insa, o astfel de ipoteza. „Nu am facut nici un troc cu nimeni.

Sefii de institutii publice trebuie sa fie independenti, iar cei de pana in acest an au facut politica. Restructurarile din aceste institutii trebuie facute in continuare, dar treaba merge greu", afirma liderul liberal.

Croitorescu, pe faras

Despre Sistemul de Gospodarire a Apelor Sibiu, presedintele PD Sibiu, Nicolae Neagu, spune ca schimbarea este iminenta. Saptamana trecuta, democratii sibieni au trimis la Bucuresti avizul pentru persoana sustinuta de ei in vederea concursului de ocupare a functiei de director al SGA Sibiu.

„Persoana gasita de noi nu a avut, pana acum, implicatii politice. Cat priveste fostii sefi care au ramas in schema, ei se numesc functionari si trebuie sa respecte legea. Daca Badiu, Tambulea sau Furtuna fac prostioare, voi interveni pentru sanctionarea lor.

Sa fie clar, eu nu am dat si nu voi da dispozitii politice ca ala sau ala sa plece. Dar nu am spus nici ca trebuie tinuti cu orice pret", declara Neagu. Conform acestuia, concursul pentru ocuparea functiei de sef al SGA Sibiu urmeaza sa aiba loc in zilele care urmeaza.